ciasto – chlebek bananowy By

ciasto – chlebek bananowy

z widokiem na stol   |   chlebek bananowy

 

 

 

zaczęłam robić ten „chlebek” z litości dla bardzo dojrzałych bananów (których nie cierpię) i niechęci do wyrzucania jedzenia. teraz nie możemy się bez niego obyć. pyszny, wilgotny, sycący. idealna przekąska, czekająca w kuchni na wizytę głodnego domownika lub gościa… super-prosty do zrobienia, idealny na śniadanie, nawet dnia powszedniego…

inspiracja przepisem Nigelli Lawson

składniki:

  • 3 lub 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
    albo: 3 banany + 1 jabłko
  • 75g roztopionego masła
  • 150g cukru brązowego albo melasy albo pure z daktyli
    (jeśli chcemy bardziej chleb, czyli mniej słodki – można użyć mniej, z tą ilością cukru jest całkiem słodki, bez wątpienia słodkie pieczywo)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250g mąki orkiszowej (jasnej lub pełnoziarnistej)
  • opcjonalnie:rodzynki, słonecznik, orzechy włoskie, żurawina

przygotowanie

rozgniatam banany widelcem, potem miksuję z roztopionym masłem. miksuję, bo nie lubimy dużych kawałków bananów w cieście; jeśli komuś to nie przeszkadza, wystarczy wymieszać, bez miksowania.
dodaję cukier, roztrzepane jajko, wanilię, mieszam.
potem dodaję mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, mieszam / miksuję tylko do połączenia składników.

na końcu dodaję posiekane orzechy włoskie, albo rodzynki, żurawinę, słonecznik. to nie jest konieczne, ale… przecież nie chodzi o konieczność. my najbardziej lubimy bez dodatków, albo z orzechami włoskimi.

pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do170°C.

smacznego!

 

2 komentarze

  1. Wygląda smakowicie, na pewno spróbuję go zrobić u siebie :). Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;).

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.