muffiny wytrawne . z orzechami laskowymi, czerwoną cebulą i serem cheddar
są cudowne!
pyszne i smakowite, pożywne, orzechowe w niezwykły sposób, z aromatem czerwonej cebuli i kawałeczkami sera cheddar.
pełne błonnika i dobrodziejstw orzechów laskowych.
świetne na przekąskę w ciągu dnia, na pierwsze albo drugie śniadanie. idealne do zabrania w drogę, oraz do chwycenia w biegu, kiedy brak czasu… są jak gotowa, pełna wartości odżywczych i przepyszna kanapka!
dobrodziejstwa orzechów laskowych :
właściwa proporcja kwasów tłuszczowych nienasyconych i nasyconych { niska zawartość nasyconych };
duże ilości soli mineralnych, łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu, potasu i fosforu, a także witamin { szczególnie E } i kwasu linolowego;
bardzo niska zawartość węglowodanów oraz brak zawartości sodu.
orzechy laskowe mają zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy, wspomagają zapobieganie miażdżycy i innym chorobom serca, a także otyłości, redukują zmęczenie i poprawiają samopoczucie.
składniki { na 12 muffin }
-
2 czerwone cebule
-
1 łyżka masła klarowanego
składniki suche:
-
3/4 szklanki (miarki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-
3/4 szklanki (miarki) mąki z orzechów laskowych, odtłuszczonej
-
4 łyżki suszonego tymianku
-
2 łyżki tartego pecorio lub parmezanu
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 szklanki (miarki) prażonych orzechów laskowych, całych lub w kawałkach
składniki mokre:
-
2 jajka
-
75 ml czyli 5 łyżek oleju z orzechów laskowych*
-
125 ml czyli 1/2 szklanki (miarki) puree z dyni** >> PRZEPIS >> można zastąpić jogurtem naturalnym
-
125 ml czyli 1/2 szklanki (miarki) jogurtu naturalnego – można zastąpić mlekiem roślinnym, lub puree z dyni
dodatkowo:
-
150 g sera cheddar, ewentualnie gorgonzola
do posypania:
-
2 łyżki tartego pecorio lub parmezanu
-
2 łyżki orzechów laskowych w drobnych kawałkach
-
2 łyżeczki suszonego tymianku
-
12 sztuk całych orzechów laskowych
* olej z orzechów prażonych ma pyszny smak, a właściwości i wartości odżywcze zbliżone do oliwy z oliwek
** puree z dyni robimy z upieczonej dyni, najlepiej odmiany hokkaido; jak zrobić puree z dyni przeczytacie TUTAJ
muffiny wytrawne
przygotowanie
cebule obieram i kroje w cienkie piórka.
rozgrzewam masło na pateli ni podsmażam cebulkę aż się zeszkli i lekko przyrumieni.
24 piękne piórka odkładam osobno, posłużą do dekoracji muffinek na wierzchu.
mieszam składniki suche razem, na końcu dodając orzechy – można dodać w orzechy w całości lub zgrubnie posiekać; można też użyć orzechów w drobnych kawałkach.
oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka najpierw roztrzepuję, dodaję olej, puree z dyni i jogurt. lekko ubijam trzepaczką.
do składników mokrych dodaję podsmażoną ostudzoną cebulkę ( zachowując odłożone osobno piórka do dekoracji), mieszam.
ser kroję w dość drobną kostkę, albo małe kawałki, około 1/2 do 1 cm.
łączę składniki mokre i suche, dodaję ser pokrojony w kawałki. mieszam SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników: mogą, a nawet powinny, pozostać grudki.
od razu rozkładam ciasto w papilotkach i posypuję tartym pecorino lub parmezanem i drobinkami orzechów.
na szczycie każdej muffinki umieszczam 2 piórka usmażonej cebulki i 1 cały orzech.
posypuję suszonym tymiankiem.
wstawiam do nagrzanego piekarnika. piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.
lekko studzę – można podawać na ciepło lub po zupełnym ostygnięciu.
jeśli serwuję kolejnego dnia – podgrzewam przed podaniem. w temperaturze pokojowej smakują również wyśmienicie.
muffiny pasują świetne do zakwasu buraczanego i barszczyku, soku pomidorowego, a także z kieliszkiem czerwonego wina.
pyszne, zdrowe i smakowite – smacznego!
przepis powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinnej firmy, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów.