niezwykle chrupiące płatki śniadaniowe musli…
…aromatyczne, o cudownie otulającym, zniewalającym smaku, pełne wartościowych składników, bez sztucznych dodatków… idealnie pasują do jogurtu, albo mleka, albo… do chrupania w charakterze przekąski (granola jest tak pyszna).
składniki:
-
225 g płatków owsianych tradycyjnych lub górskich (nie błyskawicznych)
-
60 do 100 g migdałów nieblanszowanych
-
60 g łuskanych pestek słonecznika
-
60 g nasion białego sezamu
-
2 łyżeczki cynamonu
-
50 g płynnego miodu naturalnego
-
30 g ( 2 łyżki ) jasnego cukru trzcinowego muscovado
-
duża szczypta soli
-
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
przygotowanie
wszystkie składniki mieszam w misce, robię to dłoniami w rękawiczkach jednorazowych, masa jest bardzo klejąca
rozkładam mieszankę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję.
piekę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez 50 minut, zaglądając w połowie pieczenia i w razie potrzeby mieszając granolę.
tutaj uwaga: trzeba sprawdzić na swoim piekarniku, może być potrzeba ustawienia nawet 170 stopni – u mnie to jest za dużo. granola lubi się przypiec zbyt mocno i dzieje się to nagle – trzeba uważać.
gotowa granole jest chrupiąca, nawet bardziej niż płatki ze sklepu, nie klejąca jak przed pieczeniem. Pozostawiam granole na blaszce do wystygnięcia, większe połączone fragmenty rozdzielam na drobne cząstki, zamykam w słojach.
nie dodaję suszonych owoców, choć można to zrobić (po upieczeniu). wolę jednak w słoiku mieć czyste miodowo-migdałowe dobro i każdego dna zdecydować, z czym je połączę: z suszoną żurawiną, rodzynkami, a może ze świeżą pomarańczą (a w lecie z malinami) ?
smacznego!
na cudowny początek dnia.
Jakich rękawiczek używasz, takie gumowe jednorazówki? Narobiłaś mi smaku na tę granolę 🙂
używam lateksowe jednorazowe rękawiczki, kupuję w aptece pudełko 100 stuk i mam zawsze pod ręką. niezastąpione!