włoskie ciasto z cukinii i orzechów By

włoskie ciasto z cukinii i orzechów

z widokiem na stół   |   włoskie ciasto z cukinii i orzechów

 

 

 

włoskie ciasto z cukinii i orzechów

pyszne jesienne ciasto, wilgotne i aromatyczne.
orzechy włoskie, cynamon, imbir, muszkatołowiec… kojące aromaty. cukinia zapewnia ciastu lekkość i wilgotność, a włoski charakter nadaje oliwa z oliwek…

oliwa świetnie sprawdza się w ciastach, często pojawia się we włoskich przepisach. u nas to nie jest typowe rozwiązanie – warto spróbować. jest dobroczynna dla ciała…

nie pomijajcie cytrynowego lukru! kwaskowaty lukier dopełnia niezwykłą kombinację smaków, a cytryna stanowi niemal równie mocno o włoskim  charakterze ciasta co oliwa.
{ cytryna jest we włoskiej kuchni bardzo często dodawana do ciast, wiedzieliście? }

ciasto jest wręcz cudowne na jesienne dni, absolutnie warte wypróbowania!
{ i wpisuje się w zdrowszą dietę, dostarczając dodatkową porcję warzyw. cukinia jest niewyczuwalna w smaku i niewidoczna w cieście }

przepis znalazłam u Doroty mojewypieki.com, zrobiłam trochę po swojemu i pokochałam 🙂


składniki:
{ w temperaturze pokojowej }

  • 1 szklanka orzechów włoskich + dodatkowo 12 połówek orzechów
  • 2 małe cukinie, lub 1 duża = 2 i 1/2 szklanki tartej cukini { średnie oczkach }
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego demarara
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, albo 4 łyżeczki cukru z wanilią*
  • 1 szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)

składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego**
  • 4 łyżki soku z cytryny

 
* cukier z prawdziwą wanilią, powinno być widać ciemne kropeczki ziarenek wanilii; nie cukier wanilinowy, z syntetycznym aromatem waniliny; jeśli używamy cukru z wanilią – warto zmniejszyć ilość cukru trzcinowego o te same 4 łyżeczki.

** cukier puder trzcinowy można łatwo zrobić z regularnego cukru trzcinowego demarara – wystarczy zmiksować na maksymalnych obrotach niewielką ilość w malakserze, blenderze, czy nawet przystawce do blendera ręcznego – minimalakserze. w dużym naczyniu możecie zmielić do 100-200g cukru na raz, w małym – odpowiednio mniej – 50g ( około 3 łyżek ).

przygotowanie

orzechy podprażam w piekarniku – wystarczy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. trzeba uważać – orzechy lubią się przypalać. kiedy są gotowe – pięknie pachną, a skórka robi się ciemniejsza.
odstawiam do ostygnięcia.
wystudzone orzechy siekam recznie lub mikserem mielę na drobne kawałki lub gruby piasek. { można to zrobić blenderem, jeśli jest mocny, Thermomixem, malakserem lub przystawką do miksera stacjonarnego. }
prażenie i mielenie orzechów jest nieco kłopotliwe – ale takie świeżo uprażone są o wiele pyszniejsze i bardziej aromatyczne niż kupione tarte orzechy w torebce { które czasem zdarza mi się użyć }.

cukinię ścieram na tarce o średnich oczkach, wraz ze skórką. jeśli cukinia jest duża, przerośnięta, z grubą skórką i dużymi, twardymi pestkami wewnątrz – warto pozbawić ją skórki i pestek.

mieszam razem składniki suche: zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy, odstawiam.

formę okrągłą – tortownicę o średnicy 24cm wykładam papierem do pieczenia. piekarnik nagrzewam do 170 stopni.

jajka i cukier umieszczam w misie miksera i ubijam na jasną i puszystą pianę.
dodaję ekstrakt z wanilii i ubijam ponownie { jeśli używamy cukru z wanilią – dodajemy go od razu na początku, a ilość cukru trzcinowego zmniejszamy o te 4 łyżeczki }.
nie przerywając ubijania powoli wlewam oliwę – piana opadnie, to naturalne, tak ma być.
dodaję wymieszane suche składniki i miksuję krótko, tylko do połączenia.
dodaję startą cukinię i mieszam delikatnie – mikserem na najniższej prędkości lub szpatułką ręcznie.

ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyrównuję.
wstawiam do nagrzanego  piekarnika i piekę 60 minut, sprawdzam metodą „suchego patyczka” – jeśli potrzeba dopiekam kolejne 10 minut.
upieczone ciast będzie sprężyste i będzie odchodziło od ścianek formy.
kiedy jest gotowe wyjmuję z piekarnika, pozostawiam chwilę do ostygnięcia. po 15 minutach wyjmuję z formy i oddzielam od papieru.

kiedy ciasto stygnie, przygotowuję lukier:
cukier puder i sok z cytryny umieszczam w dużym kubku i mieszam, a właściwie rozcieram grzbietem łyżki. jeśli lukier jest za rzadki – dodaję więcej cukru pudru, jeśli za gęsty – dodaję odrobinę soku z cytryny.

gotowy lukier rozprowadzam na lekko ostudzonym, ale jeszcze ciepłym cieście. pozwalam spływać stróżkom po bokach ciasta…
na wierzchu układam 12 połówek orzechów, w równych odstępach po obwodzie, lub jakkolwiek mam ochotę…

pysznego, orzechowego dnia!

3 komentarze

  1. Stanie się coś złego jak dorzucę pokrojone w kostkę jabłko?

    1. może być trochę za wilgotno, ale proszę spróbować!

  2. Ciasto z cukini? O takiej kombinacji jeszcze nie słyszałam. Koniecznie musze spróbować. 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.