…staroświecki mazurek na maślanym kruchym cieście (najbardziej kruchym z kruchych),
z istotną warstwą masy kajmakowo-czekoladowej.
słodki, rozczulający, obezwładniający.
przywodzący smak dzieciństwa, magię świąt zachowaną we wspomnieniach.
dekorowany orzechami, jakie wybierzecie.
mazurek z kajmakiem czekoladowym
składniki (na blaszkę 20 x 30 cm):
spód
-
200 g masła
-
100 g cukru pudru
-
2 żółtka
-
300 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700) lub pszennej
masa i dekoracja
-
250 ml śmietanki 18%
-
500 ml cukru
-
pół laski wanilii
-
100 g czekolady gorzkiej
-
orzechy włoskie i migdały blanszowane do dekoracji
(lub dowolna ulubiona kombinacja orzechów i bakalii)
jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie
przygotowanie ciasta
sposób ręczny:
masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.
sposób mikserem:
ucieram/miksuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.
po wyjęciu z lodówki:
wałkuję ciasto na grubość 3-4mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. dookoła robię wyższy brzeg – resztki ciasta formuję w wałeczek i doklejam po obwodzie blaszki. można ulepić dwa cienkie wałeczki i spleść je ze sobą w „warkoczyk”.
ciasto po wyłożeniu blaszki najlepiej OD RAZU upiec – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. można dno obciążyć ziarnami fasoli, albo ceramicznymi kulkami do pieczenia.
piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (wstawiam do rozgrzanego piekarnika).
po upieczeniu blat powinien być lekko złoty, nie bladożółty. wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
masa kajmakowa z czekoladą
śmietankę wlewam do rondla, dodaję cukier i wanilię.
jak postępuję z wanilią:
połowę laski wanilii przekrajam ostrym nożem wzdłuż. zeskrobuję nasionka wprost do śmietanki, sam strączek też dorzucam.
mieszam, podgrzewam do zagotowania, mieszając co jakiś czas.
gotuję 8 minut na dość intensywnym ogniu (licząc od zawrzenia).
wyjmuję pozostałości waniliowego strączka.
dodaję rozpuszczoną na parze czekoladę, mieszam, zdejmuję z ognia (cały czas mieszając).
kiedy tylko masa stanie się jednorodna (uwaga! będzie bardzo szybko gęstnieć) – wylewam na ostudzony spód.
trzeba to zrobić szybko i najlepiej nie wygładzać masy.
na wierzchu układam wzorki z orzechów, albo niedbale je rozsypuję. możliwości są nieograniczone! 😉
masy jest dużo, starczy na cienką warstwę na dużej blaszce, albo na pokaźną na blaszce 20 x 30 cm. wystarczy też na 2 małe mazurki.
Czy laska wanilii ma być w całości czy wydłubane ziarenka ?
jak postępuję z wanilią:
połowę laski wanilii przekrajam ostrym nożem wzdłuż. zeskrobuję nasionka wprost do śmietanki, sam strączek też dorzucam.
przepis wyedytowałam, faktycznie nie było konkretnej instrukcji. dziękuję za pomoc. 🙂
Mazurek zniknął ze stołu..zjedli, oddali mi pustą blaszkę i powiedzieli, że za rok też ma być 🙂 moja kochana rodzinka 🙂