babeczki orzechowe By

babeczki orzechowe

z widokiem na stół | babeczki orzechowe

 

 

 

 

babeczki orzechowe…

ucierane, mocno orzechowe, proste i pyszne!
warto zrobić jesienią, kiedy orzechowe smaki wyjątkowo nam smakują, a orzechów jest pod dostatkiem.
dla tych którzy kochają nutellę i dla orzechowych entuzjastów – do zajadania przez cały rok.

 

składniki { na 12 babeczek }:

  • 125 g masła
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią*
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej**
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 50ml (3 łyżki) mleka zwykłego lub roślinnego
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej, albo ‚chocolate chips’

* cukier z prawdziwą wanilią, powinno być widać ciemne kropeczki ziarenek wanilii; nie cukier wanilinowy, z syntetycznym aromatem waniliny  

** babeczki z mąki ciemnej będą nieco suchsze i będą miały troszę bardziej „szorstką” strukturę; mogą być mniej mięciutkie

przygotowanie

ucieram masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
tutaj WAŻNA RZECZ: nie warto skracać tego etapu – to najczęstszy błąd przy ciastach ucieranych i również najczęstsza przyczyna powstania zakalca. dajmy popracować mikserowi nawet, jeśli wydaje nam się, że trwa to długo. masa ma być faktycznie jasna i puszysta.
dodaję szczyptę soli, dalej ucierając.
dodaję kolejno jajka, jedno po drugim, miksując po każdym jajku. to ważne, niedokładne zmiksowanie lub dodanie wszystkich jajek naraz może spowodować rozwarstwienie ciasta.
nadal miksując, dodaję ekstrakt z wanilii albo cukier z wanilią.

mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i startymi orzechami.
dodaję do masy, nadal miksując całość.
dodaję mleko i miksuję do połączenia składników w jednolitą masę.

dodaję drobinki czekolady – chocoalte chips lub pokrojoną w małe kawałki czekoladę, i miksuję na wolniejszych obrotach – tylko aby wmieszać czekoladę w masę.

przygotowyję formę na muffiny, albo indywidualne foremki na babeczki: 
formę na muffiny można wyłożyć papierowymi papilotkami, albo wysmarować masłem;
indywidulane foremki, jeśli są teflonowe – smaryjemy masłem; jeśli silikonowe – nic nie trzeba robić; jeśli są stalowe warto posmarować masłem i wysypać bułka tartą.

masę przelewam do przygotowanych formek wypełniając do 3/4 wysokości.
wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka.

pozostawiam do wystygnięcia.

można babeczki polać po wierzchu roztopioną czekoladą ( z łyżką masła ), albo posypać cukrem pudrem.

pysznego, orzechowego dnia!

2 komentarze

  1. Brzmią niesamowicie!

  2. fajne zdjecia, a babeczki wygladaja pysznie 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.