purée ze skórek pomarańczy { po wyciskaniu soku } • no waste • By

purée ze skórek pomarańczy { po wyciskaniu soku } • no waste •

z widokiem na stol   |   purée ze skórek pomarańczy

 

 

purée ze skórek pomarańczy… 

od jesieni do wiosny, kiedy na Sycylii trwa sezon cytrusowy, zajadamy się świeżymi pomarańczami, mandarynkami i grejpfrutami bio czy eko { bez tony chemikaliów, charakterystycznej dla cytrusów sklepowych } .
najwięcej zużywamy pomarańczy i bardzo chętnie wyciskamy z nich sok. spokoju nie dawały mi całe stosy wydrążonych połówek pozostające po wyciśnięciu soku – z aromatyczną skórką, mnóstwem białego albedo pełnego błonnika i sporą ilością miąższu. a ponieważ owoce są z upraw ekologicznych – skórki nadają się do wykorzystania. znalazłam w końcu sposób na te skórki : skoro robimy ciasto z całych owoców… to można zrobić ciasto ze skórek? oczywiście, że można! 

teraz skórki gotuję i blenduję na purée. jestem zadowolona, że tworzymy mniej śmieci zgodnie z trendem • no waste • a cenne składniki się nie marnują.
ze skórkowego purée piekę ciasto albo muffiny, najchętniej te pomarańczowo – bananowe.

{ więcej opowieści o sycylijskich cytrusach znajdziecie w poście CYTRUSY ZNANE I MNIEJ ZNANE }

składniki:

  • pozostałości po wyciskaniu soku z pomarańczy – z 1 lub 2 kg, najlepiej z pomarańczy ‚bio’ lub eko 
ALBO
  • litr lub więcej obranych skórek pomarańczowych, najlepiej z pomarańczy ‚bio’ czy eko 

najlepiej użyć skórki po wyciskaniu soku – jest w nich mnóstwo dobra. wyciskając sok zużywamy tylko niewielką część owocu. purée z takich skórek jest bardzo kremowe, wręcz aksamitne.
można użyć też skórki z obranych pomarańczy – warto obrać jak najgrubiej, pozostawiając białą warstwę albedo na skórce, nie na owocu. 

przygotowanie

skórki pomarańczowe zalewam wodą, tak, aby były całe zanurzone i gotuję przez około godzinę, aż będą miękkie.
wodę odlewam, skórki studzę.

skórki wkładam do blendera i miksuję na kremową masę. jeśli skórki są zbyt suche – a tak się czasem zdarza – dolewam gorącej wody. blenduję, aż masa jest kremowa, aksamitna. czasem pozostają drobne kawałeczki skórek – to nie przeszkadza, można tak zostawić.

gotowe purée ma cudownie żółty { nie pomarańczowy kolor } i mocno pachnie. 🙂

purée na bieżący użytek przekładam do słoika lub szklanego pojemnika i przechowuję w lodówce do 3-4 dni.
jeśli ma przetrwać dłużej – zamrażam. zamrażam w torebkach przeznaczonych do mrożenia, w porcjach o pojemności jednej obfitej szklanki / miarki.
przed użyciem rozmrażam.

cudownych pomarańczowych doznań!



wykorzystanie puree

Puree ze skórek pomarańczowych możecie użyć do każdego z przepisów poniżej
{ z przepisów na muffiny można również upiec ciasto w jednej blaszce } :

z widokiem na stół | muffiny pomarańczowo-bananowe

z widokiem na stół | muffiny orzechowo-pomarańczowe

z widokiem na stół | babeczki pomarańczowe • bez mąki, bez glutenu 

z widokiem na stół | ciasto z pomarańczy i migdałów  • bez mąki, bez glutenu

 


 

 

10 komentarzy

  1. ptasiacosniecos

    I nie ma w ogóle goryczy z albedo?

    1. nie, nie ma. ona się wygotowuje w większości.

  2. Pomysł mi się spodobał. Zwłaszcza, że te niewykorzystane góry skórek po wyciśniętych cytrusach już od dawna mnie drażniły. Ale na pomysł z puree jakoś nie wpadłem 🙂

  3. Super brzmi, tylko jak w Polsce dostać cytrusy, których skórka nie jest nasączona hektolitrami chemii? 🙁 Niby są w Lidlu cytryny niewoskowane, ale i tak nie ufam im do końca i traktuję jako mniejsze zło. Niemniej – gdybym mogła zerwać pomarańcze ze swojego drzewa przepisy super.

    1. W Polsce można kupić świetne cytrusy prosto z Sycylii, prosto z farmy, BIO i EKO, z certyfikatami i z pewnego źródła. Jest kilka źródeł, ja polecam incampagna.pl – kupuję od lat i jestem bardzo zadowolona.

      1. Słyszałam o incampagni, ale przeraziły mnie ilości, które trzeba zamówić. To fajne rozwiązanie jak ma się grupę zakupową 🙂 Obawiam się, że sama nie byłabym w stanie tego przejeść 😉

        1. Można zamówić wspólnie z rodziną albo znajomymi, sąsiadami. 12 kg pomarańczy na sok to nie tak dużo ;). Używamy na sok, na ciasto, do deserów.

  4. Ogólnie pomysł bardzo mi się podoba, obawiam się jednak, że z pomarańczy, które nie są bio w ogóle nie powinno się robić takiego puree (ze względu na pestycydy). Ale poza tym – mega, już sobie wyobrażam ten zapach… <3

    1. tak, oczywiście, zdecydowanie polecam pomarańcze bio, i to ze sprawdzonego, pewnego źródła.

  5. O puree ze skórek pomarańczy jescze nie słyszałam. Będę musiała wypróbować!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.