gryczano – orkiszowa galette z wiśniami…
uwielbiam galette, rustykalną tartę…
jej swobodną, lekko niedbałą formę, zawinięte brzegi i cudowną zawartość…
nie wymaga blach o wymyślnych kształtach, pozostawia tyle pola wyobraźni…
gryczana mąka nadaje wspaniały orzechowy posmak ciastu, które samo w sobie jest przepyszne i przepięknie pasuje do wiśni – lekko kwaskowatych, z wytrawnością w tle…
składniki
(na swobodną okrągłą tartę o średnicy około 28 cm)
ciasto:
-
100 g jasnej mąki orkiszowej (typ 700)
-
100 g mąki gryczanej
-
120 g zimnego masła, pociętego w małe kawałki
-
2.5 łyżki lodowatej wody
-
4 łyżki cukru trzcinowego
-
1/2 łyżeczki soli
wypełnienie
-
500g wiśni świeżych (najlepiej) lub mrożonych
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
4 łyżki cukru trzcinowego
-
cukier puder do posypania (najlepiej trzcinowy)
przygotowanie ciasta
sposób mikserem:
mąkę (obydwa rodzaje), sól i cukier miksuję, dodaję masło pokrojone na kawałki i miksuję aż przypomina mokry piasek (w mikserze stacjonarnym KA używam mieszadło płaskie, prędkość od 2 na początku – żeby nie wzbić tumanu mąki, do 6 finalnie – w skali 1-10). dalej miksując dolewam powoli wodę – ma być lodowata! – aż ciasto zacznie się łączyć i zlepiać się w całość. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.
sposób ręczny:
masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.
kiedy ciasto się chłodzi…
dryluję wiśnie. jeśli powstaje dużo soku – sok odlewam. wiśnie mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną.
gryczano -orkiszowa galette z wiśniami – czyli po wyjęciu ciasta z lodówki:
wałkuję ciasto na papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), w kształt przypominający koło. przenoszę wraz z papierem na blachę.
przygotowane wiśnie wykładam na środek placka i rozkładam w miarę równą warstwą (bez przesady oczywiście!), pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. wolny brzeg ciasta zaginam w kierunku środka – trzeba to zrobić delikatnie, aby ciasto nie popękało na zgięciu. pomaga też odpowiednia temperatura – ciasto nie powinno być ani zbyt zimne, ani zbyt ciepłe (za zimne ciasto będzie pękać i nie da się ładnie zawinąć; za ciepłe będzie się lepić i nie będzie po upieczeniu tak pysznie kruche). jeśli Wasze ciasto jest zbyt ciepłe – można jeszcze wstawić całą blaszkę do lodówki przed pieczeniem).
wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 40 minut. po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia (chociaż trochę!). ciasto będzie zdecydowanie bardziej kruche, jeśli wystygnie całkowicie. posypuję cukrem pudrem… i kroję na kliny.
można też podać jeszcze lekko ciepłe, z gałką lodów waniliowych, najchętniej z tego przepisu… ciepłe ciasto nie będzie kruche, ale rewelacyjnie pyszne…
przepyszna galette jest gotowa. zajadajcie!
Dzień dobry, czy wiśnie mrożone wcześniej należy rozmrozić?
lepiej rozmrozić, na wypadek, gdyby było bardzo dużo soku – wtedy trochę suku odlać.
Kusząca, a do tego w zdrowszej wersji. Bardzo mi się podoba ten przepis :-).