awangardowy, nowoczesny mazurek słodko-słony. nie za słodki, idealny dla lubiących złamane smaki.
na pysznym tradycyjnym kruchym spodzie, z masą fistaszkową i solonymi orzeszkami. całości dopełnia mleczna czekolada. na pewno podbije serca wielbicieli masła orzechowego…
inspiracją mazurka był przepis z mojewypieki.com
składniki (na blaszkę 25 x 35 cm)
ciasto:
-
200 g masła
-
50 g cukru pudru
-
2 żółtka
-
300 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700) lub pszennej
masa fistaszkowa, orzeszki, czekolada
-
150 g masła fistaszkowego (najlepiej domowego)
-
pół laski wanilii150 g serka mascarpone
-
100 g białej czekolady
-
200g solonych orzeszków ziemnych
-
150 g czekolady mlecznej
jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie
przygotowanie ciasta
sposób ręczny:
masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.
sposób mikserem:
ucieram/miksuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto formuję w krążek, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.
po wyjęciu z lodówki:
wałkuję ciasto na grubość 3-4mm (ciasto nie rośnie w czasie pieczenia), wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. dookoła robię wyższy brzeg – resztki ciasta formuję w wałeczek i doklejam po obwodzie blaszki. można ulepić dwa cienkie wałeczki i spleść je ze sobą w „warkoczyk”. ciasta jest dużo, można zrobić z niego dodatkowe dekoracje, wałeczki, paski.
ciasto po wyłożeniu blaszki najlepiej OD RAZU upiec – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. można dno obciążyć ziarnami fasoli, albo ceramicznymi kulkami do pieczenia.
piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (wstawiam do rozgrzanego piekarnika).
po upieczeniu blat powinien być lekko złoty, nie bladożółty. wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
masa fistaszkowa
białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. serek mascarpone miksuję razem z masłem orzechowym. dodaję lekko przestudzoną białą czekoladę i dalej miksuję.
masę wylewam, a raczej rozsmarowuję na wystudzonym spodzie mazurka.
na wierzchu rozsypuję słone orzeszki.
czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. rozprowadzam na orzeszkach i masie, tworząc linie i smugi, nieregularne plamy i mazy.
jak fantazja podpowie….
mazurek dobrze trochę schłodzić przed podaniem.