eklerki domowe, lekkie jak chmurki By

eklerki domowe, lekkie jak chmurki

z widokiem na stół   |   eklerki domowe

 

 

 

 

 

 

pełne bitej śmietany, z nutą kawy…

ciasto ptysiowe, czyli parzone, pieczone w piekarniku, wg przepisu niezawodnej Doroty z mojewypieki.com.
wypełnione bitą śmietaną, nie kremem, co nadaje im niebiańską lekkość. zwieńczone kawowym (!) lukrem.

eklerki – składniki:

ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

bita śmietana

  • 500ml śmietany 30% do deserów
  • 50g cukru pudru

lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
  • 3 łyżki gorącej wody

eklerki – przygotowanie

w rondlu z grubym dnem gotuję wodę z masłem, na gotującą się mieszankę wsypuję mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. mieszam, aż ciasto jest gotowe – ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. pozostawiam do ostygnięcia.

ostudzone ciasto miksuję z jajkami, do gładkości. zmiksowaną masę przekładam do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, lub szeroką okrągłą (około 1 cm średnicy).

na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam podłużne porcje ciasta długości 8-10cm, w sporych odstępach (ciasto rośnie w trakcie pieczenia).

piekę w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. pieczone zbyt krótko będą miękkawe, pieczone zbyt długo – bardzo kruche. po upieczeniu pozostawiam do wystudzenia, każde ciastko przekrajam wzdłuż.

śmietanę ubijam do sztywności, pod koniec dodając cukier puder, w dwóch porcjach.

w naczyniu mieszam cukier puder z kawą, dodaję wodę i ucieram do gładkości. jeśli jest zbyt rzadki – dodaję więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej wody.

na każdą przekrojoną eklerkę nakładam bita śmietanę, przykrywam drugą połówką ciastka, polewam lub ozdabiam lukrem – w zależności od upodobań i nastroju.

z tych proporcji wychodzi około 30 eklerek.

powodzenia, nie trudno zrobić, a pyszne.

 

Jeden komentarz

  1. […] domowe eklerki, lekkie jak chmurki… ciasto parzone zrobicie w moment, i wcale nie jest to trudne (przeczytajcie przepis, też kiedyś myślałam, że to niewykonalne), bitą śmietanę ubijecie w chwilę… a kawowy lukier na wierzchu… hmmm, naprawdę trudno się oprzeć! […]

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.