rolada z indyka z suszonymi pomidorami – na dwa sposoby…
pełne aromatu ziół i czosnku, mięciutkie, wilgotne plasterki… z „przekładką” suszonych pomidorów, w postaci patè własnej produkcji – intensywne, przenikające. z dodatkiem sera cacioricotta o głębokim, przyjemnym smaku.
albo prościej – po prostu dorzućcie kawałki suszonych pomidorów i sera …
składniki :
-
1 kg piersi z indyka
-
2 łyżki oliwy extra vergine
(u mnie najczęściej oliwa smakowa, z pieczonych pomidorów lub czosnkowa, może być zwykła) -
3 – 5 ząbków czosnku
-
sól, pieprz
-
zioła prowansalskie, papryka, odrobina chili, rozmaryn
nadzienie wariant 1:
-
porcja domowego pesto pomidorowego Z TEGO PRZEPISU
-
opcjonalnie ser – ulubiony, lub ten, który akurat macie – u mnie cacioricotta (faktycznie ser nie jest konieczny)
nadzienie wariant 2:
-
suszone /pieczone pomidory
-
ulubiony miękki lub dość miękki ser – może być camembert, brie, cacioricotta…
przepis na pieczone pomidory znajdziecie TUTAJ
rolada z indyka z suszonymi pomidorami
przygotowanie
mięso myję, osuszam, rozcinam (nie do końca), tak aby powstał prostokąt. lekko zbijam tłuczkiem. wcieram sól, przyprawy, czosnek, na koniec skrapiam oliwą. owijam folią, zamykam w pojemniku i wsadzam do lodówki na dobę.
przygotowuję pesto, doprawiam solą i pieprzem do smaku (uwaga, samo to pesto/patè jest pyszne, trudno się powstrzymać od zjedzenia…). albo po prostu (w wersj 2, uproszczonej) – kroję suszone pomidory w kostkę, albo drobno siekam.
na rozłożonym mięsie rozsmarowuję pesto. albo układam pokrojone suszone pomidory, dokładam ser pokrojony w kostkę lub w plasterki, posypujęna wierzchu suszonym rozmarynem…
składam albo zwijam w roladę, przewiązuję sznureczkiem w kilku miejscach, żeby nadać kształt i żeby rolada się nie„rozłożyła” podczas pieczenia (znacie silikonowe „sznurki” na przykład z Tchibo? sprawdzają się świetnie!)
wkładam roladę do rękawa i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę;
pod koniec pieczenia rozcinam rękaw, żeby nieco przyrumienić, a właściwie bardziej podsuszyć skórkę.
po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, przykrywam i pozostawiam do ostygnięcia. to ważne! stygnąc rolada dodatkowo się scala. potem można serwować również na ciepło, ale pierwsze stygnięcie jest ważne.
[…] rolada z indyka z suszonymi pomidorami (na dwa sposoby – przepis) […]