pełnoziarniste muffiny czekoladowe By

pełnoziarniste muffiny czekoladowe

z widokiem na stół   |   muffiny czekoladowe

 

 

 

zdrowe muffiny czekoladowe…

pełnoziarniste muffiny z dodatkiem otrębów. lekkie, pyszne, mocno czekoladowe. idealne na śniadania, pierwsze lub drugie, a także na przekąskę w ciągu dnia. dla czekoladożerców i nie tylko.
w dwóch wariantach: z kawałkami czekolady, albo z żurawiną… w zależności, czy wolimy podkreślić czekoladę, czy przełamać smak…

EDIT 2022:
genialne na kolację! ze szklanką ulubionego mleka, chętnie spienionego, i świeżymi owocami…

 

składniki:

składniki suche:

  • 225 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej *
  • 60 g otrębów owsianych
  • 50 g kakao (bez dodatków)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

*często pytacie o mąkę:
mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną (również pełnoziarnistą), jeśli potrzebujecie – nie wpływa to na postrzeganą jakość muffin. nie rekomenduję używania mąki pszennej tam, gdzie nie jest to konieczne – pszenica obecnie jest mocno zmodyfikowana, orkisz jest zdrowszym rozwiązaniem.
mąka pełnoziarnista i razowa to jest to samo.

składniki mokre:

  • 3 duże jajka { w wersji vegan można zastąpić 150g zmiksowanych bananów }
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego { w wersji vegan: 200ml mleka roślinnego + 1 łyżkę soku z cytryny }
  • 3/4 szklanki (185 ml) cukru trzcinowego dark muscovado

dodatkowo do wyboru:

  • 100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) gorzkich, mlecznych lub białych, albo pokrojona na kawałki tabliczka czekolady
LUB
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej

przygotowanie

w jednym naczyniu mieszam składniki suche: mąkę, otręby, kakao, proszek, sodę, szczyptę soli.

w drugim naczyniu mieszam składniki mokre – jajka roztrzepuję, łączę z olejem (lub roztopionym masłem) i maślanką (lub kefirem), dodaję cukier, lekko ubijam trzepaczką.

łączę składniki mokre i suche, dodaję drobinki czekoladowe lub żurawinę, mieszam – SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników, mają pozostać grudki.

ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami (najchętniej tulipanami**) i wstawiam do nagrzanego piekarnika. piekę w temperaturze 170 stopni przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. studzę na kratce, a czasem jemy na ciepło.

UWAGA!

bardzo ważne, aby NIE MIESZAĆ ZBYT DŁUGO. urok muffin i ich smakowitość bierze się z porowatości ciasta – kiedy jest surowe musi mieć grudki, a nawet grudy, upieczone ma bardzo wyrazistą strukturę.

smacznego, czekoladowego, pysznego…

 

PS

znacie papilotki tulipany? na zdjęciach poniżej…
są urocze: wysokie i rogate, uroczyste i proste zarazem, przydają wypiekom eleganckiego sznytu… zazwyczaj jednobarwne, ze swoją spokojna przewagą nad „zwykłymi”papilotkami we wzorki… wyglądają wspaniale i mają jeszcze jedną cudowną zaletę: każdy rodzaj wypieku wyjmuje się z nich bajecznie łatwo…


 

8 komentarzy

  1. oksana85@wp.pl

    Bardzo fajny przepis.
    Chociaz nie mam szczescia do maki tym razem wszystko dobrze sie udalo.
    Jedynie popracowalabym nad smakiem jako , ze sa w sumie mocno kakaowe, moze lepiej uzyc czekolade mleczna ktora zlagodzi smak. Jaakkolwiek gratuacje.

    1. smak to kwestia indywidualna, niemniej tutaj chodzi właśnie o mocno czekoladowy smak. modyfikacje zawsze są możliwe : warto eksperymentować i znaleźć swoją własną wersję. pozdrawiam serdecznie!

  2. Cudowny, smaczny i zdrowy przepis

  3. Wczoraj upieklam czekoladowe muffiny wg tego przepisu.Sa mocno czekoladowe a w srodku niespodzianka,tzn kawaleczki czekolady stezaly I sa cudownie wyczuwalne! Kilka dni temu dostalam bardzo podobny przepis od znajomej na muffiny ale w wersji z biala maka oraz smietana ale sie nie skusilam.Dzieki temu moglam z czystym sumieniem pozwolic mojemu dziecku na zjedzenie o wiele zdrowszej muffinki.Dzis zabieram kilka sztuk do znajomych!

    1. bardzo się cieszę, że się smakowały. zdrowsze są bez wątpienia – jeśli słodycze, niech chociaż będzie w nich coś dobrego 😉

  4. Wyglądają pysznie! A jakie piękne zdjęcia!

  5. Właśnie takiego prostego, zdrowego przepisu szukałam! 🙂

  6. Genialny przepis! Już sobie zapisałam. Robiłam kiedyś czekoladowe muffiny na mące żytniej razowej i to są jedne z moich ulubionych.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.