sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki na ciepło By

sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki na ciepło

z widokiem na stół | sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki

 

 

 
sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki
{ fantastyczna ciepła przekąska, albo samodzielne danie }

danie powstało pod wpływem podróży do Portugalii, gdzie papryka grillowana jest niezwykle popularna, a ciecierzyca pojawia się często w menu. za sprawą historii kraju, aż do teraz, w Portugalii obecnych jest mnóstwo wpływów arabskich, wiedzieliście?

sałatka łączy świeżość lata i smaki południa, ale też pewną solidność północy, albo nadmorskiego kraju o zmiennej wietrznej pogodzie…
w Portugalii jedzenie jest zaskakująco pożywne, tak, jakby wiele zależało od tego co zjemy…
sałatka jest pyszna, po części dzięki dodatkowi charakterystycznego, intensywnego sosu…

więcej o smakach i klimatach Portugalii przeczytacie w TRAVEL NOTES . PORTUGALIA PO RAZ PIERWSZY

składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 papryki słodkie czerwone lub czerwone i żółte
  • 1 pęczek cebulki dymki (cebulki ze szczypiorem)
  • 3 ząbki czosnku
  • 250g gotowanej ciecierzycy { ugotowanej samodzielnie lub ze słoika / puszki }
  • 10 połówek pomidorów suszonych*
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 2 garście ulubionych kiełków

* najchętniej używam moje pomidory pieczone, przepis TUTAJ. robię ich zazwyczaj większą ilość w sezonie pomidorowym, i trzymam w słojach w oliwie.
można użyć pomidory suszone w oliwie lub oleju. pomidory w oleju odsączam i osuszam ręcznikiem (nie chcemy smaku oleju w potrawie).
pomidory w oliwie tylko wyjmujemy ze słoika, oliwa z pomidorów ma ciekawy smak. 

przygotowanie

paprykę kroję na paski. patelnię grillową lub grill elektryczny smaruję oliwą. grilluję paprykę, aż paseczki mają wyraźnie przypieczone fragmenty.

cebulki kroję w bardzo cienkie plasterki, szczypiorek siekam. podsmażam cebulkę na pozostałej części oliwy, aż lekko się zrumieni. dodaję szczypiorek, podsmażam. dodaję zmiażdżony czosnek, podsmażam. 
dokładam na patelnię ciecierzycę, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem.
dodaję suszone pomidory pokrojone na małe kawałki, podduszam chwilę. 
dokładam grillowaną paprykę i całość podduszam dosłownie chwilę. dodaję świeży tymianek i mieszam.

w międzyczasie przygotowuję sos:
mieszam balsamico, syrop klonowy, suszony tymianek i rozmaryn. dodaję sól i pieprz do smaku. sos będzie bardzo intensywny, ale pamiętajmy, że wymieszamy go z dużą ilością warzyw na patelni.

mieszam danie na patelni, dodaję sos, mieszam całość. próbuję – w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. 
posypuję listkami świeżego tymianku…

wykładam sałatkę na półmisek,
posypuję świeżymi kiełkami…

ach!
smacznego…

4 komentarze

  1. Rewelacyjny przepis! Czy sałatka może być podawana nie na ciepło? Czy ten najlepszy smakowo efekt jest zaraz po przygotowaniu?

    1. może być podawana na zimno, powiem więcej: przepis zainspirowany jest zimną sałatką serwowaną w Porto, w Portugalii. smacznego!

  2. Cos wspanialego Uwielbiam ciecierzyce, ostatnio zrobilam z niej obiad, ale tez ciastka i biszkopt

    1. super! chętnie się przyjrzę ciastkom, podrzucisz przepis?

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.