ciasto orkiszowo-owsiane z owocami By

ciasto orkiszowo-owsiane z owocami

ciasto orkiszowo-owsiane z owocami

 

 

najprostsze ciasto z owocami…

podobne w charakterze do tarty lub kruchego ciasta, ale zdrowsze… z płatkami owsianymi, co nadaje trochę śniadaniowy charakter, i chrupiącą warstwą na wierzchu, co pozwala jednak pozostać w kategorii ciast… idealnych na przykład do kawy! pyszne, a przy tym tak łatwe… niemal samo się robi.
musicie spróbować!

zainspirowane przepisem z whiteplate

składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej (jasnej lub mieszanki jasnej i pełnoziarnistej w proporcji 2:1)
  • 100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich (nie błyskawicznych; płatki można zmielić, jeśli wolicie)
  • 150 g masła
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 200 – 250 g owoców: czerwonych porzeczek, jagód, malin lub jeżyn
  • 100g białej czelolady pociętej na drobne kawałki, albo chocolate chips
w tym przepisie sprawdzą się dobrze drobne owoce: porzeczki, jagody, maliny. być może również truskawki, których polecam, bo wyjątkowo nie lubię truskawek w ciastach (przy truskawkach raczej pominęłabym białą czekoladę, truskawki są już słodkie, bez kwaskowatości).
jeśli robicie domowe dżemy i konfitury – można z powodzeniem ich użyć zamiast świeżych owoców w miesiącach zimowych. ciasto będzie słodsze – dżemy zawierają już cukier – wtedy pomijamy białą czekoladę.

przygotowanie

sposób ręczny:

masło (powinno być zimne) siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. w

sposób mikserem:

ucieram/miskuję masło (najlepiej miękkie) z cukrem do uzyskania dość gładkiej masy (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję jajko, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami dodaję mąkę wymieszaną z płatkami, miksuję.

dalej tak samo:

ciasto dzielę na dwie NIERÓWNE części. większą częścią ciasta wylepiam dno formy. na ciasto wykładam owoce. pozostałą część ciasta mieszam z kawałkami białej czekolady i kruszę na wierzch. albo posypuję owoce kawałkami białej czekolady, a resztę ciasta rozkruszam na wierzchu.

piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika). ciasto jest pyszne na „jeszcze ciepło”, po wystygnięciu jest bardziej kruche. dobrze się przechowuje – trzymam w lodówce, choć nie wiem, czy to konieczne. czasem, zwłaszcza w deszczowy dzień, podgrzewam kawałek przed zjedzeniem… jest pyszne, trudno się oprzeć….

smacznego!

 

 

 

Zapisz

7 komentarzy

  1. Ja sie wlasnie wczoraj zastanawialam co zrobic z porzeczkami w zamrazarniku 🙂 Dziekuje za przepis!

  2. Przeglądałyśmy z wnuczką Facebooka i tak nam się spodobało że zaraz idziemy robić!:D

    1. bardzo się cieszę!
      podzielcie się na fb zdjeciem Waszego, w komentarzu pod postem. będzie mi bardzo miło!

  3. Uwielbiam takie ciasta, co prawda wolę (i muszę) wegańskie, ale też coś pokombinuję u siebie na blogu. 🙂

  4. Jakiej wielkości forma najlepsza do tej ilości ciasta która jest w przepisie?

    1. u mnie to była forma okrągła 24 cm. na 26 cm też wystarczy.

  5. Ztobilam wczorqj i robie dzisiaj 🙂
    Pyszne jest!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.