ciasto laskowe z ricottą . bezglutenowe By

ciasto laskowe z ricottą . bezglutenowe


 

 

 

 

ciasto laskowe z ricottą

lekkie, proste i pyszne ciasto!
trochę ciasto, trochę sernik.

bezglutenowe : używamy mąki z orzechów laskowych, naturalnie bezglutenowej.
bez proszku do pieczenia, bez sody, bez drożdży.

połączenie ricotty i orzechów laskowych okazuje się idealną kombinacją smaków, jakby składniki były stworzone dla siebie! 
ciasto przywodzi też włoskie skojarzenia… 
wciągające, aż trudno się oderwać.

spróbujcie sami!

składniki :
{ na małą tortownicę około 20 cm } 


 

ciasto laskowe z ricottą – przygotowanie

Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, aby miały temperaturę pokojową.

W misie miksera ucieram masło i połowę cukru, na jasną i puszystą masę. Od tego zależy lekkość ciasta, watro utrzeć na puch ( używam miksera stacjonarnego z mieszadłem płaskim ).
Dodaję żółtka, po jednym, dalej ucierając.
Dodaję mąkę orzechową i ricottę, miksuję razem niezbyt długo, tylko do połączenia składników.

W innej misie ubijam białka na sztywna pianę, dodając szczyptę soli tuż po pierwszym spienieniu ( gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza ).
Do sztywnej piany dodaję drugą część cukru, po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Ubitą pianę białkowo-cukrową dodaję do ciasta i mieszam delikatnie ( może być mikserem, mieszadło płaskie, minimalna prędkość ). 

Gotową masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównuję szpatułką { bez przesady 😉 }, ewentualnie posypuję kruszonką z orzechów laskowych.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika – 160 stopni – i piekę 50 minut, aż lekko zbrązowieje.
Ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Stygnąc lekko opadnie w środkowej części. 
Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.
Potem oprószam cukrem pudrem. 

pysznego, smacznego!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.