rolada z indyka z suszonymi pomidorami (na dwa sposoby) By

rolada z indyka z suszonymi pomidorami (na dwa sposoby)

z widokiem na stół   |   rolada z indyka

 

 

rolada z indyka z suszonymi pomidorami – na dwa sposoby…

pełne aromatu ziół i czosnku, mięciutkie, wilgotne plasterki… z „przekładką” suszonych pomidorów, w postaci patè własnej produkcji – intensywne, przenikające. z dodatkiem sera cacioricotta o głębokim, przyjemnym smaku.
albo prościej – po prostu dorzućcie kawałki suszonych pomidorów i sera …

składniki :

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
    (u mnie najczęściej oliwa smakowa, z pieczonych pomidorów lub czosnkowa, może być zwykła)
  • 3 – 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, papryka, odrobina chili, rozmaryn

nadzienie wariant 1:

  • porcja domowego pesto pomidorowego Z TEGO PRZEPISU
  • opcjonalnie ser – ulubiony, lub ten, który akurat macie – u mnie cacioricotta (faktycznie ser nie jest konieczny)

nadzienie wariant 2:

  • suszone /pieczone pomidory
  • ulubiony miękki lub dość miękki ser –  może być camembert, brie, cacioricotta…

przepis na pieczone pomidory znajdziecie TUTAJ

rolada z indyka z suszonymi pomidorami

przygotowanie

mięso myję, osuszam, rozcinam (nie do końca), tak aby powstał prostokąt. lekko zbijam tłuczkiem. wcieram sól, przyprawy, czosnek, na koniec skrapiam oliwą. owijam folią, zamykam w pojemniku i wsadzam do lodówki na dobę.

przygotowuję pesto, doprawiam solą i pieprzem do smaku (uwaga, samo to pesto/patè jest pyszne, trudno się powstrzymać od zjedzenia…). albo po prostu (w wersj 2, uproszczonej) – kroję suszone pomidory w kostkę, albo drobno siekam.

na rozłożonym mięsie rozsmarowuję pesto. albo układam pokrojone suszone pomidory, dokładam ser pokrojony w kostkę lub w plasterki, posypujęna wierzchu suszonym rozmarynem…
składam albo zwijam w roladę, przewiązuję sznureczkiem w kilku miejscach, żeby nadać kształt i żeby rolada się nie„rozłożyła” podczas pieczenia (znacie silikonowe „sznurki” na przykład z Tchibo? sprawdzają się świetnie!)

wkładam roladę do rękawa i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę;
pod koniec pieczenia rozcinam rękaw, żeby nieco przyrumienić, a właściwie bardziej podsuszyć skórkę.

po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, przykrywam i pozostawiam do ostygnięcia. to ważne! stygnąc rolada dodatkowo się scala. potem można serwować również na ciepło, ale pierwsze stygnięcie jest ważne.

Jeden komentarz

  1. […] rolada z indyka z suszonymi pomidorami (na dwa sposoby – przepis) […]

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.