muffiny i babeczki . to nie to samo!  By

muffiny i babeczki . to nie to samo!

muffinki, śniadaniowy przysmak krajów anglosaskich. w formie podobnej do babeczki, stąd częsta pomyłka.


Zaczynając od początku…

W naszej kuchni, tak jak w kuchniach wielu innych krajów, muffiny nie istniały. Nie mamy przepisów tego rodzaju, nie mamy nawet słowa na określenie takiego wypieku. Dlatego przejeliśmy anglojęzyczne ‚muffin’, a czasem, zupełnie bezwiednie, nazywamy je babeczkami…

MUFFINY, co to jest?

z widokiem na stół | muffiny z porzeczkami i białą czekoladą 

Muffiny to wypiek klasyfikowany jako… PIECZYWO! mogą być słodkie lub wytrawne, ale charakter ciasta, jego skład i struktura sprawiają, że to jest pieczywo.
Muffiny mogą mieć bardzo różne składniki, pozwalają na niezliczone możliwości modyfikacji nie tylko jeśli chodzi o dodatki, ale też składniki podstawowe.

Bazowo, składniki na mufiny stanowią dwie grupy: suche i mokre. Wykonanie muffin jest banalnie proste: składniki suche mieszamy dokładnie razem, składniki mokre mieszamy osobno również dokładnie. Następnie łączymy zawartość obydwu naczyń, ewentualnie wzbogacamy o dodatki. Mieszamy krótko i niedbale, tylko do połączenia składników. Tu ważna uwaga: im krócej mieszamy ciasto, tym bardziej porowate i puszyste będą mufiny. Im dłużej będziemy mieszać i im bardziej ciasto stanie jest jednorodne – tym bardziej zbite i po prostu twardsze będą upieczone muffinki.

Składniki suche to mąka (dowolny rodzaj), cukier, proszek do pieczenia i/lub soda. Składniki mokre to zazwyczaj jajka ( albo zamiennik ), trochę płynu ( mleka, jogurtu, soku, mleka roślinnego…), aromaty czy ekstrakty. TUTAJ znajdziecie przepis podstawowy, najprostszy, którzy zawiera tylko podstawowe składniki, konieczne do zrobienia muffinek, z podanymi możliwymi wymiennikami.

Do ciasta muffinowego dodajemy często suszone, a latem również świeże owoce oraz orzechy i pestki, żeby wzbogacić zarówno smak, jak i dodać wartości odżywczych. Taka dobrze skomponowana muffina może być absolutnie pełnowartościowym śniadaniem, sama w sobie, albo podana z jogurtem { o dobrych śniadaniach poczytajcie TUTAJ }.
Rzadziej, ale też się zdarza, dekorujemy muffiny na wierzchu kremem. Typowym przykładem jest krem waniliowy z twarożku, podawany do muffiny marchewkowych…

BABECZKI

z widokiem na stół | babeczki orzechowe

Babeczki to trudniejsza sprawa do zdefiniowania. W zasadzie określenie dotyczy jedynie formy, więc cokolwiek upieczemy { a nawet  ulepimy } w tej formie jest babeczką…
Niemniej, odnosząc się nadal do anglojęzycznych wzorców, babeczka czyli cupcake to już coś u wiele konkretniejszego.  Cupcake w podstawowym znaczeniu to babeczka z ciasta ucieranego.

Ciasto ucierane bazuje na maśle i cukrze. Podstawową jego puszystości jest świetnie utarte masło z cukrem. To jest też najczęstszy błąd w wykonaniu i powód zakalca w cieście ucieranym: zbyt krótkie ucieranie masła z cukrem. Masło daje najpyszniejsze rezultaty, dlatego szczerze polecam nie sięgać po margaryny. Ucieramy długo, dłużej niż wydaje się konieczne, aż powstanie krem, potem puszysty krem, a finalnie lekka jak chmurka masa.
Dlatego też do ciasta ucieranego, w odróżnieniu od muffinek, przydaje się mikser.

Tradycyjnie anglosaskie babeczki cupcakes są na wierzchu ozdabiane ogromną ilością kremu lub lukru, w postaci grubej warstwy, lub  zdobnego zawijasa. Jednak to nie ten dodatek odróżnia je od muffin, a samo ciasto. 

z widokiem na stół | zabawa w babeczki truskawkowe

Innym rodzajem babeczek są „foremki” czy też „kubeczki” z ciasta kruchego, półkruchego lub francuskiego, wypełnione najróżniejszymi pysznościami: owocami, kremem, bitą śmietaną, galaretką, budyniem… To już zupełnie inna bajka, i tych babeczek raczej nikt niepomyli z muffiną. 😉

TUTAJ znajdziecie przewpis na ucierane babeczki orzechowe, tutaj natomiast kruche babeczki z kremem i babeczki z ciasta francuskiego.


 

MUFFINY I BABECZKI

Podsumowując różnice:
Muffina to pieczywo, babeczka to ciastko. Muffiny robimy ręcznie, bez użycia miksera, do babeczek mikser bardzo się przyda – ucieramy ciasto długo i porządnie. Muffiny mają napowietrzone, porowate ciasto z dużymi i nieregularnymi dziurami, babeczki mają puszyste ciasto ucierane z maleńkimi okrągłymy otworkami. Muffiny na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę, babeczki na deser…

z widokiemna stół   |   muffiny i babeczki 

Jedne i drugie pieczemy w formie na muffiny, w indywidualnychforewmkach metalowych lub silikonowych, lub usztywnionych papierowych. Jedne i drugie często pakujemy w papierowe papilotki. Mają ten sam kształ i cudownie pachną, może stąd najwięcej pomyłek…


 

Na blogu znajdziecie dużo przepisów na muffiny, i kilka na babeczki. Poniżej linki do przepisów.

moje ulubione muffiny:

z widokiem na stół | muffiny prosto z sadu . baaardzo owocowe
muffiny prosto z sadu, bardzo owocowe

z widokiem na stol | muffiny bananowe z malinami
muffiny bananowe z malinami

jabłkowe muffiny z borówkami 
jabłkowe muffiny z borówkami

z widokiem na stół | muffiny morelowe 
muffiny morelowe { razowe }

z widokiem na stol | muffiny dyniowe 
aksamitne muffiny dyniowe

z widokiem na stół | muffiny z pesto rukolą 
wytrawne muffiny z pesto

 

WSZYSTKIE PRZEPISY NA MUFFINY NA BLOGU


 

moje ulubione babeczki:

z widokiem na stół | babeczki orzechowe

babeczki orzechowe

z widokiem na stol | babeczki brownie z malinami
babeczki brownie z malinami

z widokiem an stół | pistacjowe babeczki pieguskowe
pistacjowe babeczki pieguskowe

z widokiem na stół | babeczki z ciasta francuskiego
babeczki z ciasta francuskiego

z widokiem na stłół | kryche babeczki z kremem mascarpone i truskawkami
kruche babeczki z kremem mascarpone i truskawkami


 

Cudownych doświadczeń, słodkich chwil!

2 komentarze

  1. Wow! Ile inspiracji! Muffiny to jedyne, co potrafię upiec, a po tym wpisie upewniłam się, że przy nich pozostanę. Babeczki pozostawiam bardziej zaawansowanym kucharzom…

    1. babeczki też nie są trudne.
      ale: ja kocham muffiny miłością nieposkromioną, i z wielką radością propaguję. 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.