zdrowe lody bez cukru . do zrobienia w 5 minut . bez maszyny By

zdrowe lody bez cukru . do zrobienia w 5 minut . bez maszyny

z widokiem na stół | zdrowe lody bez cukru

 

 

zdrowe lody . . .

bez cukru . bez nabiału . same owoce .
błyskawiczne, do zrobienia dosłownie w 5 minut, bez maszyny do lodów. potrzebny jest tylko mocny blender, który poradzi sobie z zamrożonymi owocami.

klasyczne połączenie truskawek i bananów : smak nadają truskawki, a banan zapewnia aksamitną teksturę i właściwą konsystencję. { zastosowanie mrożonych truskawek pozwala cieszyć się smakiem początku lata w dowolnym momencie. }
intencjonalnie nazywam je lodami, nie sorbetem – choć technicznie to jest sorbet. aksamitna konsystencja przeważa szalę : to są lody!

takie lody można jeść do woli w gorące dni, zastępując nimi inne posiłki.  samo zdrowie i czysta przyjemność!

składniki:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 bardzo dojrzały bana
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego, jabłkowego lub z winogron*

* jeśli lubicie słodkie lub bardzo słodkie, użyjcie soku z winogron, który doda lodom słodkości.

przygotowanie

jeśli używamy świeżych truskawek – trzeba je zamrozić.

zamrożone truskawki i banana umieszczam w kielichu blendera, i miksuję na wysokich obrotach. konkretną prędkość i czas miksowania zależy od urządzenia, w każdym razie masa powinna być gładka i jednorodna.
jeśli widzicie kawałki owoców – trzeba blendować dalej.
jeśli masa jest zbyt gęsta i blender nie daje rady { zatrzymuje się i ‚nie ma siły’ miksować } – dolewamy małą ilość soku. warto pamiętać, że sok jest jedynie dodatkiem umożliwiającym zmiksowanie na gładką masę, nie odgrywa roli w smaku.
sok dodajemy małymi porcjami, pamiętając o potrzebie zachowania temperatury i gładkości lodów.

kiedy masa jest niemal idealnie gładka i jednorodna kończę blendowanie i wykładam lody do pucharków albo wafelków.

lody podaję od razu po przygotowaniu. jeśli potrzebujecie przygotować wcześniej { choć to zajmuje dosłownie chwilę } można zamrozić. pamiętajcie jednak, że te lody zostały zrobione z już zamrożonych owoców, których temperatura podczas blendowania znaczenie się podwyższyła. nie ma więc mowy o długim przechowywaniu lodów w zamrażalniku. najlepiej zużyć lody { zjeść? } w przeciągu 3 dni.

jeśli przechowujemy w zamrażalniku – standardowo, przed podaniem wyjmujemy chwilę wcześniej i pozwalamy lodom odmarznąć.

smacznego, pysznego, truskawkowego!

 

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie lody! Dodaję do nich często bazylię lub miętę 😉

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!