
ciasto laskowe z ricottą
lekkie, proste i pyszne ciasto!
trochę ciasto, trochę sernik.
bezglutenowe : używamy mąki z orzechów laskowych, naturalnie bezglutenowej.
bez proszku do pieczenia, bez sody, bez drożdży.
połączenie ricotty i orzechów laskowych okazuje się idealną kombinacją smaków, jakby składniki były stworzone dla siebie!
ciasto przywodzi też włoskie skojarzenia…
wciągające, aż trudno się oderwać.
spróbujcie sami!
składniki :
{ na małą tortownicę około 20 cm }
-
120 g masła
-
150 g drobnego cukru trzcinowego
-
4 jajka
-
200 g mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
-
250 g ricotty
-
szczypta soli
-
60 g ( 4 łyżki ) kruszonki orzechowej
-
cukier puder, najlepiej trzcinowy, do oprószenia
ciasto laskowe z ricottą – przygotowanie
Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, aby miały temperaturę pokojową.
W misie miksera ucieram masło i połowę cukru, na jasną i puszystą masę. Od tego zależy lekkość ciasta, watro utrzeć na puch ( używam miksera stacjonarnego z mieszadłem płaskim ).
Dodaję żółtka, po jednym, dalej ucierając.
Dodaję mąkę orzechową i ricottę, miksuję razem niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
W innej misie ubijam białka na sztywna pianę, dodając szczyptę soli tuż po pierwszym spienieniu ( gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza ).
Do sztywnej piany dodaję drugą część cukru, po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Ubitą pianę białkowo-cukrową dodaję do ciasta i mieszam delikatnie ( może być mikserem, mieszadło płaskie, minimalna prędkość ).
Gotową masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównuję szpatułką { bez przesady 😉 }, ewentualnie posypuję kruszonką z orzechów laskowych.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika – 160 stopni – i piekę 50 minut, aż lekko zbrązowieje.
Ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Stygnąc lekko opadnie w środkowej części.
Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.
Potem oprószam cukrem pudrem.