muffiny bananowo-jabłkowe z jeżynami By

muffiny bananowo-jabłkowe z jeżynami

z widokiem na stół | muffiny bananowo-jabłkowe z jeżynami

 

 

muffiny bananowo-jabłkowe z jeżynami…

cudowne, pełne smaku pełni lata…. przepis wyewoluował z bananowego ciasta, zwanego przewrotnie chlebkiem. podobnie jak tamten – jest idealnym rozwiązaniem na zużycie przejrzałych owoców…
z sezonowym dodatkiem świeżych jeżyn (które można zastąpić mrożonymi). przepyszne, wilgotne, słodziutkie, pełne owocowych smaków. idealne jako przekąska, cudowne na śniadanie. i na podwieczorek!

składniki – na 8 muffin:

  • 1 bardzo dojrzały banan, rozgnieciony
  • 2 średnie jabłka, mogą być lekko przejrzałe z pomarszczoną skórką
  • 35 g oleju kokosowego
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 miarki świeżych jeżyn (ewentualnie mrożonych, wcześniej rozmrożonych; można też użyć malin)

miarka czyli „cup” — 250ml, inaczej szklanka

przygotowanie

rozgniatam banan widelcem, jabłka obieram i ścieram na tarce. mieszam z olejem kokosowym.
w jednym naczyniu mieszam dokładnie roztrzepane jajko, cukier i wanilię, dodaję banany i jabłka z olejem.
w drugim naczyniu mieszam mąkę z sodą i szczyptą soli, dodaję mokre składniki, mieszam KRÓTKO (!!!),  tylko do połączenia składników i w trakcie mieszania dodaję jeżyny – w całości. nie mieszam zbyt długo (im gładsze ciasto tym muffiny bardziej zbite i mniej puszyste).

pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

smacznego!

więcej muffinowych przepisów znajdziecie TUTAJ, zajrzyjcie!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

10 komentarzy

  1. Zuza a robiłaś je z malinami? Będą ok?
    I jeszcze pytanie ile to jest miarka?

    1. oczywiście, z malinami też wyjdą i będą pyszne. jeżyny mają mniej oczywisty smak i dodają specyficznego aromatu. 🙂
      miarka to angielska miara : cup. ja, za większością źródeł przyjmuję, że to 250ml, tak jak szklanka.
      dzięki za zwrócenie uwagi, że to nieoczywiste – dopiszę do przepisu. 🙂

  2. Wspaniałe! Wyglądają pysznie i na pewno tak smakują. Do tego mają świetną strukturę, widać już na zdjęciach <3

  3. Bardzo apetycznie wygląda i te jeżyny mniam!!

    Pozdrawiam

  4. Wspaniale sie prezentują…i te jeżyny <3 jak ja uwielbiam jezyny

    1. warto skorzystać z jeżyn, w tym roku jest ich obfitość. a sezon trwa tak krótko…

  5. Namówiłaś mnie, wyglądają mega smacznie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki, długo zachowują świeżość i smak

  6. Wyglądają obłędnie!!!

  7. hmmmm.. jakie piękne!

  8. przepyszne! banana z jabłkiem w muffinach jeszcze nie łączyłam, musze to koniecznie zrobić 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.