przepisy | dania, które nas przekonały, urzekły, zachwyciły....wszystkie przepisy zostały faktycznie zrealizowane, zazwyczaj wielokrotnie, czasem z modyfikacjami. wszelkie porady pochodzą z własnych konkretnych doświadczeń, a opinie są oczywiście subiektywne.
- All285
- ! FIT78
- bezglutenowe174
- Boże Narodzenie41
- chleby i chlebki23
- ciasta i ciastka83
- cytrusowe31
- dania główne30
- desery51
- dodatki44
- Italia na talerzu17
- jesienne42
- lato na stole84
- lody14
- lunch23
- muffiny25
- napoje9
- owocowe87
- pasty19
- przekąski42
- przetwory34
- przyprawy1
- ryby i seafood11
- sałatki24
- śniadaniowe61
- sosy3
- superfoods8
- słodycze19
- vegan104
- Walentynki1
- warzywa ukryte25
- warzywne90
- WASZE ULUBIONE { najpopularniejsze }7
- wędliny5
- Wielkanoc30
- wiosna, ach to Ty!27
- włoskie jedzenie1
- zero waste19
- zupy8
PS. jeśli lubicie ryby w cieście francuskim – zajrzyjcie również do przepisu na łososia w cieście francuskim >> palce lizać!
przygotowuję zazwyczaj podwójną porcję jakoś tydzień przed świętami { żeby zdjąć sobie z głowy jedną ze spraw tuż przed } i zamrażam w 2 pojemnikach. jedną porcję zużywam do wigilijnych krokietów. druga czeka spokojnie w zamrażalniku, aby ukoić nas któregoś wieczora… najczęściej zapakowana w sakiewkę z ciasta francuskiego, albo w…
do wykonania warto użyć najwyższej jakości składników, w tym świeżo palonej i świeżo zmielonej kawy, jeśli tylko macie taką możliwość. cudowne kawy dostarczają małe palarnie, na przykład moja ulubiona Manufaktura Kawy. w przypisach do składników znajdziecie konkretne kawy pasujące idealnie do tego przepisu. podobnie mleko…
panettone
czyli babka drożdżowa po włosku,
najlepsza…
w Italii nie mogą się bez niej obejść żadne święta czy uroczystości rodzinne. w grudniu ofiarowywana wszystkim przez wszystkich, jedzona na okrągło przez cały miesiąc… na śniadanie, do kawy, w środku dnia, wieczorem…. z pozostałych fragmentów (o ile zostaną) można zrobić tosty, pudding, kremowy deser….
Post powstał z miłości do Kalabrii i włoskiego gotowania, w ramach testowania Thermomixa 6, dziękuję serdecznie Anna Stachowicz!
PS. 1 zajrzyjcie do innych przepisów na przetwory domowe – zebrane w poście TUTAJ, oraz do przepisów na przetwory cytrusowe. PS. 2 podobają Wam się etykietki na ostatnich zdjęciach? możecie mieć takie same! na blogu – specjalnie dla Was – ETYKIETKI NA PRZETWORY do ściągnięcia…
przepis powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinną firmą, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów oraz cudowne pasty z orzechów.
cudownego, egzotycznego popołudnia, w kawowym zachwycie! przepis powstał we współpracy z palarnią kawy Manufaktura Kawy
pamiętacie jak zachwycałam się produktami z południa Włoch, z apulijskich manufaktur ? { Apulia – region na południu Włoch, obejmujący obcas italiańskiego buta } to cudowne warzywa, pełne południowego słońca, uprawiane w sposób naturalny. zamknięte w słoikach, w towarzystwie pysznej oliwy i kompozycji przypraw… naturalne składniki, tradycyjne…
mnóstwo propozycji na pyszne i wartościowe koktajle znajdziecie w książkach z serii Zielone Koktajle. o książkach na lato poczytacie w poście >> TUTAJ >> zajrzyjcie!
Post powstał w ramach współpracy z Bottega Calabrese & Siciliana, która dostarcza cytrusy wprost z kalabryjskich sadów.
przygotowałam dla Was wyliczenie procentowe zawartości składników w domowym kremie oraz porównanie ze składem sklepowej nutelli:
sałatka z rukoli i cytrusów, z granatem i orzechami na fotografiach pokazuję sałatkę w 3 wariantach: – z orzechami laskowymi – z orzechami włoskimi – wariant bez sera – wegański, albo do podania z serem w kawałku obok.
przepis powstał w ramach współpracy z firmą InCampagna.pl
mnóstwo propozycji na pyszne i wartościowe koktajle znajdziecie w książkach z serii Zielone Koktajle. o książkach na lato poczytacie w poście >> TUTAJ >> zajrzyjcie!
PS zajrzyjcie też do sałatki z truskawkami i grillowanymi szparagami!
PS po inne przepisy na muffiny zajrzyjcie tu >>> MUFFINY
{ przepis powstał przy współpracy z firmą PoraNaPola.pl skąd pochodzi bardzo smaczny, ekologiczny kurczak oraz większość warzyw }
chleb odtwarza nuty smakowe Południowego Tyrolu. o naszej wyprawie i niezwykłych smakach Alto Adige możecie poczytać TU (klik) i TU (klik); w postach też sporo zdjęć z tych pięknych okolic. zdaję sobie sprawę, że upieczenie chleba na zakwasie po raz pierwszy wiele osób napawa niepewnością…
i jak : podobają Wam się bezowe serca? dobrej zabawy z tworzeniem i używaniem! { a dzisiaj : happy Valnetine! }
wygląda pięknie, prawda? a jak smakuje….
przygotowanie wszystkie składniki miksuję razem w malakserze. pesto jest gęste, konsystencji stałej. idealne na chleb, grzankę, bruchettę… jeśli miałoby być użyte w charakterze sosu do makaronu – dodałabym oliwy.
opowieść o balsamico znajdziecie w poście o NIEZWYKŁYCH PRODUKTACH PROSTO Z ITALII. możecie też dołączyć do facebookowej grupy SMAK ITALII, gdzie wspólnie sprowadzamy świetnej jakości produkty prosto z włoskich manufaktur. zapraszam!
** wspaniałej jakości oliwę i balsamico sprowadzam z Włoch. to znaczy nie tyle sprowadzam sama, co sprowadzamy bezpośrednio z małych rodzinnych manufaktur w gronie znajomych i znajomych znajomych. jeśli chcecie się przyłączyć do grupy entuzjastów >> zajrzyjcie na facebookową grupę Smak Italii, zapraszam serdecznie!
PS szparagowe wstążki cudownie wyglądają na kanapkach, jako dekoracja i garnisz – podobnie, jak kładziemy na kanapkę plasterek ogórka… warto spróbować! PS 2 więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się swoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
PS więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. serdecznie zapraszam do dzielenia się Waszymi sposobami na szparagi 🙂
PS po inne przepisy na muffiny zajrzyjcie tu >>> MUFFINY więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
PS więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz