batoniki śniadaniowe By

batoniki śniadaniowe

z widokiem na stół   |   batoniki śniadaniowe

 

 

zbożowe batoniki śniadaniowe…

pełne ziaren, błonnika, wartości, energii… bez mąki, cukru, dodatków… a takie pyszne! chrupiące i ciągnące zarazem. idealne na śniadanie z porcją naturalnego jogurtu, do zabrania w drogę, do szkoły, do pracy. a także na podwieczorek lub przekąskę. spróbujcie koniecznie!

przepis zaczerpnięty od Nigelli Lawson, zmodyfikowany naturalnie 🙂

składniki:

  • 350 g daktyli niesiarkowanych, najlepiej bio / eko
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 25 g płatków kukurydzianych
  • 150 g siemienia lnianego
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 75 g pestek dyni
  • 25 g nasion chia

przygotowanie

daktyle razem z wodą umieszczam w rondelku, dodaję cynamon i gotuję przez 10 minut. pozostawiam do przestygnięcia i blenduję na pure.

w misce mieszam obydwa rodzaje płatków, dodaję pozostałe składniki i pure daktylowe. mieszam dokładnie wszystko razem.

formę kwadratową 22 x 22 cm wykładam papierem (dno i boki) i wykładam mieszankę do foremki. rozprowadzam równo na całej powierzchni,  przyciskając do foremki.

piekę w temperaturze 180 stopni przed 30 minut. po upieczeniu pozostawiam na blaszce do wystygnięcia, potem kroję na prostokąty.

smacznego!
na cudowny początek dnia.

PS
gotowe batoniki można przechować przez tydzień w szczelnym pojemniku. można też zamrozić, jeśli potrzeba – rozmrażamy w temperaturze pokojowej.


batoniki śniadaniowe w obrazkach

 

5 komentarzy

  1. Już zapisuję przepis. Zaczynam się odchudzać bo wiosna ale czsem mam taką chęć na słodkie, nie do ogarnięcia. To będzie w sam raz:)

  2. Pychotka 🙂 Z chęcią zrobię sobie takie batoniki zamiast kupować gotowe w sklepie.
    Pozdrawiam.

    1. bardzo polecam!
      są bardzo smaczne, a składniki możemy dopasować do upodobań.
      sklepowe, które mają porównywalnie dobry skład są ekstremalnie drogie.

  3. Ciasteczka owsiane z bananem piekę często 😉 batoników jeszcze nie piekłam, muszę w końcu spróbować – dzięki za przepis 🙂

  4. Wyglądają wyśmienicie! Jak tylko zdejmę aparat z zębów to z chęcią przetestuję 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.