najlepsze lody truskawkowe…
z pieczonych truskawek! pieczenie wydobywa cały aromat owoców, a dodatek octu balsamicznego dodatkowo wzmacnia smak i aromat. zdecydowanie najlepsze lody truskawkowe, smakują nawet zdeklarowanym przeciwnikom lodów owocowych! ilość cukru można dostosować do własnych upodobań – lody mogą być niemal wytrawne. do zrobienia również bez maszyny do lodów.
składniki
-
750 g truskawek (mogą być mrożone)
-
4- 6 łyżek cukru trzcinowego (w zależności od preferencji i słodkości truskawek)
-
2 łyżki octu balsamicznego lub balsamico
-
300 ml śmietanki kremówki
-
2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
-
300 ml jogurtu greckiego, lub dobrego jogurtu naturalnego (nie beztłuszczowego)
przygotowanie
truskawki myję i pozbawiam szypułek. duże przekrajam na pół. rozkładam na dużej blaszce do pieczenia, posypuję cukrem trzcinowym i polewam octem balsamicznym. piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni (wstawiam do rozgrzanego piekarnika, jeśli truskawki były zamrożone – warto doliczyć dodatkowe 10 minut). wokół unosi się cudowny zniewalający zapach.
upieczone truskawki pozostawiam do wystygnięcia i miksuję blenderem razem z sokiem (całą zawartość blaszki) na pure i wstawiam do lodówki do schłodzenia.
śmietankę kremówkę (schłodzoną) ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. do ubitej śmietanki dodaję jogurt, dalej ubijając. następnie dodaję schłodzone pure truskawkowe i ubijam jeszcze chwilę.
masę wlewam do misy maszyny do lodów. dalej postępuję wg instrukcji maszyny.
zazwyczaj lody bezpośrednio po ukręceniu w maszynie są dosyć miękkie. my takie lubimy, i najczęściej takie właśnie podaję. można dalej domrozić w zamrażarce – dwie godziny powinny wystarczyć, aby lody były w pełni zmrożone i sztywne, ale nie za mocno. wtedy możemy podać w pucharkach, albo w wafelkach – wafelki świetnie tu pasują!
po dłuższym przechowywaniu w lodówce warto lody wyjąć chwilę wcześniej i potrzymać na wierzchu lub w lodówce, żeby nieco zmiękły – będzie można lepiej je nakładać, i smak będzie pełniejszy.
bez maszyny!
te lody można bez problemu zrobić BEZ MASZYNY do lodów!
schłodzoną ubitą masę przelewamy do pojemnika, pojemnik wkładamy do zamrażalnika / zamrażalki i mrozimy przez kilka godzin (5 godzin powinno wystarczyć). masa jest puszysta, w czasie mrożenia wystarczy zamieszać dwa razy, w początkowej fazie – np. co pół godziny.
jeśli potrzymamy dłużej w zamrażarce – przed podaniem trzeba trochę poczekać.
lody są rewelacyjne, bardzo polecam!
Nie miałam pojęcia, że pieczenie truskawek uwydatnia ich smak! Lody są truskawkowe na całego, dużo intensywniejsze w smaku:) Żałuję, że tak późno odkryłam Twój przepis:(
bardzo się cieszę 🙂 zapraszam do zaglądania i wypróbowania innych przepisów.
Mniaaaaam! Ja zrobiłabym je z mleczkiem kokosowym ;))