sałatka z grillowanym halloumi i truskawkami
cudna sałatka o smaku lata…
halloumi to cypryjski ser z mieszanego mleka koziego i owczego, obecnie produkowany w wielu manufakturach w różnych miejscach Europy, a może również świata…
ser, który nie ma sobie równych w grillowaniu…
w smaku przypomina trochę oscypek, jest słony, pyszny i cudownie się zachowuje podczas pieczenia i smażenia.
przyrumienione plasterki w zestawieniu ze świeżymi liśćmi sałat i aromatycznymi truskawkami to już bajka, a jak dodamy pyszną oliwę i balsamico – to niebo po prostu…
składniki
(na 2 samodzielne porcje, lub 4 małych porcji jako dodatek):
-
250 g sera halloumi
-
300 g truskawek
-
2 garście sałaty roszponki, lub innej o drobnych listkach
-
2 garście rukoli
-
2 łyżki prażonych pestek dyni
-
2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
-
1 łyżka ziarenek różowego pieprzu
-
1 łyżka balsamico lub kremu balsamicznego*
-
garść świeżych listków bazylii, najlepiej drobniutkich { bazylia drobnolistna } do dekoracji i dla smaku
-
garść listków świeżej mięty
składniki na sos:
-
1 łyżka oliwy extra vergine
-
1 mały ząbek czosnku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1/2 łyżeczki delikatnego miodu np. akacjowego lub syropu klonowego
-
sól i pieprz czarny, świeżo mielony
* używamy gęste balsamico lub krem balsamiczny, nie popularny ocet balsamiczny o konsystencji zbliżonej do wody.
o dobrym balsamico i dobrej oliwie przeczytacie TU
sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
przygotowanie
halloumi kroję w plasterki grubości 3 – 4 milimetry, odstawiam na chwilę.
truskawki myję, suszę i pozbawiam szypułek. większe sztuki kroję na połówki lub ćwiartki, malutkie pozostawiam w całości, odstawiam.
w międzyczasie podprażam pestki dyni – można to zrobić na patelni albo w piekarniku. ja zwykle prażę w piekarniku większa ilość, przy okazji innego pieczenia. wystarczy kilka minut w temperaturze 180 stopni.
sałaty myję i osuszam.
roszponkę rozdzielam na pojedyncze listki usuwając korzonki.
wykładam sałaty na talerz – rozkładam naprzemiennie, tak aby tworzyły ładną wizualnie kompozycję.
odrobinę oliwy, dosłownie kapkę wlewam na patelnię i rozprowadzam.
przygotowuję sos: mieszam wszystkie składniki razem.
czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do reszty składników. jeśli macie bardzo mocny czosnek w dużych ząbkach, można użyć połowę.
doprawiam solą i pieprzem. sos powinien być dość intensywny i wyrazisty w smaku.
rozłożone na talerzy sałaty polewam sosem, nie mieszam.
rozgrzewam patelnię i grilluję plasterki sera, najpierw jedną stronę przez jakieś 3-5 minut, potem drugą – wystarczy dosłownie minuta lub dwie…
plasterki przyrumienionego sera układam na kompozycji sałat.
na nich rozkładam truskawki.
posypuję prażonymi pestkami dyni i ziarnami różowego pieprzu, a jeśli mam ochotę również pestkami granatu.
całość delikatnie skrapiam balsamico lub kremem balsamicznym, robiąc pojedyncze kropki lub cienkie smugi. to kluczowy element kompozycji smakowej, zaraz po serze i truskawkach.
na sam koniec – posypuję świeżymi listkami bazylii i mięty…
grillowane halloumi jest pyszne, cudownie pasuje do świeżych truskawek, serdecznie polecam!
ta sałatka dobrze się też skomponuje z malinami ( będzie pewnie więcej charakteru i mniej słodyczy ), oraz brzoskwiniami.
dajcie koniecznie znać o Waszych modyfikacjach!
** wspaniałej jakości oliwę i balsamico sprowadzam z Włoch. to znaczy nie tyle sprowadzam sama, co sprowadzamy bezpośrednio z małych rodzinnych manufaktur w gronie znajomych i znajomych znajomych. jeśli chcecie się przyłączyć do grupy entuzjastów >> zajrzyjcie na facebookową grupę Smak Italii, zapraszam serdecznie!
Takiej sałatki z truskawkami jeszcze nie jadlam
Oj nie. Takie połączenia warzywno-owocowe to nie dla mnie 🙂
Oooo dziewczyno, ale mi smaka zrobiłaś. Kocham halloumi, kocham truskawki i… kocham Twoje zdjęcia!
jest mi bardzo miło, dziękuję!
Ciekawy przepis, wart wypróbowania, lubię takie nowinki , a tego nie znam 🙂
Może skuszę się na przygotowanie, brzmi obiecująco, kusi smakiem. 🙂
To jeszcze raz ja z zapytaniem: czy ten pyszny, egzotyczny ser halloumi jest dostępny gdzieś u nas? I wiadomo od jakiego wieku można go podawać? Trendy Mama
Jest dostępny nawet w supermarketach. Bywa w Auchan. Na targach śniadaniowych tez na pewno, jest manufaktura w Wielkopolsce, która wytwarza tego rodzaju ser, tylko niestety krowi ( niemniej pyszny!) – Hellimpol, są na facebooku. Sprzedają w całej Polsce.
napewno dobre co?
Piękne zdjęcia – aż chce się wszystkiego posmakować. Nie znałam tego przepisu. Uwielbiam Z widokiem na stół!
jej, jakie miłe słowa, bardzo dziękuję!