aromatyczne muffiny zimowe…
zniewalające, aksamitne, słodkie, cudowne… pełne zimowych smaków i aromatów : pomarańcza, mandarynka, żurawina, orzechy włoskie…
pożywne, pełnoziarniste, na warzywnej bazie, zdrowe…
idealne na zimowe śniadanie i przekąskę w ciągu dnia – pobudzają do działania, wypełniają dobrą energią, dodają sił i entuzjazmu!
no i poprawiają humor!
składniki:
składniki suche:
-
1 i 1/2 szklanki (miarki) orkiszowej pełnoziarnistej
-
3 łyżki cukru trzcinowego
-
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
otarta skórka z 2 mandarynek
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 szklanki ( miarki ) suszonej żurawiny
-
1/2 szklanki orzechów włoskich
składniki mokre:
-
2 jajka
-
4 łyżki płynnego miodu
-
1/2 szklanki (miarki) oleju kokosowego lub masła klarowanego
-
1 szklanka (miarka) puree z dyni *
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
sok z 2 mandarynek, wraz z wszystkimi kawałeczkami miąższu
-
1/4 szklanki fragmentów pomarańczy, zmiksowanych / rozgniecionych >>> można wykorzystać pozostałości po wyciskaniu soku z pomarańczy, albo po prostu rozgnieść / zmiksować pomarańczę
dodatkowo:
-
1/2 szklanki kawałków świeżej pomarańczy { plasterki pomarańczy grubości 5-7mm pokrojone na kawałki }
-
2 łyżki cukru trzcinowego
-
ewentualnie połówki orzechów włoskich, świeże żurawiny – do dekoracji
* jak zrobić puree z dyni przeczytacie TUTAJ
przygotowanie
wszystkie składniki suche mieszam razem. na końcu dodaję żurawinę i orzechy, mieszam.
oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka roztrzepuję lekko, dodaję miód i olej / masło, lekko ubijam trzepaczką. dodaję puree z dyni, ekstrakt waniliowy i sok z mandarynek, pulpę z pomarańczy. wszystko mieszam razem, dokładnie.
łączę składniki mokre i suche – mieszam SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników, dodaję kawałki pomarańczy i mieszam delikatnie i krótko. w mieszance mogą, a nawet powinny pozostać grudki. { im dłużej mieszamy ciasto, tym mniej puszyste i bardziej zbite będą upieczone muffiny, pamiętacie? }
ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami.
rozłożone porcje ciasta posypuję po wierzchu cukrem trzcinowym demadera. czasem układam na wierzchu połówki włoskich orzechów, albo świeże żurawiny…
piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.
studzę na kratce, czasem nie zdążam wystudzić – na ciepło są tak pyszne…
przed podaniem kolejnego dnia { jeśli zostaną! } podgrzewam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. to nie jest konieczne, ale…
koniecznie spróbujcie tych zimowych muffin, serdecznie polecam!
Można je nazwać zimowymi. Składniki pychotka. Miód, żurawina, mandarynka i orzechy. Co do mandarynki moja siostra mówiła mi ostatnio, że właśnie w Polsce najbardziej smakują jej one zimą. Z przyjemnością i sama takie zrobię, gdy przyjdzie nam ochota na muffinki.
Muffiny na bogato,aż kusi by wypróbować 😉
Ostatnio mamy fazę na przygotowywanie różnorodnych muffin, w słodkich i słonych odsłonach, zatem przepis chętnie przygarniam na nowe wrażenia smakowe. 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję.
Ciacho bez mąki, lubię takie wyzwania. Dodatki też świetne. Powoli chodzi mi po głowie smażona skórka z pomarańczy, pamiętam ten cudowny smak z dzieciństwa. Ale niestety podobno dzisiaj to bardzo niezdrowe, ponieważ cała chemia jest właśnie w skórce, może jakieś rady w tej sprawie?
zwróć uwagę, że te muffiny nie są bez mąki 😉 , jest jej niewiele w przepisie. na blogu znajdziesz ciasto z całych pomarańczy oraz ciasto z cytryn – te są bez mąki.
co do cytrusów – warto kupować z dobrego, pewnego źródła, cytrusy bio, eko. teraz są takie możliwości, do Polski przyjeżdżają cytrusy prosto z sycylijskich sadów – ekologiczne, niepryskane, bez chemii – jadą kilka dni, nie spędzają miesięcy na statkach, więc nie potrzebują takich zabezpieczeń. z takich owoców możemy spokojnie używać skórki.
pisałam o nich w przepisie na puree ze skórek, oraz w postach cytrusowych:
http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/cytrusy-znane-i-mniej-znane/
http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/czerwone-pomarancze-z-sycylii/
http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/srodziemnomorskosc/