mleczne tabliczki lodowe w czekoladzie By

mleczne tabliczki lodowe w czekoladzie

 

 

 

 

niezwykłe mleczne tabliczki lodowe! 
przywołują na myśl lody z naszego dzieciństwa { są o niebo lepszą wersją! }, wywołują uśmiech, sprawiają radość…
mleczna zawartość, polewa z pysznej czekolady i ulubione posypki, które dzieci tak kochają… dekorować można wspólnie, spędzając razem cudowne, niezapomniane chwile, budując w pamięci dzieciaków wspaniałe wspomnienia… 

do lodowych tabliczek potrzebna jest forma { ja używam TAKIEJ }. moja jest niezwykła jeśli chodzi o kształt lodów, otrzymujemy faktycznie tabliczki. jest też idealna pod względem użytkowym : wykonana z dobrego silikonu, dobrze odchodzi od zamarzniętej masy lodowej; jest płaściutka – mieści się na dodatkowej półce zamrażalnika – tej na wkłady stabilizujące temperaturę. no i ma dodatkowe zastosowanie : można w niej nie tylko mrozić lody, ale również piec! 😯  serdecznie polecam!
{ sądzę, że wszystkie formy tej marki mają podobne właściwości, a wzorów do wyboru – cała masa. ja jednak szczególne lubię te lodowe tabliczki… }

uwielbiam robić lodowe tabliczki z przepisu na TRADYCYJNE LODY WANILIOWE, o pełnym, zachwycającym smaku. tutaj przedstawiam prostszą recepturę, o lżejszej konsystencji, bardziej zbliżonej do ‚sklepowych’ mlecznych lodów na patyku. 

 

składniki

  • 500 ml mleka 3.2% 
  • 20g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej { mąki ziemniaczanej } 
  • 150 g cukru najlepiej trzcinowego *
  • opcjonalnie: 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii **
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady deserowej { lub ulubionej }, najlepiej w pastylkach do roztapiania ***
  • opcjonalnie: 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • posypki do dekoracji – dowolne, wg upodobań****

* nie lubię używać cukru białego i zazwyczaj wybieram trzcinowy. daje on leciutko kremowe zabarwienie. jeśli zależy Ci na śnieżno białej masie – można użyć cukru białego. więcej O CUKRACH i SŁODZENIU przeczytasz TU.

** dodatek wanilii jest opcjonalny – zależy, czy wolimy czysty śmietankowy smak { wtedy nie dodajemy }, czy waniliowy aromat. 

*** dobrej jakości pastylki czekoladowe przeznaczone do roztapiania mają nieco inny skład niż czekolada w tabliczkach – więcej tłuszczu kakaowego. to powoduje większa płynność czekolady oraz sprawia, że po zastygnięciu polewa nie kruszy się i nie odpada od lodów. jeśli używacie czekoladę z tabliczki – lepiej dodać trochę oleju, aby gotowa glazura lepiej trzymała się  zachowywała na lodach w czasie jedzenia.

**** moje ulubione posypki widoczne na zdjęciach:

przygotowanie

w małej ilości mleka w kubeczku rozprowadzam skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, mieszam do gładkiej konsystencji bez grudek.
w garnuszku mieszam pozostałą część mleka z cukrem. jeśli używam wanilię w postaci laski – dodaję ją teraz { laskę wanilii przecinam wzdłuż, nasiona zeskrobuję ostrym nożem (samą pustą laskę też wrzucam do mleka, dla większego aromatu – potem ją usuwam ) }, całość zagotowuję. do gotującego mleka bardzo powoli, cały czas mieszając, wlewam mleko wymieszane ze skrobią. jeśli używam pasty lub ekstraktu waniliowego – dodaję teraz. gotuję chwilę, 2 – 3 minuty, do zgęstnienia – masa powinna mieć konsystencję rzadkiego kiślu. odstawiam, studzę i chłodzę w lodówce – mieszanka powinna mieć temperaturę lodówkową. 

zimną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno { ja robię to mikserem stacjonarnym, ale każdy inny sposób też będzie dobry – mikser ręczny, lub ręczna trzepaczka }, pod koniec ubijania wlewam zimną mieszankę mleczną i ubijam dalej. przekładam masę do misy maszyny do lodów. dalej postępuję wg instrukcji maszyny. mrożę lody trochę, nie do końca – kiedy zaczynają tężeć przekładam do foremki i odstawiam do zamrażalnika. lody muszą być mocno zamrożone, aby łatwo było je wyjąć z foremki. 2 -3 godziny powinny wystarczyć – w zależności od temperatury w zamrażarce oraz stopnia zmrożenia masy przed przełożeniem do foremki.

UWAGA! bez maszyny!

tabliczki można bez problemu zrobić BEZ MASZYNY do lodów!
ubitą masę { śmietanę z dodaną mieszanką mleczną } przelewamy do foremki. foremkę wkładamy do zamrażalnika / zamrażarki i mrozimy przez kilka godzin ( 5 – 6 godzin powinno wystarczyć ). lody muszą być mocno zamrożone, aby łatwo było je wyjąć z foremki.

polewa i dekorowanie

na polewę do mlecznych { słodkich } lodów wybieram czekoladę deserową z wysoką zawartością kakao – świetnie równoważy słodkość mlecznej masy. czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej { z dodatkiem oleju, jeśli używacie czekolady z tabliczek }. gotową, płynną masę przelewam do wyższego słoika lub kubka. naczynie musi być takiej wielkości, aby tabliczki lodowe swobodnie się w nim mieściły { średnica }.
odstawiam na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. 

do dekoracji używamy dowolnych posypek, ulubionych, albo tych pod ręką. przygotowujemy je w miseczkach czy pojemniczkach, aby zanużać w nich tabliczki lodowe po wyjęciu z czekolady, alby posypujemy na czekoladę. 

z widokiem na stół   |   mleczne tabliczki lodowe w czekoladzie

bardzo mocno zmrożone tabliczki lodowe, wyjęte prosto z zamrażalnika, zdecydowanym maczam w pojemniku z roztopioną przestudzoną czekoladą. wyjmuję i trzymam chwile nad pojemnikiem, żeby nadmiar czekolady obciekł. { ja lubię pozostawiać część tabliczki bez polewy } maczam w pojemniku z posypką i odkładam na kratkę lub talerzyk wyłożony pergaminem. albo posypuję po wierzchu dodatkami. kiedy czekolada zastygnie całkiem – odkładam do lodówki { uwaga, to jest moment! nie chcecie aby lody się roztopiły! }. albo podaję od razu do zjedzenia spragnionemu małemu towarzyszowi zabawy. 😉  


przygotowywanie lodów w domu daje tyle możliwości!

z widokiem na stół | mleczne tabliczki lodowe w czekoladzie

do części masy { przed rozłożeniem do foremek } dodałam kostkę pistacjową, którą używam również do dekoracji. wymieszałam i rozłożyłam w foremki. w ten sposób w kilku lodach można było napotkać kawałki pistacji.
kolejne trzy lody ( po wyłożeniu masy do foremki ) przed wstawieniem do zamrażalnika posypałam miniaturowymi kropelkami mlecznej czekolady. delikatnie przycisnęłam kropelki szpatułką,   żeby częściowo zanurzyły się w masie. wstawiłam do zamrażalnika wraz z pozostałymi. w ten sposób w kilku lodowych tabliczkach mam cienką warstwę masy mlecznej pełnej czekoladowych okruszków.
możliwości eksperymentowania i zabawy są nieograniczone! 🙂


{ przepis powstał w ramach współpracy z Cukieteria.pl }


 

mleczne tabliczki lodowe w czekoladzie… bardzo polecam!

 

1 komentarz

  1. Przysmak w sam raz na impreze urodzinowa mojego syna, ktora jest za dwa tygodnie. Zrobilam screeny.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.