muffiny z cukinii
przebój śniadaniowy:
niezwykłe, za każdym razem zaskakujące, idealnie zrównoważone, aromatyczne, wilgotne… i przy tym zdrowe! nadzwyczajnie pyszne, po prostu nie można się oprzeć…
zdecydowanie polecam na śniadania i drugie śniadania. a także jako przekąska o każdej porze dnia….
składniki:
-
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 duże jajko
-
1/2 szklanki masła (roztopionego) lub oleju kokosowego
-
3/4 szklanki cukru trzcinowego
-
1 szklanka (kopiasta, „z czubem”) startej cukinii (średnie oczka)
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
1/2 szklanki orzechów włoskich
przygotowanie
w jednym naczyniu mieszam składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cynamon.
w drugim łączę roztrzepane jajko z cukrem, masłem (olejem) i cukinią, dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam.
łączę zawartość obu naczyń, dodaję orzechy i mieszam – tylko do połączenia składników, niedokładnie.
ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami.
piekę w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
studzę na kratce, czasem nie zdążam wystudzić – na ciepło są najpyszniejsze.
przed podaniem kolejnego dnia podgrzewam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. to nie jest konieczne, ale….