mazurek z kajmakiem czekoladowym By

mazurek z kajmakiem czekoladowym


 

 

 

 

…staroświecki mazurek na maślanym kruchym cieście (najbardziej kruchym z kruchych),
z istotną warstwą masy kajmakowo-czekoladowej.
słodki, rozczulający, obezwładniający.
przywodzący smak dzieciństwa, magię świąt zachowaną we wspomnieniach.
dekorowany orzechami, jakie wybierzecie.

mazurek z kajmakiem czekoladowym

składniki (na blaszkę 20 x 30 cm):

spód
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700) lub pszennej

masa i dekoracja

  • 250 ml śmietanki 18%
  • 500 ml cukru
  • pół laski wanilii
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • orzechy włoskie i migdały blanszowane do dekoracji
    (lub dowolna ulubiona kombinacja orzechów i bakalii)

jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie

przygotowanie ciasta

sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

sposób mikserem:

ucieram/miksuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

po wyjęciu z lodówki:

wałkuję ciasto na grubość 3-4mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. dookoła robię wyższy brzeg – resztki ciasta formuję w wałeczek i doklejam po obwodzie blaszki. można ulepić dwa cienkie wałeczki i spleść je ze sobą w „warkoczyk”.

ciasto po wyłożeniu blaszki najlepiej OD RAZU upiec – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. można dno obciążyć ziarnami fasoli, albo ceramicznymi kulkami do pieczenia.

piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (wstawiam do rozgrzanego piekarnika).
po upieczeniu blat powinien być lekko złoty, nie bladożółty. wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

masa kajmakowa z czekoladą

śmietankę wlewam do rondla, dodaję cukier i wanilię.

jak postępuję z wanilią:
połowę laski wanilii przekrajam ostrym nożem wzdłuż. zeskrobuję nasionka wprost do śmietanki, sam strączek też dorzucam.

mieszam, podgrzewam do zagotowania, mieszając co jakiś czas.
gotuję 8 minut na dość intensywnym ogniu (licząc od zawrzenia).
wyjmuję pozostałości waniliowego strączka.

dodaję rozpuszczoną na parze czekoladę, mieszam, zdejmuję z ognia (cały czas mieszając).

kiedy tylko masa stanie się jednorodna (uwaga! będzie bardzo szybko gęstnieć) – wylewam na ostudzony spód.
trzeba to zrobić szybko i najlepiej nie wygładzać masy.
na wierzchu układam wzorki z orzechów, albo niedbale je rozsypuję. możliwości są nieograniczone! 😉 

masy jest dużo, starczy na cienką warstwę na dużej blaszce, albo na pokaźną na blaszce 20 x 30 cm. wystarczy też na 2 małe mazurki.

najlepszy świąteczny mazurek. dobrych świąt!

3 komentarze

  1. Czy laska wanilii ma być w całości czy wydłubane ziarenka ?

    1. jak postępuję z wanilią:
      połowę laski wanilii przekrajam ostrym nożem wzdłuż. zeskrobuję nasionka wprost do śmietanki, sam strączek też dorzucam.
      przepis wyedytowałam, faktycznie nie było konkretnej instrukcji. dziękuję za pomoc. 🙂

  2. nowo upieczona sąsiadka

    Mazurek zniknął ze stołu..zjedli, oddali mi pustą blaszkę i powiedzieli, że za rok też ma być 🙂 moja kochana rodzinka 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.