babeczki pomarańczowe . bez mąki By

babeczki pomarańczowe . bez mąki

z widokiem na stół   |   babeczki pomarańczowe

 

 

babeczki pomarańczowe
bez mąki!

niezwykłe babeczki pomarańczowe, bez mąki, bez glutenu.
robimy je podobnie jak ciasto pomarańczowe z całych pomarańczy, łącznie ze skórką; albo wręcz z samych skórek, które pozostają po wyciskaniu soku – w stylu zero waste. dlatego warto pozyskać owoce z pewnego źródła, nie pryskane, nie woskowane, oznaczone bio lub eko.

babeczki są intensywnie pomarańczowe w smaku, cudownie wilgotne, zachowują świeżość przez wiele dni. bezglutenowe, pyszne i aromatyczne.
idealne na przyjęcia i imprezy, do serwowania jako słodkości typu finger food.


składniki
(na 24 minibabeczki )

  • 200 g puree ze skórek pomarańczy >> PRZEPIS
    ALBO
  • 2 małe pomarańcze, około 190 – 200 gram, najlepiej bio / eko
  • 3 jajka
  • 110 gram cukru trzcinowego
  • 125 gram mielonych migdałów lub orzechów 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady, do zrobienia mazów na wierzchu
  • 3 łyżki płatków z migdałów
  • pół pomarańczy 
pomocna będzie blacha do minimuffinek oraz papilotki.

przygotowanie
mini babeczki pomarańczowe

jeśli używam puree ze skórek – rozmrażam puree, albo po prostu wyjmuję z lodówki. pomijam następny paragraf dotyczący użycia całych pomarańczy. 😉

jeśli używam całe pomarańcze:
pomarańcze dokładnie myję, w przypadku pomarańczy z nieznanego źródła lepiej je sparzyć.
wkładam do garnka, zalewam wodą tak, aby całe były zanurzone i gotuję przez 2 godziny. wylewam wodę, a pomarańcze studzę.
przekrajam każdą pomarańczę na pół, usuwam pestki. całe pomarańcze – miąższ, skórkę, białe części blenduję (można również zmiksować w malakserze; pomarańcze nie muszą być zmiksowane na idealny mus).

ubijam jajka z cukrem mikserem, a pomocą mieszadła płaskiego (można to zrobić ręcznie), dodaję starte/zmielone orzechy laskowe lub migdały i proszek do pieczenia, mieszam dokładnie.
na końcu dodaję pulpę pomarańczową i mieszam razem.

formę na minimuffinki wykładam papilotkami. alternatywnie można posmarować blachę na minimuffinki masłem i nie używać papierków.
wylewam połowę ciasta do zagłębień w formie. 

piekę około 30 -35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC, do suchego patyczka, na niższym poziomie piekarnika – w połowie lub niżej, tak aby babeczki nie przypiekły się zbyt mocno na wierzchu.
po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, ale pozostawiam w formie do wystygnięcia. jeśli używam papilotek – można wyjąć nieco wcześniej.

zimne babeczki wyjmuję z formy.

wierzch babeczek dekoruję… to nie jest konieczne, ale…. 
płatki migdałów prażę chwilę w piekarniku lub opiekaczu ( 5 – 10 minut, 180 stopni ). czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. połówkę pomarańcze kroję na trzy części wzdłuż, tworząc mniejsze „ćwiartki”. każdą ćwiartkę kroje na cieniutkie plasterki, ze skórką prezentują się o wiele lepiej.
wszystkie babeczki posypuję płatkami migdałów, oraz ozdabiam mazami z roztopionej czekolady. na połowie układam fragmenty plasterków pomarańczy.

trzeba chwilę poczekać, aż mazy czekolady zastygną.
potem układam babeczki naprzemiennie na paterze…

babeczki smakują doskonale następnego dnia, i kolejnego…. oczywiście są cudowne również od razu po upieczeniu.

pysznych pomrańczowych radości!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.