ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką By

ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

z widokiem na stół | ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

 

tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką…

bardziej staroświecko się nie da!
ciasto przywołuje wspomnienia dzieciństwa. pozwala odczuć lato w całej doskonałości.
maślane, mocno owocowe, aromatyczne, oldskulowe.
do pieczenia używam mąki orkiszowej i cukru trzcinowego, to chyba jedyne uwspółcześnienie.
z najbardziej tradycyjnymi owocami, ze słodką kruszonką.
rabarbaru nie przesmażam, ani nie gotuję { brr, nie cierpię gotowanego! }. dodaję surowy, przemieszany z cukrem – w ten sposób jest świeższy, zachowuje prawie jędrne kawałki…

składniki (na blachę 20 x 30 cm):

składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej):

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 160 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, albo cukier z wanilią { nie: walininowy }

owoce:

  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 300 g truskawek

składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru (najlepiej trzcinowego)

ucierane ciasto z owocami i kruszonką – przygotowanie

najpierw przygotowuję owoce:
rabarbar myję, suszę, pozbawiam włókien i kroję na paseczki 1-2 cm. mieszam w misce z cukrem trzcinowym, odstawiam.
truskawki myję, suszę i pozbawiam szypułek. kroję na połówki, jeśli są duże – na ćwiartki. 

mąki przesiewam i mieszam razem z proszkiem do pieczenia, odstawiam.

miksuję / ucieram masło z cukrem na jasną i puszystą masę. tutaj ważna rzecz: nie warto skracać tego etapu – to najczęstszy błąd przy ciastach ucieranych, który może skutkować zakalcem. dajmy popracować mikserowi nawet, jeśli wydaje nam się, że trwa to długo. masa ma być faktycznie jasna i puszysta. dodaję szczyptę soli, dalej ucierając. dodaję kolejno jajka, jedno po drugim, miksując po każdym jajku i ekstrakt z wanilii. dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników w jednolitą masę.

przygotowuję kruszonkę: składniki wrzucam do misy miksera / malaksera i miksuję do konsystencji przypominającej piasek.

na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto. wyrównuję z grubsza i wykładam owoce: najpierw rabarbar, w miarę jednolitą warstwą; na rabarbarze układam truskawki, co jakiś czas, rozkładam w miarę równomiernie. posypuję kruszonką – staram się rozsypać kruszonkę jednolicie na całej powierzchni – ale bez przesady.

piekę w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. po ostygnięciu kroję na kwadraty. posypuję cukrem pudrem, grubą warstwą. cukier zatrzymuje się na kruszonce, a w przerwach w kruszonce wsiąka w owoce i znika…

smacznego!

 

 


 

3 komentarze

  1. Czy ciasto można zrobić ze zwykłej mąki zamiast orkiszowej?

    1. oczywiście, orkisz to odmiana pszenicy niepoddana modyfikacjom. jeśli używamy mąki pszennej, warto użyć tych z nieco wyższym indeksem – 550, 650, nawet 700. zawsze trochę więcej wartości, w tym błonnika.

  2. Niedawno robiłam ciasto z samym rabarbarem, teraz chętnie dorzucę truskawek. 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.