tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką…
bardziej staroświecko się nie da!
ciasto przywołuje wspomnienia dzieciństwa. pozwala odczuć lato w całej doskonałości.
maślane, mocno owocowe, aromatyczne, oldskulowe.
do pieczenia używam mąki orkiszowej i cukru trzcinowego, to chyba jedyne uwspółcześnienie.
z najbardziej tradycyjnymi owocami, ze słodką kruszonką.
rabarbaru nie przesmażam, ani nie gotuję { brr, nie cierpię gotowanego! }. dodaję surowy, przemieszany z cukrem – w ten sposób jest świeższy, zachowuje prawie jędrne kawałki…
składniki (na blachę 20 x 30 cm):
składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej):
-
200 g mąki orkiszowej jasnej
-
40 g mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
200 g masła
-
160 g drobnego cukru trzcinowego
-
szczypta soli
-
4 jajka
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, albo cukier z wanilią { nie: walininowy }
owoce:
-
500 g rabarbaru
-
4 łyżki cukru trzcinowego
-
300 g truskawek
składniki na kruszonkę:
-
150 g mąki orkiszowej jasnej
-
100 g masła
-
50 g cukru pudru (najlepiej trzcinowego)
ucierane ciasto z owocami i kruszonką – przygotowanie
najpierw przygotowuję owoce:
rabarbar myję, suszę, pozbawiam włókien i kroję na paseczki 1-2 cm. mieszam w misce z cukrem trzcinowym, odstawiam.
truskawki myję, suszę i pozbawiam szypułek. kroję na połówki, jeśli są duże – na ćwiartki.
mąki przesiewam i mieszam razem z proszkiem do pieczenia, odstawiam.
miksuję / ucieram masło z cukrem na jasną i puszystą masę. tutaj ważna rzecz: nie warto skracać tego etapu – to najczęstszy błąd przy ciastach ucieranych, który może skutkować zakalcem. dajmy popracować mikserowi nawet, jeśli wydaje nam się, że trwa to długo. masa ma być faktycznie jasna i puszysta. dodaję szczyptę soli, dalej ucierając. dodaję kolejno jajka, jedno po drugim, miksując po każdym jajku i ekstrakt z wanilii. dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników w jednolitą masę.
przygotowuję kruszonkę: składniki wrzucam do misy miksera / malaksera i miksuję do konsystencji przypominającej piasek.
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto. wyrównuję z grubsza i wykładam owoce: najpierw rabarbar, w miarę jednolitą warstwą; na rabarbarze układam truskawki, co jakiś czas, rozkładam w miarę równomiernie. posypuję kruszonką – staram się rozsypać kruszonkę jednolicie na całej powierzchni – ale bez przesady.
piekę w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. po ostygnięciu kroję na kwadraty. posypuję cukrem pudrem, grubą warstwą. cukier zatrzymuje się na kruszonce, a w przerwach w kruszonce wsiąka w owoce i znika…
smacznego!
Czy ciasto można zrobić ze zwykłej mąki zamiast orkiszowej?
oczywiście, orkisz to odmiana pszenicy niepoddana modyfikacjom. jeśli używamy mąki pszennej, warto użyć tych z nieco wyższym indeksem – 550, 650, nawet 700. zawsze trochę więcej wartości, w tym błonnika.
Niedawno robiłam ciasto z samym rabarbarem, teraz chętnie dorzucę truskawek. 🙂