przepisy: vegan | dania, które nas przekonały, urzekły, zachwyciły.... wszystkie przepisy zostały faktycznie zrealizowane, zazwyczaj wielokrotnie, czasem z modyfikacjami. wszelkie porady pochodzą z własnych konkretnych doświadczeń, a opinie są oczywiście subiektywne.
- All312
- ! FIT90
- bezglutenowe193
- Boże Narodzenie44
- chleby i chlebki26
- ciasta i ciastka88
- cytrusowe32
- dania główne32
- desery53
- dodatki50
- Italia na talerzu24
- jesienne44
- lato na stole95
- lody14
- lunch30
- muffiny26
- napoje9
- orzechowe23
- owocowe95
- pasty22
- przekąski52
- przetwory39
- przyprawy2
- ryby i seafood11
- sałatki30
- śniadaniowe64
- sosy4
- superfoods9
- słodycze19
- vegan116
- Walentynki1
- warzywa ukryte33
- warzywne104
- WASZE ULUBIONE { najpopularniejsze }7
- wędliny5
- Wielkanoc33
- wiosna, ach to Ty!31
- zero waste19
- zupy9
opowieść o balsamico znajdziecie w poście o NIEZWYKŁYCH PRODUKTACH PROSTO Z ITALII. możecie też dołączyć do facebookowej grupy SMAK ITALII, gdzie wspólnie sprowadzamy świetnej jakości produkty prosto z włoskich manufaktur. zapraszam!
PS szparagowe wstążki cudownie wyglądają na kanapkach, jako dekoracja i garnisz – podobnie, jak kładziemy na kanapkę plasterek ogórka… warto spróbować! PS 2 więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się swoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
PS więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. serdecznie zapraszam do dzielenia się Waszymi sposobami na szparagi 🙂
PS więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
w zasadzie sam seler wystarczyłby za skarbnicę wartości: witaminy { A, B, C, E, K } + składniki mineralne { potas, fosfor, sód, magnez, wapń }, niski indeks glikemiczny i niska kaloryczność. to jest warzywo idealne! lista dobroczynnych działań selera naciowego jest nie do przecenienia…
Post powstał w ramach współpracy z Bottega Calabrese & Siciliana, która dostarcza cytrusy wprost z kalabryjskich sadów.
sałatka z rukoli i cytrusów, z granatem i orzechami na fotografiach pokazuję sałatkę w 3 wariantach: – z orzechami laskowymi – z orzechami włoskimi – wariant bez sera – wegański, albo do podania z serem w kawałku obok.
do wykonania warto użyć najwyższej jakości składników, w tym świeżo palonej i świeżo zmielonej kawy, jeśli tylko macie taką możliwość. cudowne kawy dostarczają małe palarnie, na przykład moja ulubiona Manufaktura Kawy. w przypisach do składników znajdziecie konkretne kawy pasujące idealnie do tego przepisu. podobnie mleko…
cudownego, egzotycznego popołudnia, w kawowym zachwycie! przepis powstał we współpracy z palarnią kawy Manufaktura Kawy
pamiętacie jak zachwycałam się produktami z południa Włoch, z apulijskich manufaktur ? { Apulia – region na południu Włoch, obejmujący obcas italiańskiego buta } to cudowne warzywa, pełne południowego słońca, uprawiane w sposób naturalny. zamknięte w słoikach, w towarzystwie pysznej oliwy i kompozycji przypraw… naturalne składniki, tradycyjne…
Post powstał z miłości do Kalabrii i włoskiego gotowania, w ramach testowania Thermomixa 6, dziękuję serdecznie Anna Stachowicz!
mnóstwo propozycji na pyszne i wartościowe koktajle znajdziecie w książkach z serii Zielone Koktajle. o książkach na lato poczytacie w poście >> TUTAJ >> zajrzyjcie!
przygotowałam dla Was wyliczenie procentowe zawartości składników w domowym kremie oraz porównanie ze składem sklepowej nutelli:
mnóstwo propozycji na pyszne i wartościowe koktajle znajdziecie w książkach z serii Zielone Koktajle. o książkach na lato poczytacie w poście >> TUTAJ >> zajrzyjcie!
chleb odtwarza nuty smakowe Południowego Tyrolu. o naszej wyprawie i niezwykłych smakach Alto Adige możecie poczytać TU (klik) i TU (klik); w postach też sporo zdjęć z tych pięknych okolic. zdaję sobie sprawę, że upieczenie chleba na zakwasie po raz pierwszy wiele osób napawa niepewnością…
Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
przygotowanie wszystkie składniki miksuję razem w malakserze. pesto jest gęste, konsystencji stałej. idealne na chleb, grzankę, bruchettę… jeśli miałoby być użyte w charakterze sosu do makaronu – dodałabym oliwy.
PS. 1 zajrzyjcie do innych przepisów na przetwory domowe – zebrane w poście TUTAJ, oraz do przepisów na przetwory cytrusowe. PS. 2 podobają Wam się etykietki na ostatnich zdjęciach? możecie mieć takie same! na blogu – specjalnie dla Was – ETYKIETKI NA PRZETWORY do ściągnięcia…