muffiny z jagodami { i otrębami } By

muffiny z jagodami { i otrębami }

z widokiem na stół | muffiny z jagodami i otrębami

 

 

 

 

muffiny z jagodami { i otrębami } . . .

kolejny przebój śniadaniowy,
muffiny przepyszne 😉
muffin zachwalać nie trzeba. te są pożywne, o głębokim smaku, pełne jagód…  zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla jagodzianek. a satysfakcja i odczucie jagodowe na tym samym poziomie. smak o wiele pełniejszy i głębszy { muscovado, najciemniejszy z cukrów trzcinowych, podkreśla smak jagód i wydobywa aromat } .
używamy jasnej mąki orkiszowej { może być pszenna, choć zdecydowanie odradzam } i dodajemy otręby owsiane – najlepsze! w efekcie mamy bogatszy skład niż w przypadku mąki pełnoziarnistej.
robią się szybko, jak to muffiny… idealne w samym środku lata, nie wymagają nadmiernego wysiłku i pięknie wpisują się w rytm slow…

składniki suche:

  • 70 g otrębów owsianych
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki mokre:

  • 240 ml mleka lub mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 60 g cukru muscovado
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub kokosowego

owoce:

  • 200 – 300 g jagód  { mogą być mrożone }

przygotowanie

mleko i otręby mieszam w małym naczyniu, odstawiam  na czas przygotowania pozostałych składników.

w jednym naczyniu mieszam mąkę  z proszkiem do pieczenia.

w drugim naczyniu roztrzepuję jajka, dodaję obydwa cukry i olej, mieszam dokładnie.

łączę zawartość obu naczyń oraz dodaję mleko z otrębami i mieszam – tylko do połączenia składników, bardzo niedokładnie.
pod koniec mieszania dodaję jagody. ponownie mieszam delikatnie { żeby nie rozgnieść owoców } i niedokładnie – tylko do połączenia składników.
na końcu mieszania nadal powinny pozstać grudki { zbyt dokładnie wymieszane ciasto, na gładką masę – oznacza bardziej zbite, mniej puszyste muffiny }.

ciasto dzielę pomiędzy 12 zagłębień w formie muffinowej wyłożonej papilotkami.

piekę w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

studzę na kratce przed podaniem, choć czasem się to nie udaje i nie zdążam wystudzić… na ciepło są równie pyszne. a może lepsze?

pysznego, jagodowego!

 

 

 

Zapisz

16 komentarzy

  1. Wygląda obłędnie! Aż mi ślinka cieknie… 😀

  2. Uwielbiam muffiny w każdym wydaniu. I jagody! 🙂 Idealne połączenie jak dla mnie! 🙂

  3. bardzo apetyczne zdjęcia! jednak zamiast muffinek preferuję klasyczne ciacho z blachy 🙂

    1. dziękuję za miłe słowa.
      muffinki to inne ciasto. na blogu znajdziesz kilka przepisów na ciasta owocowe z blachy – zapraszam. 🙂
      http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/ciasta-i-ciastka-z-owocami/

  4. Dobry przepis na inna jagodziankę na śniadanie

  5. Uwielbiam tego typu muffinki 🙂

  6. Jasne, że zrobię! Jestem wielką fanką muffinków. Moje dzieci również 😉 Nawet mamy taką blachę specjalną 😉

    1. jeśli lubicie muffinki – zajrzyjcie do innych przepisów, jest ich na blogu sporo. 🙂
      http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/
      a blaszka do muffin rzeczywiście ułatwia życie.

  7. Wyglądają przepysznie! I zapewne nie tylko wyglądają. 🙂

  8. Ciekawe czy z czerwoną porzeczką też będą tak wyśmienicie smakować. 🙂

    1. tak, oczywiście można zastąpić jagody porzeczkami. warto jednak pamiętać, ze porzeczki są zdecydowanie bardziej kwaśne. niebawem na blogu pojawi się przepis na muffiny właśnie z porzeczkami, zapraszam!

  9. Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com)

    W tym roku w naszych lasach kiepsko było z jagodami. Po kilku wypadach do lasu udało mi się jednak troszkę ich nazbierać ☺
    Do muffinek będą w sam raz ☺

    1. to prawda, w tym roku z jagodami jest krucho. na Pomorzu było sporo. pozdrawiam!

  10. Chętnie wykorzystam przepis, zapowiada się zdrowo i smakowicie. 🙂
    Bookendorfina

  11. Kiedy wchodzę na takie przepisy aż żałuję, że nie mogę tego jeść.. 🙁 wyglądają pysznie! 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!