muffiny przepis podstawowy By

muffiny przepis podstawowy

z widokiem na stół   |   muffiny przepis podstawowy

 

 

muffiny…

słodkie lub wytrawne…
bez dodatków, z owocami, z czekoladą, z warzywami, wędliną, serem, orzechami….
nieskończona ilość wariacji.
ciasto szybkie i łatwe, do wymieszania, nie do ucierania. bez miksera, bez bicia piany.

*

moja przygoda z muffinami zaczęła się podczas mieszkania w USA – kraju, który jest obok Wielkiej Brytanii mekką muffin.
Tam trafiłam na świetną książkę niewielkiego formatu, autorstwa Susanny Tee.  Autorka przepięknie pokazuje i wyjaśnia istotę muffin. Otóż wszystkie muffiny świata robimy faktycznie według jednego przepisu! Od tamtej pory eksperymentuję nieustannie i upiekłam pewnie tysiące muffin… 

dziś przedstawiam przepis podstawowy, który pozwala zobaczyć istotę muffin i stworzyć własne, dowolne wariacje.

składniki:

składniki suche:

  • 2 szklanki / miarki mąki*
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (w przepisach na muffiny wytrawne/słone pomijamy cukier)
dodatkowe składniki suche w innych przepisach:
kakao, starte orzechy, warzywa, niektóre owoce zastępują mąkę, czyli zmniejszamy ilość mąki i dodajemy dodatki do składników suchych

składniki mokre:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka (płynu)**
  • 90 ml ( 6 łyżek ) oleju lub stopionego masła***
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub innego aromatu
dodatkowe składniki mokre/tłuste w innych przepisach:
soki, aromaty, likiery zastępują częściowo mleko/tłuszcz, dodajemy do składników mokrych

opcjonalne składniki dodatkowe:

  • 1/2 do 1 szklanki / miarki bakalii, suszonych owoców, skórek kandyzowanych
  • 1/4 do 1/2 szklanki  pokrojonych lub całych orzechów, pestek słonecznika lub dyni, sezamu

* mąka może być dowolna: pszenna, orkiszowa, mieszanka mąk bezglutenowych.
pamiętajcie tylko, że mąki bezglutenowe mniej wyrastają i ciasto może wychodzić bardziej zbite. dlatego chętnie stosujemy je w połączeniu z warzywami lub owocami.
mąką orkiszowa jasna bardzo dobrze zastępuje pszenną, można bez obaw używać. można też użyć pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą. nie polecam zastosowania samej mąki pełnoziarnistej.
część mąki można zastąpić płatkami (np. owsianymi), mielonymi orzechami lub migdałami, kakao…
(w przypadku użycia migdałów lub orzechów redukujemy też ilość tłuszczu).
** mleko może być wymienione na jogurt, maślankę, śmietanę, sok
*** dowolny olej dobrze znoszący wysokie temperatury – polecam olej kokosowy, albo masło klarowane. to są jedyne tłuszcze, jakich używam do wypieków.

przygotowanie

mieszam składniki suche razem, dokładnie.

oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka roztrzepujemy, dodajemy pozostałe składniki, lekko ubijamy trzepaczką, mieszamy dokładnie. 

łączę składniki mokre i suche, mieszamy SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników, mają pozostać grudki.

od razu rozkładam ciasto w papilotkach i wstawiam do nagrzanego piekarnika. piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni. lekko studzę – muffiny można podawać na ciepło lub po ostygnięciu.

UWAGA!

bardzo ważne, aby NIE MIESZAĆ ZBYT DŁUGO. urok muffinek i ich smakowitość bierze się z porowatości ciasta – kiedy jest surowe musi mieć grudki, a nawet grudy, upieczone ma bardzo wyrazistą strukturę. dodatki takie jak owoce świeże, czekolada, orzechy dodajemy zazwyczaj na końcu, i wtedy trzeba tym bardziej uważać z mieszaniem.

kiedy i jak dodawać składniki dodatkowe

WARZYWA I OWOCE tworzące strukturę ciasta – takie jak banany, jabłka, marchewka, dynia dodajemy do składników mokrych, redukując ilość płynu oraz jednocześnie ZMNIEJSZAJĄC ILOŚĆ MĄKI w składnikach suchych.

BAKALIE, suszone owoce, ORZECHY (całe lub pokrojone), PESTKI słonecznika lub dyni, sezamu, skórki kandyzowane itp. najlepiej dodać do składników suchych, po ich wymieszaniu razem { czyli najpierw mieszamy mąki, proszek / sodę, cukier, sól, przyprawę, a potem dodajemy bakalie czy orzechy). 

OWOCE lekkie, służące jako dodatek – takie jak maliny, porzeczki czy pomarańcze – dodajemy na końcu podczas mieszania składników mokrych i suchych. jeśli owoce są bardzo mokre – warto zmniejszyć ilość płynu (mleka).

w czym piec

muffiny najlepiej piec w specjalnej blaszce do muffin, z zagłębieniami ( pierwsze zdjęcie poniżej), którą wykładamy papierowymi papilotkami, albo natłuszczamy. można też piec w foremkach silikonowych, albo w specjalnych papilotkach wzmocnionych, które rozkładamy na zwykłej blaszce.

 

to co? spróbujecie?

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.