muffiny orzechowo-pomarańczowe
są niesamowite…
wilgotne, cytrusowe, orzechowe w niezwykły sposób…
pełne błonnika i dobrodziejstw orzechów laskowych.
robię te muffiny z najlepszych ever orzechów laskowych : prażonych, z własnej uprawy Tree Nuts { uwielbiam rodzinne firmy, które mają pomysł na siebie i oferują najwyższą jakość produktów . te orzechy są przepyszne }
dobrodziejstwa orzechów laskowych :
właściwa proporcja kwasów tłuszczowych nienasyconych i nasyconych { niska zawartość nasyconych };
duże ilości soli mineralnych, łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu, potasu i fosforu, a także witamin { szczególnie E } i kwasu linolowego;
bardzo niska zawartość węglowodanów oraz brak zawartości sodu.
orzechy laskowe mają zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy, wspomagają zapobieganie miażdżycy i innym chorobom serca, a także otyłości, redukują zmęczenie i poprawiają samopoczucie.
składniki { na 12 muffin }
składniki suche:
-
1 szklanki (miarki) mąki orkiszowej jasnej lub pomieszanej pół na pół z pełnoziarnistą
-
1/2 szklanki (miarki) mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
-
1/3 szklanki (miarki) cukru trzcinowego
-
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki soli
składniki mokre:
-
2 jajka
-
1/2 szklanki (miarki) oleju z orzechów laskowych lub masła klarowanego { albo mieszanki pół na pół }*
-
3/4 szklanki (miarki) puree z pomarańczy** >> PRZEPIS
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1/4 szklanki mleka roślinnego***
dodatkowo:
-
1/2 szklanki (miarki) kandyzowanych skórek pomarańczowych >> PRZEPIS
-
1/2 szklanki (miarki) orzechów laskowych, całych lub w kawałkach
do posypania:
-
2 łyżki cukru trzcinowego demerara
-
2 łyżki orzechów laskowych w drobnych kawałkach
-
12 sztuk całych orzechów laskowych
* najbardziej lubię pomieszać olej z orzechów laskowych z masłem klarowanym: masło nadaje maślany smaczek muffinom, a olej podkreśla orzechowy charakter wypieku
** puree z pomarańczy najlepiej zrobić ze skórek, tych po wyciśnietym soku, lub gotując całe pomarańcze. jak zrobić puree z pomarańczy przeczytacie TUTAJ; używając całych pomarańczy – gotujemy pomarańcze przez 2 godziny.
*** jeśli użyjecie puree z całych pomarańczy i będzie dość wodniste, a cała mieszanka składników mokrych – rzadka, mleko roślinne można pominąć.
muffiny orzechowo-pomarańczowe
przygotowanie
składniki suche mieszam razem, na końcu dodając skórki pomarańczowe i orzechy – można dodać w orzechy w całości lub zgrubnie posiekać; można też użyć orzechów w drobnych kawałkach.
oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka lubię najpierw roztrzepać, dodaję olej i roztopione masło, ekstrakt waniliowy, puree z pomarańczy i jeśli potrzeba mleko roślinne. lekko ubijam trzepaczką.
łączę składniki mokre i suche, mieszam SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników: mogą, a nawet powinny, pozostać grudki.
od razu rozkładam ciasto w papilotkach i posypuję po wierzchu cukrem demerara i drobinkami orzechów.
na szczycie każdej muffinki umieszczam 1 cały orzech.
wstawiam do nagrzanego piekarnika. piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.
lekko studzę – można podawać na ciepło lub po zupełnym ostygnięciu
pyszne i zdrowe, smacznego!
Przepis powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinnej firmy, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów.
Bardzo smaczne takie muf inki zapraszam na blog chodziło Ci o: Moje wyroby czyli gotowanie i pieczenie
Przepyszny świat muffinek, chętnie spróbuję je w takiej wersji. 🙂
ale pysznosci
Pomarańcza i orzech – bardzo oryginalne połączenie i jestem bardzo ciekawa jak smakuje.