kruche ciasteczka maślane z malinami By

kruche ciasteczka maślane z malinami

kruche ciasteczka z malinami

 

 

 

 

 

…maślane kruche ciasteczka
z twistem świeżych malin

ulubione kruche ciasteczka w pełni lata…
maślane jak zawsze, z dodatkiem świeżych malin.
ciężkie w wykonaniu, ciasto po dodaniu świeżych owoców klei się nieprzytomnie do wszystkiego.
dla entuzjastów kruchych ciasteczek i wielbicieli smaków lata zarazem – niezastąpione…

składniki (na 3 blachy ciasteczek):

  • 200 g masła
  • 100-150 g cukru pudru
  • 2 żółtka + ew. 1 żółtko do posmarowania ciastek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pszennej, lub orkiszowej jasnej (typ 700)
  • 150-200 g świeżych malin
jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie

przygotowanie

sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

sposób mikserem:

ucieram/miksuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

po wyjęciu z lodówki (wyjmujemy najpierw JEDEN krążek, BARDZO WAŻNE aby ciasto było cały czas ZIMNE):

wałkuję ciasto na grubość 3-4mm, na połowie rozwałkowanego ciasta układam luźno maliny podzielone na drobne części, składam placek na pół, znowu wałkuję na grubość 3-4mm. wycinam foremkami kształty, resztę zagniatam, ponownie wałkuję…. do wyczerpania ciasta.
trzeba to robić JAK NAJSZYBCIEJ, aby ciasto było jak najzimniejsze.
powycinane kształty czyli nasze ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie – ale jednak w odległościach, ciasteczka troszeczkę urosną.
wycięte ciasteczka najlepiej OD RAZU przenosić na blaszkę – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
pod koniec wycinania ciasto może być zbyt kleiste i zbyt ciepłe i może nie dać się rozwałkować. wtedy możemy albo schłodzić ponownie ciasto, albo „ulepić” z reszty ciasta okrągłe ciasteczka.

piekę w temperaturze 200 stopni (wstawiam do rozgrzanego piekarnika), w zależności od wielkości i grubości ciastek – 10-12 minut, duże ciastka – 15 minut. po upieczeniu powinny być lekko złote, nie bladożółte. wyjmuję, studzę chwilę na blaszce, potem przekładam na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

UWAGA!
ciasteczka z dodatkiem świeżych owoców są nieco mniej kruche.

zapach w domu fenomenalny…

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.