test gotowego ciasta francuskiego o dobrym składzie  By

test gotowego ciasta francuskiego o dobrym składzie

ciasto francuskie kupuję gotowe i zawsze szukam takiego, które ma dobry skład i daje piękne rezultaty w wypiekach. dobry skład : przede wszystkim masło, nie margaryna!


UWAGA!
ten post będzie aktualizowany w miarę kolejnych testów, oraz kolejnych produktów.
zachęcam do zapisania go sobie w ulubionych i zaglądania co jakiś czas { o update’ach będę też informować na facebooku }


ciasto francuskie to najżmudniejsze chyba do zrobienia ciasto, proces jest długotrwały i wieloetapowy { przygotowanie zajmuje 12 godzin! } . mówiąc w skrócie przygotowanie ciasta francuskiego polega na przekładaniu i wałkowaniu ze sobą naprzemiennie warstw ciasta i masła ( koniecznie masła! ), i chłodzeniu w lodówce, znów przekładaniu i znów wałkowaniu… i tak sześć razy (!). podczas pieczenia woda z ciasta wyparowuje, a para wodna zostaje zatrzymana przez tłuszcz. para wodna i powietrze „rozpychają się” pomiędzy warstwami ciasta. w ten sposób ciasto rozwarstwia się w cieniutkie warstewki, czyli listki – i stąd czasem nazywane jest ciastem listkowy.

z powodu złożoności procesu i jego trwania kupuję zazwyczaj gotowe ciasto francuskie – i wiem, że wiele osób też tak robi. jest z tym pewien problem: producenci zazwyczaj, dbając o niską cenę produktu ( a może też z powodu innych względów produkcyjnych ), używają do ciasta margaryny. jest to kompletne zaprzeczenie sensu : ciasto francuskie to ciasto MAŚLANE! to maślany smak ma być pierwszoplanowym w wypiekach z ciasta francuskiego!

gotowe ciasto francuskie w zamrażalniku – jak powiedziała jedna z moich znajomych – to takie zabezpieczenie na wypadek, gdyby zupełnie nagle trzeba było coś upiec : można zrobić w 20 minut pyszną tartę, albo upiec najprostsze ciastka. warto mieć taką możliwość i opcję na tzw. „w razie czego” – ja w każdym razie staram się mieć zawsze w zamrażalniku.

poszukuję więc ciasta francuskiego na maśle { te na margarynie skreślam od razu } .

kiedyś świetne ciasto produkowała kilka lat temu firma Blikle. bardzo prosty skład: mąka, masło, woda i sól >> wspaniale! sprzedawane było w postaci zamrożonej w delikatesach, sprawdzało się wspaniale. niestety producent wycofał produkt ze sprzedaży – z powodu wysokiej ceny { 16.99 zł / 500g } ciasto nie cieszyło się podobno dużym zainteresowaniem { ja w każdym razie wykupiłam wszystkie, jakie były dostępne w 'moim’ sklepie 😉 }. z rozmowy z producentem wiem, że rozważają przywrócenie tego produktu > mają wiele zapytań. tymczasem jest niedostępne. 🙁

jakiś czas temu znalazłam świetne ciasto pod marką własną w sklepach Marks & Spencer, również mrożone, w podobnej cenie. ciasto świetnie się sprawdzało, miało maślany smak i listkowało jak należy. niestety jak wiadomo sieć M&S wycofała się z Polski i nie tak łatwo kupić to ciasto teraz.

niełatwo, co nie znaczy że niemożliwe 😉

w sklepie brytyjskim British Shop in Warsaw można kupić produkty z oferty M&S. tam też znalazłam ciasto francuskie M&S, a dodatkowo sklep sprowadza jeszcze produkt innej marki.
jak możecie się domyślać postanowiłam natychmiast przetestować te ciasta.

EDIT 2018 :
po przeprowadzeniu niniejszego testu trafiłam na mrożone ciasto marki FROSTA, o bardzo dobrym prostym składzie. dołączyłam więc i to ciasto do tego, a także kolejnego testu.


a więc zaczynamy :

TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO

technikalia testu:
przepis testuję na ciastach w postaci zakupionej – te testowane w pierwszej kolejności to ciasta świeże, niemrożone.
do testu używam ciasto prosto z lodówki, schłodzone { z ciastem pracujemy w temperaturze chłodziarki, nie pokojowej}
test na przepisie na ciastka francuskie ze śliwkami { to dobry przepis na test : wielokrotnie piekłam te ciastka i znam oczekiwany rezultat, łatwy do zrobienia a dość wymagający dla ciasta. wyzwaniem dla ciasta jest sok wypływający z owoców, który utrudnia rośnięcie ciasta i sprawdza jego faktyczną 'moc’ }

z widokiem na stół | ciastka francuskie ze śliwką . najprostsze
*
do testu chętnie dołączę kolejne ciasta o dobrym składzie { czytaj: na maśle, nie na margarynie } . jeśli znacie takie produkty > będę wdzięczna za wskazanie.


#1

Marks & Spencer Fresh Ready Rolled All Butter Puff Pastry 320g

{ dostępne w ofercie The British Shop in Warsaw, cena:  29zł / 320 g >> 9.06 zł / 100g }

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

ciasto w postaci surowej, można zamrażać
cienkie ciasto zwinięte w rolkę
skład: mąka pszenna, masło niesolone ( zawiera mleko 34%), woda, gluten pszenny, sól, cukier puder, konserwant: E202.
{ jest konserwant, oczywiście – ciasto jest sprzedawane jako świeże, niemrożone, i ma termin ważności 2 tygodnie. bez konserwantów nie da rady }

ciasto w postaci surowej wygląda dobrze, klei się do papieru – co wskazuje na dobry skład.
ciasto jest cienkie, można jeszcze trochę rozwałkować, albo użyć w postaci dostarczonej, bez wałkowania.

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

po upieczeniu: w smaku maślane, bardzo smaczne. ciasto dość słabo listkuje, warstewki { listki } nie są bardzo widoczne.

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

ciasto oceniam na 4+ { w skali od 0 do 6 } >> z powodu słabszego listkowania

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego


#2

Jus Rol All Butter Fresh Puff Pastry Block 375g

{ dostępne w ofercie The British Shop in Warsaw, cena:  29zł / 375 g >> 7.73zł / 100g }

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

ciasto w postaci surowej, można zamrażać
blok ciasta / kostka
skład : mąka pszenna, masło skoncentrowane ( 27%), woda, sól, nieaktywne drożdże, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, konserwant: sorbinian potasu, substancja spulchniająca: L-cysteina.
{ jest konserwant, oczywiście – ciasto jest sprzedawane jako świeże, niemrożone, i ma termin ważności 2 tygodnie. bez konserwantów nie da rady }

ciasto w postaci surowej wygląda dobrze,
kostka – dość trudno rozwałkować na cienko lub bardzo cienko, trzeba się trochę namęczyć.
surowe ciasto leciutko słonawe w smaku

po upieczeniu: w smaku mocno maślane, bardzo smaczne, pyszne nawet. listkuje średnio – nie bardzo mocno, ale zdecydowanie lepiej niż M&S, warstewki się widoczne, choć nie spektakularnie oddalone od siebie.

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół   |   test gotowego ciasta francuskiego

ciasto oceniam na 5 { w skali od 0 do 6 }.

z widokiem na stół | test gotowego ciasta francuskiego


po pierwszym teście, z dwóch przetestowanych ciast u mnie wygrywa Jus Rol All Butter Fresh Puff Pastry


TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO — CZĘŚĆ II, wyniki niebawem

technikalia testu nr 2 są zupełnie inne :

testuję ciasta zamrożone, dwóch marek opisanych powyżej, oraz DODATKOWO ciasto marki FROSTA, kupowane w postaci zamrożonej.
ciasta przed użyciem będą rozmrożone zgodnie z opisem producenta na opakowaniu, a jeśli brak opisu w sposób analogiczny, lub pozwalający na skorzystanie z produktu w sposób najlepszy / najwygodniejszy.

drugi test przeprowadziłam równocześnie na wszystkich 3 ciastach, na najprostszym przepisie na paluszki z ciasta francuskiego { tylko ciasto i przyprawy } co pozwoliło najpełniej ocenić cechy samego ciasta. do oceny zaprosiłam tez inne osoby >> publikacja niebawem!

tymczasem wrzucam test nowego produktu, który dołączył do grona testowanych:


#3

FROSTA Ciasto Francuskie Z MASŁEM 450g

{ nie jest wszędzie dostępne, znalazłam w supermarketach sieci CarreFour i Selgros, a ostatnio także w Piotr i Paweł, ale nie we wszystkich; W ZAMRAŻARKACH }
cena:  7.99 zł / 450 g >> 1.77 zł / 100 g
EDIT 2021 : cena już inna 10, 49 zł / 450 g >> 2,33 zł / 100 g, co nadal jest dobrym wynikiem.
EDIT 2025 : cena 18.49 do 21.99 zł/ 450 g >> 4,10 do 4,87 zł / 100 g.

z widokiem na stół   |   test gotowego ciasta francuskiego

z widokiem na stół   |   test gotowego ciasta francuskiego

UWAGA! proszę NIE MYLIĆ ze świeżym ciastem tej samej marki, sprzedawanym w rulonikach (o wiele łatwiej dostępne, w sklepach przechowywane w chłodziarkach)
ciasto świeże Frosta nie ma w składzie masła, jest w całości na margarynie.

ciasto w postaci głęboko mrożone, termin przydatności 18 miesięcy
6 grubszych płatów ciasta, rozwałkowanych na grubość 4mm { w moim przekonaniu do większości zastosowań wymaga rozwałkowania po rozmrożeniu }
płaty nie są oddzielone przekładkami, jednak przy rozmrażaniu zgodnie z przepisem na opakowaniu – nie stanowi to problemu, płaty nie sklejają się ze sobą.
rozmrażanie: 10 minut { bardzo wygodne! }, faktycznie tyle wystarczy.

skład : mąka pszenna, woda, masło, sól.
dodatkowa informacja, że nie zawiera wzmacniaczy smaku, barwników ani konserwantów.
dodatkowa informacja o pochodzeniu składników i możliwość sprawdzenia na www.frostafoodtracker.pl

ciasto w postaci zamrożonej wygląda dość dobrze,
nie jest jednak bardzo żółte, raczej szarawe.

EDIT 2021 :
ciasto testowałam w najpierw postaci sakiewek wypełnionych farszem, rozwałkowywałam płaty po rozmrożeniu. zarówno średnie rozwałkowanie – na grubość 2-3mm, jak i cieniusieńko, poniżej 1mm – dawały dobre rezultaty. z ciastem dobrze się pracowało, pozwalało na formowanie kieszonek, a narożniki dobrze się sklejały ze sobą.
W kolejnych lata użyłam to ciasto do każdego chyba możliwego zastosowania – za każdym razem efekt był świetny.

po upieczeniu: w smaku maślane, bardzo smaczne. pięknie się rumieni. Przy mocnym obciążeniu farszem ( jak w moich sakiewkach ) nieco słabiej listkuje, trudno zauważyć wyraźne listki. Natomiast tu gdzie damy mu szansę i zostawimy nieobciążone – listki są przepiękne!

EDIT 2021 :
po latach używania ciasta Frosty podbijam ocenę. ciasto wielokrotnie okazało się super wygodne w użyciu, krótki czas rozmrażania forma grubszych płatów – bardzo praktyczne. Do wielu zastosowań ciasta nie trzeba wcale wałkować, grubość płatów jest idealna. Kiedy jest potrzebny jest duży cieniutki placek – płaty po rozmrożeniu łatwo połączyć i rozwałkować, zajmuje to moment.
Po latach to ciasto okazuje się być moim pierwszym wyborem. Używam na stałe.

ciasto oceniam na 5+ { w skali od 0 do 6 }
niewątpliwym atutem jest dobry, wręcz idealny skład.
ponadto WSPANIALE wygodna postać z długim terminem ważności.



zapraszam do podsyłania kolejnych produktów, które chętnie dołączę do testu.
ten post będzie aktualizowany w miarę kolejnych testów, oraz kolejnych produktów.
zachęcam do zapisania go sobie w ulubionych i zaglądania co jakiś czas { o update’ach będę też informować na facebooku , zapraszam do obserwowania fanpage’a 🙂 }.


9 komentarzy

  1. Czy wiesz gdzie obecnie mozna dostac ciasto Frosty?

    1. Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć. Producent rozważał wycofanie produktu, i obawiam się, że mogło tak się stać.

  2. Przyznam (będąc z branży), że trochę trąci mi to reklamą płatną i lokowaniem produktu. Jeśli rzeczywiście tak nie jest to przepraszam ale dlaczego takie mam wrażenie? Bo większość z nas w tej braży Resto, HoReCa i Gastro wie i doświadczała tego , że właśnie ciasto francuskie z firmy na literę „F” jest najsłabsze w całej (nie tylko tej Pani subiektywnej) liście producentów. Ok.., być może nie trafiła Pani na lepsze ale takie są. Firma „F” już nie produkuje(choć tak na prawdę udostępniała tylko logo) ciasta francuskiego. Natomiast bezdyskusyjnie dobrą jakość miało ciasto francuskie z Blikle…i tutaj znowu niespodzianka; to tylko szyld, logo czyli ktoś wykonywał to ciasto dla tej marki pod „private label”. Podobnie jak dla Farutex, Polmarkus i…wielu innych. Ci którzy produkowali dla Blikle.., to dopiero musieli być specjaliści! Większość ich produkcji wykorzystywana była(może nadal jest) w większości marek własnych i zawsze mieli dobrą jakość a nawet ponadprzeciętną. Ja korzystam z niej do dziś i to od wielu lat, podobnie jak moi znajomi restauratorzy. Oczywiście najlepiej zachowuje się ciasto francuskie na bazie masła ale to wysoki poziom cenowy.

    1. nie, post nie jest reklamą.
      i proszą zwrócić uwagę na date jego publikacji 😉
      jeśli pod enigmatycznym „F” odnosisz się do Frosty, to marka miała 2 rodzaje ciasta francuskiego o kompletnie różnym składzie i postaci. Ja używałam tylko tego maślanego, czteroskładnikowego, mrożonego. Ten inny produkt w ruloniku nie zakwalifikował się do mojego testu, ponieważ uważam, że ciasto francuskie na margarynie to jest pomyłka. Jego istotą jest masło. I tylko takie ciasta brałam pod uwagę w teście.
      Dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło.

  3. Sorbinian potasu to szkodliwy składnik (genotoksyczny i mutagenny).

  4. Proszę sprawdzić też świeże ciasto dostępne czasem w Biedronce: „Ciasto francuskie z masłem klarowanym” marki Delice Gaulois. Ciasto francuskie idealne. Z takimże składem: mąka pszenna, woda, masło klarowane (bezwodny tłuszcz mleczne) 20%, alkohol etylowy, sól, drożdże nieaktywne, skoncentrowany sok z limonki.
    Piękne robi Pani zdjęcia!

    1. dziękuję serdecznie miłe słowa i za podpowiedź, sprawdzę bardzo chętnie!

  5. Swietny pomysl z tym testem.Gorsza sprawa,ze 2 ciasta :”Jus Roll” i „M&S” w Krakowie chyba niedostepne.Bede polowala na Froste.Zycze zdrowych,wesolych i szczesliwych Swiat Bozego Narodzenia.Malgoska

    1. Frosta jest najlepszym wyborem, tak sądzę. Dziękuję za życzenia, od siebie życzę najpiękniejszych…. pozdrawiam ciepło. 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.