ciasto francuskie kupuję gotowe i zawsze szukam takiego, które ma dobry skład i daje piękne rezultaty w wypiekach. dobry skład : przede wszystkim masło, nie margaryna!
UWAGA!
ten post będzie aktualizowany w miarę kolejnych testów, oraz kolejnych produktów.
zachęcam do zapisania go sobie w ulubionych i zaglądania co jakiś czas { o update’ach będę też informować na facebooku }
ciasto francuskie to najżmudniejsze chyba do zrobienia ciasto, proces jest długotrwały i wieloetapowy { przygotowanie zajmuje 12 godzin! } . mówiąc w skrócie przygotowanie ciasta francuskiego polega na przekładaniu i wałkowaniu ze sobą naprzemiennie warstw ciasta i masła ( koniecznie masła! ), i chłodzeniu w lodówce, znów przekładaniu i znów wałkowaniu… i tak sześć razy (!). podczas pieczenia woda z ciasta wyparowuje, a para wodna zostaje zatrzymana przez tłuszcz. para wodna i powietrze „rozpychają się” pomiędzy warstwami ciasta. w ten sposób ciasto rozwarstwia się w cieniutkie warstewki, czyli listki – i stąd czasem nazywane jest ciastem listkowy.
z powodu złożoności procesu i jego trwania kupuję zazwyczaj gotowe ciasto francuskie – i wiem, że wiele osób też tak robi. jest z tym pewien problem: producenci zazwyczaj, dbając o niską cenę produktu ( a może też z powodu innych względów produkcyjnych ), używają do ciasta margaryny. jest to kompletne zaprzeczenie sensu : ciasto francuskie to ciasto MAŚLANE! to maślany smak ma być pierwszoplanowym w wypiekach z ciasta francuskiego!
gotowe ciasto francuskie w zamrażalniku – jak powiedziała jedna z moich znajomych – to takie zabezpieczenie na wypadek, gdyby zupełnie nagle trzeba było coś upiec : można zrobić w 20 minut pyszną tartę, albo upiec najprostsze ciastka. warto mieć taką możliwość i opcję na tzw. „w razie czego” – ja w każdym razie staram się mieć zawsze w zamrażalniku.
poszukuję więc ciasta francuskiego na maśle { te na margarynie skreślam od razu } .
kiedyś świetne ciasto produkowała kilka lat temu firma Blikle. bardzo prosty skład: mąka, masło, woda i sól >> wspaniale! sprzedawane było w postaci zamrożonej w delikatesach, sprawdzało się wspaniale. niestety producent wycofał produkt ze sprzedaży – z powodu wysokiej ceny { 16.99 zł / 500g } ciasto nie cieszyło się podobno dużym zainteresowaniem { ja w każdym razie wykupiłam wszystkie, jakie były dostępne w 'moim’ sklepie 😉 }. z rozmowy z producentem wiem, że rozważają przywrócenie tego produktu > mają wiele zapytań. tymczasem jest niedostępne. 🙁
jakiś czas temu znalazłam świetne ciasto pod marką własną w sklepach Marks & Spencer, również mrożone, w podobnej cenie. ciasto świetnie się sprawdzało, miało maślany smak i listkowało jak należy. niestety jak wiadomo sieć M&S wycofała się z Polski i nie tak łatwo kupić to ciasto teraz.
niełatwo, co nie znaczy że niemożliwe 😉
w sklepie brytyjskim British Shop in Warsaw można kupić produkty z oferty M&S. tam też znalazłam ciasto francuskie M&S, a dodatkowo sklep sprowadza jeszcze produkt innej marki.
jak możecie się domyślać postanowiłam natychmiast przetestować te ciasta.
EDIT 2018 :
po przeprowadzeniu niniejszego testu trafiłam na mrożone ciasto marki FROSTA, o bardzo dobrym prostym składzie. dołączyłam więc i to ciasto do tego, a także kolejnego testu.
a więc zaczynamy :
TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO
technikalia testu:
przepis testuję na ciastach w postaci zakupionej – te testowane w pierwszej kolejności to ciasta świeże, niemrożone.
do testu używam ciasto prosto z lodówki, schłodzone { z ciastem pracujemy w temperaturze chłodziarki, nie pokojowej}
test na przepisie na ciastka francuskie ze śliwkami { to dobry przepis na test : wielokrotnie piekłam te ciastka i znam oczekiwany rezultat, łatwy do zrobienia a dość wymagający dla ciasta. wyzwaniem dla ciasta jest sok wypływający z owoców, który utrudnia rośnięcie ciasta i sprawdza jego faktyczną 'moc’ }
*
do testu chętnie dołączę kolejne ciasta o dobrym składzie { czytaj: na maśle, nie na margarynie } . jeśli znacie takie produkty > będę wdzięczna za wskazanie.
#1
Marks & Spencer Fresh Ready Rolled All Butter Puff Pastry 320g
{ dostępne w ofercie The British Shop in Warsaw, cena: 29zł / 320 g >> 9.06 zł / 100g }
ciasto w postaci surowej, można zamrażać
cienkie ciasto zwinięte w rolkę
skład: mąka pszenna, masło niesolone ( zawiera mleko 34%), woda, gluten pszenny, sól, cukier puder, konserwant: E202.
{ jest konserwant, oczywiście – ciasto jest sprzedawane jako świeże, niemrożone, i ma termin ważności 2 tygodnie. bez konserwantów nie da rady }
ciasto w postaci surowej wygląda dobrze, klei się do papieru – co wskazuje na dobry skład.
ciasto jest cienkie, można jeszcze trochę rozwałkować, albo użyć w postaci dostarczonej, bez wałkowania.
po upieczeniu: w smaku maślane, bardzo smaczne. ciasto dość słabo listkuje, warstewki { listki } nie są bardzo widoczne.
ciasto oceniam na 4+ { w skali od 0 do 6 } >> z powodu słabszego listkowania
#2
Jus Rol All Butter Fresh Puff Pastry Block 375g
{ dostępne w ofercie The British Shop in Warsaw, cena: 29zł / 375 g >> 7.73zł / 100g }
ciasto w postaci surowej, można zamrażać
blok ciasta / kostka
skład : mąka pszenna, masło skoncentrowane ( 27%), woda, sól, nieaktywne drożdże, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, konserwant: sorbinian potasu, substancja spulchniająca: L-cysteina.
{ jest konserwant, oczywiście – ciasto jest sprzedawane jako świeże, niemrożone, i ma termin ważności 2 tygodnie. bez konserwantów nie da rady }
ciasto w postaci surowej wygląda dobrze,
kostka – dość trudno rozwałkować na cienko lub bardzo cienko, trzeba się trochę namęczyć.
surowe ciasto leciutko słonawe w smaku
po upieczeniu: w smaku mocno maślane, bardzo smaczne, pyszne nawet. listkuje średnio – nie bardzo mocno, ale zdecydowanie lepiej niż M&S, warstewki się widoczne, choć nie spektakularnie oddalone od siebie.
ciasto oceniam na 5 { w skali od 0 do 6 }.
po pierwszym teście, z dwóch przetestowanych ciast u mnie wygrywa Jus Rol All Butter Fresh Puff Pastry
TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO — CZĘŚĆ II, wyniki niebawem
technikalia testu nr 2 są zupełnie inne :
testuję ciasta zamrożone, dwóch marek opisanych powyżej, oraz DODATKOWO ciasto marki FROSTA, kupowane w postaci zamrożonej.
ciasta przed użyciem będą rozmrożone zgodnie z opisem producenta na opakowaniu, a jeśli brak opisu w sposób analogiczny, lub pozwalający na skorzystanie z produktu w sposób najlepszy / najwygodniejszy.
drugi test przeprowadziłam równocześnie na wszystkich 3 ciastach, na najprostszym przepisie na paluszki z ciasta francuskiego { tylko ciasto i przyprawy } co pozwoliło najpełniej ocenić cechy samego ciasta. do oceny zaprosiłam tez inne osoby >> publikacja niebawem!
tymczasem wrzucam test nowego produktu, który dołączył do grona testowanych:
#3
FROSTA Ciasto Francuskie Z MASŁEM 450g
{ nie jest wszędzie dostępne, znalazłam w supermarketach sieci CarreFour i Selgros, a ostatnio także w Piotr i Paweł, ale nie we wszystkich; W ZAMRAŻARKACH ; cena: 7.99zł / 450g >> 1.77zł / 100g }
EDIT 2021 : cena już inna, ostatnio 10, 49zł / 450 g >> 2,33zł / 100g, co nadal jest dobrym wynikiem.
UWAGA! proszę NIE MYLIĆ ze świeżym ciastem tej samej marki, sprzedawanym w rulonikach (o wiele łatwiej dostępne, w sklepach przechowywane w chłodziarkach)
ciasto świeże Frosta nie ma w składzie masła, jest w całości na margarynie.
ciasto w postaci głęboko mrożone, termin przydatności 18 miesięcy
6 grubszych płatów ciasta, rozwałkowanych na grubość 4mm { w moim przekonaniu do większości zastosowań wymaga rozwałkowania po rozmrożeniu }
płaty nie są oddzielone przekładkami, jednak przy rozmrażaniu zgodnie z przepisem na opakowaniu – nie stanowi to problemu, płaty nie sklejają się ze sobą.
rozmrażanie: 10 minut { bardzo wygodne! }, faktycznie tyle wystarczy.
skład : mąka pszenna, woda, masło, sól.
dodatkowa informacja, że nie zawiera wzmacniaczy smaku, barwników ani konserwantów.
dodatkowa informacja o pochodzeniu składników i możliwość sprawdzenia na www.frostafoodtracker.pl
ciasto w postaci zamrożonej wygląda dość dobrze,
nie jest jednak bardzo żółte, raczej szarawe.
EDIT 2021 :
ciasto testowałam w najpierw postaci sakiewek wypełnionych farszem, rozwałkowywałam płaty po rozmrożeniu. zarówno średnie rozwałkowanie – na grubość 2-3mm, jak i cieniusieńko, poniżej 1mm – dawały dobre rezultaty. z ciastem dobrze się pracowało, pozwalało na formowanie kieszonek, a narożniki dobrze się sklejały ze sobą.
W kolejnych lata użyłam to ciasto do każdego chyba możliwego zastosowania – za każdym razem efekt był świetny.
po upieczeniu: w smaku maślane, bardzo smaczne. pięknie się rumieni. Przy mocnym obciążeniu farszem ( jak w moich sakiewkach ) nieco słabiej listkuje, trudno zauważyć wyraźne listki. Natomiast tu gdzie damy mu szansę i zostawimy nieobciążone – listki są przepiękne!
EDIT 2021 :
po latach używania ciasta Frosty podbijam ocenę. ciasto wielokrotnie okazało się super wygodne w użyciu, krótki czas rozmrażania forma grubszych płatów – bardzo praktyczne. Do wielu zastosowań ciasta nie trzeba wcale wałkować, grubość płatów jest idealna. Kiedy jest potrzebny jest duży cieniutki placek – płaty po rozmrożeniu łatwo połączyć i rozwałkować, zajmuje to moment.
Po latach to ciasto okazuje się być moim pierwszym wyborem. Używam na stałe.
ciasto oceniam na 5+ { w skali od 0 do 6 }
niewątpliwym atutem jest dobry, wręcz idealny skład.
ponadto bardzo przystępna cena i WSPANIALE wygodna postać z długim terminem ważności.
zapraszam do podsyłania kolejnych produktów, które chętnie dołączę do testu.
ten post będzie aktualizowany w miarę kolejnych testów, oraz kolejnych produktów.
zachęcam do zapisania go sobie w ulubionych i zaglądania co jakiś czas { o update’ach będę też informować na facebooku , zapraszam do obserwowania fanpage’a 🙂 }.
Proszę sprawdzić też świeże ciasto dostępne czasem w Biedronce: „Ciasto francuskie z masłem klarowanym” marki Delice Gaulois. Ciasto francuskie idealne. Z takimże składem: mąka pszenna, woda, masło klarowane (bezwodny tłuszcz mleczne) 20%, alkohol etylowy, sól, drożdże nieaktywne, skoncentrowany sok z limonki.
Piękne robi Pani zdjęcia!
dziękuję serdecznie miłe słowa i za podpowiedź, sprawdzę bardzo chętnie!
Swietny pomysl z tym testem.Gorsza sprawa,ze 2 ciasta :”Jus Roll” i „M&S” w Krakowie chyba niedostepne.Bede polowala na Froste.Zycze zdrowych,wesolych i szczesliwych Swiat Bozego Narodzenia.Malgoska
Frosta jest najlepszym wyborem, tak sądzę. Dziękuję za życzenia, od siebie życzę najpiękniejszych…. pozdrawiam ciepło. 🙂