kręcimy lody!  By

kręcimy lody!

uwielbiam frazę „kręcimy lody”… od razu nadaje chwili i rozmowie specyficzny charakter… przywodzi na myśl przedwojennego lodziarza, maszynę do lodów z wielką misą, korbą i gigantycznymi blokami lodowymi wokół… dzisiaj kręcimy lody inaczej – maszyny mamy elektryczne, automatyczne, dzieże mrożące do mikserów, a w skromniejszej wersji – zamrażalnik…


dlaczego lody domowe?

jak ze wszystkim we współczesnym świecie: jak zrobisz w domu, wiesz z czego zrobione.
czytacie etykiety lodów, listę składników? mam wrażenie, że lody należą do towarów, na których najrzadziej sprawdzamy skład… może dlatego, że nie oczekujemy podstępu (przekonanie matek i babć, że lody to mleko i cukier 😉 ). przekonanie i  przyzwyczajenie, aby lodów nie trzymać ani chwili poza zamrażarką też nie pomaga. w kupowanych lodach znajdziemy składniki, których zupełnie byśmy się nie spodziewali – tłuszcz palmowy (najgorszy) ukryty pod zręcznym „roślinny”, syrop glukozowo-fruktozowy (wiecie, że to tańszy i GORSZY jakościowo odpowiednik cukru białego?), emulgatory, glicerydy kwasów tłuszczowych, zagęstniki, sztuczne barwniki, sztuczne aromaty, konserwanty… brrrr….

bardziej zainteresowanym tematem lodów „sklepowych” czyli „kupnych” – niestety dotyczy to również wielu kawiarni i lodziarni, polecam ciekawą analizę lodów w artykule ARTYKUŁ TUTAJ

lody domowe będą na pewno zdrowsze – tylko kilka składników, żadnych E, żadnych zagęstników, stabilizatorów, lecytyny…

lody domowe mogą być”bez” – dobra wiadomość dla osób na diecie z wykluczeniami – w zasadzie lody domowe można dopasować do każdej diety: bezmlecznej, wegańskiej, owocowej…

reszta to magia tworzenia… budowanie atmosfery, domowych zwyczajów, ulubionych smaków… pamiętacie szarlotkę (a może makowiec?) babci, tę niezrównaną, jedyną, tę przy której żadna inna nie ma nawet jak stanąć? możemy zrobić to samo, stworzyć nowe pojęcia, wzorce, wspomnienie… trochę to jak machanie czarodziejską różdżką – pociągające, że trudno się oprzeć…

w przepisach – moje ulubione receptury, linki poniżej. zajrzyjcie, spróbujcie, do dzieła!

lody waniliowetradycyjne lody waniliowe, prawdziwe

lody kawowe & semifreddolody kawowe, kawowe semifreddo

z widokiem na stol | sorbet z truskawek sorbet truskawkowy, najlepszy

z widokiem na stół | lody poszczkowo-kokosowe

aksamitne lody porzeczkowo – kokosowe, na patyku (wegańskie)

z widokiem na stol | lody_malinowo-jogurtowelekkie lody malinowo-jogurtowe, szybkie i bezproblemowe

 


 

6 komentarzy

  1. No dobra przekonałaś mnie! One muszę być smaczniejsze niż te sklepowe 😀

    1. bardzo się cieszę!

  2. Już wiem co zrobię w tym tygodniu – domowe lody już od dawna myślałam o próbie zrobienia takich domowych lodów.

  3. Wyglądają wspaniale – co za apetyczne kolory! <3

  4. Wyglądają nieziemsko

  5. Aż mi ślinka pociekła!!! Szukam jakiejś alternatywy dla lodów sklepowych, pewnie wypróbuję przepisy! Dzięki za inspirację 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!