pełne bitej śmietany, z nutą kawy…
ciasto ptysiowe, czyli parzone, pieczone w piekarniku, wg przepisu niezawodnej Doroty z mojewypieki.com.
wypełnione bitą śmietaną, nie kremem, co nadaje im niebiańską lekkość. zwieńczone kawowym (!) lukrem.
eklerki – składniki:
ciasto
-
1 szklanka wody
-
125 g masła
-
1 szklanka mąki pszennej
-
4 jajka
bita śmietana
-
500ml śmietany 30% do deserów
-
50g cukru pudru
lukier
-
szklanka cukru pudru
-
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
-
3 łyżki gorącej wody
eklerki – przygotowanie
w rondlu z grubym dnem gotuję wodę z masłem, na gotującą się mieszankę wsypuję mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. mieszam, aż ciasto jest gotowe – ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. pozostawiam do ostygnięcia.
ostudzone ciasto miksuję z jajkami, do gładkości. zmiksowaną masę przekładam do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, lub szeroką okrągłą (około 1 cm średnicy).
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam podłużne porcje ciasta długości 8-10cm, w sporych odstępach (ciasto rośnie w trakcie pieczenia).
piekę w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. pieczone zbyt krótko będą miękkawe, pieczone zbyt długo – bardzo kruche. po upieczeniu pozostawiam do wystudzenia, każde ciastko przekrajam wzdłuż.
śmietanę ubijam do sztywności, pod koniec dodając cukier puder, w dwóch porcjach.
w naczyniu mieszam cukier puder z kawą, dodaję wodę i ucieram do gładkości. jeśli jest zbyt rzadki – dodaję więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej wody.
na każdą przekrojoną eklerkę nakładam bita śmietanę, przykrywam drugą połówką ciastka, polewam lub ozdabiam lukrem – w zależności od upodobań i nastroju.
z tych proporcji wychodzi około 30 eklerek.
powodzenia, nie trudno zrobić, a pyszne.
[…] domowe eklerki, lekkie jak chmurki… ciasto parzone zrobicie w moment, i wcale nie jest to trudne (przeczytajcie przepis, też kiedyś myślałam, że to niewykonalne), bitą śmietanę ubijecie w chwilę… a kawowy lukier na wierzchu… hmmm, naprawdę trudno się oprzeć! […]