kurczak pieczony na kapuście kiszonej…
…świetne danie z rodzaju „przyjdź i weź kawałek”.
nie należy do ekspresowych – na przygotowanie potrzeba trochę czasu (głównie, kiedy mięso się aromatyzuje i piecze, czyli niemal bez obsługowo). ale potem przez cały wieczór i następny dzień w piekarniku czekają gorące pyszności, gotowe… kiedy tylko zjawi się głodny domownik.
kurczak tak przygotowany ma niezwykły, niepowtarzalny smak. pieczemy bez skórki – danie jest mniej tłuste oraz na kapuście kiszonej – samo zdrowie! { a kapusta jaka pyszna! }
składniki:
-
8 – 10 podudzi czyli pałek kurczaka zagrodowego*
-
1 kg kapusty kiszonej – jak najlepszej, nie z torebki**
-
kminek
-
majeranek
-
2 ziela angielskie
-
2 listki laurowe
-
sól
-
świeżo mielony pieprz czarny
* mięso kurze wymaga szczególnej uwagi: to najpopularniejsze mięso, najchętniej kupowane a co za tym idzie o najbardziej uprzemysłowionej produkcji. na temat jakości mięsa drobiowego z kurczaków napisano wiele: w każdym razie ni kupujmy przypadkowego, z supermarketu. zdecydowanie rekomenduję mięso kurze z pewnego gospodarskiego źródła, a jeśli ze sklepu – niech to będzie tzw. kurczak zagrodowy.
** kapusta kiszona: w tym daniu sprawdzi się każda. ale o wiele pyszniejsze będzie, jeśli użyjecie prawdziwej, dobrej, smacznej kapusty kiszonej „z beczki”, najlepiej świeżo kiszonej
kurczak pieczony na kapuście kiszonej – przygotowanie
zdejmuję skórę z podudzi kurczaka { to zdecydowanie najmniej przyjemna czynność }.
nacieram pałki solą i przyprawami: pieprzem, majerankiem i kminkiem. pozostawiam na 30 minut.
kapustę w zależności od jej smaku i pochodzenia: albo tylko odsączam z soku, albo płuczę { przy dobrej, nie przekwaszonej kapuście bez dodatku octu płukanie nie jest konieczne, a wręcz szkoda zabierać pyszne soki pełne cennych składników } . dolewam trochę wody – tak, aby kapusta nie była zbyt sucha. jeśli traficie pyszną kapustę, nie trzeba nawet odciskać soku – ja tak właśnie robię: kapustę kupuję przednią, przepyszną, nie wymagającą korekty smaku.
umieszczam kapustę w naczyniu żaroodpornym.
w kapustę wciskam ziele angielskie i listki laurowe, po wierzchu posypać kminkiem.
na kapuście układam podudzia kurczaka, jedno obok drugiego – potrzebne będzie duże naczynie, albo dwa mniejsze.
piekę w temperaturze 200 stopni według schematu:
– najpierw 20 minut pod przykryciem
– 20 minut bez przykrycia
– odwracam pałki na drugą stronę i piekę kolejne 20 minut { łącznie godzina pieczenia }.
tak przygotowany kurczak jest rewelacyjny, pełen aromatów, mięciutki, soczysty, lekko przypieczony…
kapusta sama w sobie wspaniała, ani surowa, ani gotowana. pyszna i jędrna.
smacznego!