ryż rozmaitości z warzywami By

ryż rozmaitości z warzywami

z widokiem na stół | ryż rozmaitości z warzywami

 

 

ryż rozmaitości z warzywami.
a raczej warzywa z ryżem 😉

fantastyczne danie, zbilansowane, zdrowe – więcej tu warzyw, niż ryżu. dodatkowo, pozwala zużyć zalegające, często zwiędłe warzywa, na które brak pomysłu. 
idealne jako samodzielny obiad albo dodatek do mięs, ryb, grillowanych warzyw.
my najchętniej jemy w towarzystwie sałaty jak podstawa obiadu. bardzo często gości na naszym stole pośród innych dań, jako ciepła sałatka.
polubiliśmy do tego stopnia, że nawet na świątecznym stole ma swoją uroczystą wersję.

składniki:

  • 2 małe cukinie lub 1 duża – około 400 – 500 g
  • 1 papryka czerwona
  • szklanka ryżu dzikiego, czarnego lub czerwonego
  • opcjonalnie : dowolne warzywa, które potrzebujecie zużyć*
  • 7 suszonych pomidorów, miękkich
  • 2 małe cebulki cukrowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren sezamu**
  • 2 łyżki ziaren słonecznika**
  • bazylia tajska – garść suszonych listków
  • garść suszonego czosnku niedźwiedziego
  • domowa przyprawa grill vege
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego habanero lub innej bardzo ostrej papryki
  • natka pietruszki i koperek, dowolna kombinacja – spora garść listków
  • garstka listków świeżej bazylii
  • garstka kiełków
* do dania można dołożyć dowolne warzywa, które potrzebujemy zużyć: kalafior, brokuły, bakłażan, marchewkę, świeże pomidory… z każdym warzywem postępujemy według jego natury: kalafior, brokuły czy marchewkę dzielimy na cząstki i dodajemy na patelnię zblanszowane, wraz z ryżem. bakłażan kroimy w plastry i grillujemy wraz z cukinią. pomidory – dodajemy pod koniec smażenia, wraz pomidorami suszonymi, lub jeszcze później.
** można dodać dowolną kombinację pestek sezamu, słonecznika, dyni.

przygotowanie

cukinie kroję w plasterki, oprószam solą, posypuję przyprawą grill vege.
paprykę kroję na paski, paski dzielę na pół lub na 3 części. smagam oliwą i oprószam solą.
grilluję plasterki cukinii i paski papryki  na patelni grillowej. 
zgrillowane plasterki cukinii kroję na ćwiartki.

ryż gotuję w małej ilości wody, krócej niż podano na opakowaniu – 3/4 podanego czasu (np. 22 minuty zamiast 30).
odlewam, przepłukuję zimną wodą, odstawiam.

cebulki kroję w cieniusieńkie jak pergamin plasterki ( takie cieniutkie pięknie się rumienią ).
suszone pomidory kroję na wąskie paseczki.

na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję cebulki pokrojone w cieniutkie plasterki, podsmażam na złoto.
dodaję zmiażdżony czosnek, podsmażam.
dodaję pokrojone plasterki cukinii, a potem ryż.
jeśli używacie dodatkowe, inne warzywa – teraz jest moment aby dodać większość z nich { poza świeżymi pomidorami }
zmniejszam ogień i podsmażam pod przykryciem.

dorzucam na patelnię paseczki pomidorów, ziarna słonecznika i sezamu.
jeśli chcecie dodać świeże pomidory – teraz jest na to odpowiedni moment.
suszone listki bazylii tajskiej rozcieram w dłoniach, dosypuję na patelnię razem z czosnkiem niedźwiedzim.
sól, pieprz, odrobina habanero…

wyłączam ogień…

natkę pietruszki, koperek i listki bazylii siekam drobniutko. ¾ zieleniny dorzucam do dania na patelni, mieszam całość ostatni raz.

wykładam na półmisek lub duży talerz.
posypuje pozostałą porcją zieleniny i kiełkami…

pyszne!

1 komentarz

  1. Przepięknie na zdjęciach przedstawiłaś potrawę 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.