gęsta, gruboziarnista pasta
o głębokim smaku orzechów, z niezwykłym aromatem ziół. natychmiast przywodząca na myśl lato. sprawia, że możemy odczuwać jego powiew przez cały rok…
idealna do surowych warzyw, pokrojonych w słupki. dobrze sprawdza się również rozsmarowana na chlebie. a dla największych entuzjastów – sama… niewątpliwy przebój, raz zrobiona powraca nieustannie. będą o nią prosić miłośnicy fety, entuzjaści orzechów i ci, którzy uwielbiają ziołowe smaki… dogadza wszystkim…
składniki:
-
200 g sera feta, półtłustego (12%)
-
200 g łuskanych orzechów włoskich
-
25-35 g świeżej bazylii (z jednej dorodnej doniczki, lub dwóch mniejszych)
-
pół pęczka natki
-
listki z 2-3 gałązek świeżej mięty
-
1 ząbek czosnku
-
1/2 łyżeczki soli
-
pieprz świeżo mielony, kolorowy
-
30 ml oliwy
-
1 łyżka soku z limonki (dodajemy do smaku)
do podania:
-
dymka, lub gruby szczypior
pasta orzechowo-ziołowa z fety
przygotowanie
orzechy siekam na drobne kawałki; lubię kiedy część jest starta, na grubość piasku, a część w większych okruchach (można posiekać lub zetrzeć, albo rozdrobnić blenderem)
zioła i czosnek rozdrabniam blenderem, można też posiekać ręcznie, bardzo drobno.
miksuję na wolnych obrotach (można bardzo dokładnie wymieszać) fetę, orzechy, rozdrobnione zioła i czosnek; dodaję sól i pieprz, oliwę.
sok z limonki dodaję powoli, sprawdzając smak.
odstawiam na chwilę, wystarczy dosłownie parę minut.
dymkę lub gruby szczypior kroję drobno. podaję w osobnej miseczce.
pastę podaję z warzywami – marchewką, selerem naciowym, rzodkiewką – pokrojonymi w słupki.
również jako smarowidło do chlebków, podpłomyków, pity.
Kilogramy orzechów leżą bezczynnie. Czekały na dobry przepis…i dziadka! Dzięki