sernik tradycyjny, bez kruchego spodu By

sernik tradycyjny, bez kruchego spodu

z widokiem na stół | sernik tradycyjny

 

 

 

prawdziwy sernik tradycyjny…

bez kruchego spodu, bez krakowskiej kratki. sam sernik… przy tym idealnie tradycyjny, wilgotny, pyszny. bardziej kremowy niż krakowski, bardziej ciastowy niż wiedeński. po prostu klasyka.

składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego dwu- lub trzykrotnie
  • 120 gram masła
  • 250 g cukru  (trzcinowego, jeśli nie boicie się kremowego odcienia sernika)
  • 4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeccka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru

wariant I polewa z gorzkiej czekolady – składniki:

  • 100 g  czekolady gorzkiej
  • 30 g masła klarowanego
  • płatki migdałów lub posypka-kuleczki do dekoracji

wariant II polewa z białej czekolady – składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 45 ml (3 łyżki) śmietanki kremówki  30%
  • płatki migdałów lub posypka-kuleczki do dekoracji

przygotowanie

masło rozcieram na gładką masę z cukrem, żółtkami i esencją waniliową (ja od początku do końca miksuję mikserem stacjonarnym z mieszadłem płaskim. pianę z białek oczywiście ubijam rózgą), daję mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucieram dalej. stopniowo, cały czas ucierając, dodaję twaróg, dalej ucierając.
pod koniec dodaję skórkę pomarańczową i/lub rodzynki. w tym serniku lubię czasem użyć tylko skórki pomarańczowej, albo tylko rodzynek.

białka ubijam na sztywno, dodaję do masy i delikatnie mieszam.

piekę w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C. studzę sernik w wyłączonym piekarniku.

po wierzchu polewam polewą czekoladową – czekolada ciemną lub białą…
do polewy z gorzkiej czekolady roztapiam czekoladę i trochę masła na parze, mieszam dokładnie. rozsmarowuję na wystudzonym serniku, wygładzam z lekka (albo nie) 😉
do polewy z białej czekolady śmietankę podgrzewam niemal do zagotowania, odstawiam na chwilę. dodaję posiekaną w drobne kawałki czekoladę, odstawiam na 2-3 minuty. mieszam energicznie do powstania gładkiej, lśniącej masy o kolorze kremowym. rozsmarowuję na wystudzonym serniku, wygładzam.
czasem jeszcze posypię płatkami migdałów lub pastelowymi miękkimi mini-kuleczkami cukrowymi…

UWAGA! sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać 😉

PS
biały sernik tradycyjny

ostatnio upiekłam ten sernik w wersji z białą czekoladą, udekorowałam pastelowymi dodatkami i płatkami migdałów (z okazji świat wśród dodatków znalazły się czekoladowe jajka – można je pominąć na rzecz kolorowych pastelowych kuleczek). prezentował się pięknie, jasno i wiosennie, i smakował wyśmienicie. idealny na wiosenne okazje!

smacznego!

2 komentarze

  1. Uwielbiam serniczki a ten Twój wygląda bardzo smakowicie – chyba się skuszę 🙂

  2. Wygląda smakowicie 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.