sernik laskowy
potrójnie orzechowy sernik :
kruchy, orzechowo-czekoladowy spód, kremowe i orzechowe wnętrze, czekoladowe wykończenie z posypką chrupiących orzechowych drobinek…
smak i aromat prażonych orzechów lasowych, najpyszniejszych…
czy może być lepszy kombinacja dla sernika?
kremowy – trochę w stylu nowojorskich cheesecake’ów, pyszny, wciągający sernik.
bardzo satysfakcjonujący – wystarczy mały kawałek.
oraz : łatwy do zrobienia. nie rośnie, nie opada – bezproblemowy!
składniki :
{ na małą tortownicę 18 cm;
można podwoić ilość składników i upiec w tortownicy 24 cm }
spód
-
65 g mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
-
40 g pasty z prażonych orzechów laskowych { rodzaj masła orzechowego }
-
10 g kakao
-
1 łyżka cukru trzcinowego
-
garść posiekanych orzechów laskowych, podprażonych { najwygodniej użyć kruszonki orzechowej }
masa serowo-orzechowa
-
250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego dwu- lub trzykrotnie
-
125 g twarogu śmietankowego* albo serka mascarpone
-
125 gram pasty z prażonych orzechów laskowych, odtłuszczonej { rodzaj masła orzechowego }
-
100 g cukru trzcinowego
-
2 jajka
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
polewa z czekolady
-
50 g ulubionej czekolady, gorzkiej lub mlecznej, albo mieszanki**
-
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
-
2 łyżki kruszonki z orzechów laskowych ( opcjonalnie )
-
1 łyżeczka mąki z orzechów laskowych ( opcjonalnie )
* idealnie sprawdza się twaróg śmietankowy ze Strzałkowa.
* przy tym serniku warto uważać z czekoladą: zbyt wytrawna, zbyt gorzka czy zbyt intensywna zaburzy równowagę smaków. mimo, że zazwyczaj stosuję czekoladę gorzką 70%, tutaj zdecydowanie rekomenduję użycie 50%, albo pomieszanie mocno gorzkiej czekolady z mleczną pół na pół.
sernik laskowy – przygotowanie
Przygotowuję spód:
wszystkie składniki umieszczam w mikserze i krótko miksuję. Można oczywiści wymieszać ręcznie.
Masa przypomina ziarenka piasku, częściowo lekko sklejona masłem orzechowym.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia – dno i boki.
Wykładam masę na dno i ugniatam palcami, miejsce koło miejsca. Masa zaczyna się scalać i tworzyć spójną warstwę. Im lepiej ugnieciemy i scalimy ziarenkową masę, tym bardziej chrupiący i pyszniejszy będzie spód sernika.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 12 minut. Zapach jest nieziemski!
Wyjmuję i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy spód jest zimny…
Rozgrzewam piekarnik do 150 stopni, z naczyniem z wodą ustawionym na dolnym poziomie. To tak zwane pieczenie w para-kąpieli wodnej. Woda z naczynia paruje, w piekarniku jest duża wilgotność co idealnie stabilizuje proces pieczenia.
Ten sernik niemal nie rośnie, a zatem też nie opada. Po upieczeniu jest idealnie płaski.
Twaróg miksuję w mikserze, można też dokładnie wymieszać. Dodaję serek śmietankowy i ponownie miksuję.
Lubię używać twarogu tradycyjnego, nie z wiaderka, i porządnie zmiksować w blenderze ( Thermomixie ), na wysokich obrotach. Na koniec zakładam motylek i miksuję motylkiem.
Jeśli nie używacie blendera o wysokich obrotach, lepiej zmielić ser, albo użyć twarogu mielonego dwu lub trzykrotnie.
Dodaję pozostałe składniki i miksuję chwilę – tylko do po połączenia składników na wysokich obrotach, z motylkiem. Można zmiksować w mikserze stacjonarnym równie dobrze.
Gotową masę – powinna być jednorodna, gładka – przelewam do tortownicy, na upieczony i wystudzony spód.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika { pamiętajcie o naczyniu z wodą } i piekę 60 minut. W przypadku użycia większej torownicy i podwojenia ilości składników to będzie około 80 minut. Po upieczeniu sernik powinien być stały i sprężysty na wierzchu.
Pozostawiam sernik na chwilę w piekarniku, potem uchylam drzwiczki i studzę w piekarniku.
Po wystygnięciu polewam polewą:
Śmietanę rozgrzewam w garnuszku, aż jest bardzo gorąca, ale nie doprowadzam do wrzenia { mogłaby się zwarzyć }.
Dodaję połamaną lub pokrojoną w małe kawałki czekoladę i pozostawiam na 2 minuty. Potem mieszam do uzyskania gładkiej masy.
Polewam sernik masą, nie powinna to być zbyt gruba warstwa.
Posypuję kruszonką orzechową lub posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi, oprószam mąką orzechową… Mąka wygląda jak złoty pył…
Pozostawiam do zastygnięcia.
Sernik chłodzę 12 godzin w lodówce, aby masa serowa dobrze związała.
Można też schłodzić sernik przez 12 godzin przed wykończeniem polewą. Potem dodać polewę i schłodzić tylko przez krótki czas w lodówce, aby polewa zastygła.