pamiętacie moje zachwyty Apulią i jej kulinarnymi cudami? do zachwytów dorzucam makarony…
Pamiętacie moje zachwyty Apulią i jej kulinarnymi cudami?
{ Apulia – region na południu Włoch, obejmujący obcas włoskiego buta }
oliwą, warzywnymi przetworami i serami? otóż Apulia ma jeszcze jeden niewątpliwy skarb kulinarny: makarony…
Makarony w Apulii robi się powszechnie w domach. Nadal!
W wielu miastach praktykowane jest również robienie, a przede wszystkim suszenie makronu… na ulicy! W stolicy regionu Bari, w starej części miasta, jest wręcz fragment, mini dzielnica, gdzie lepienie makaronu jest obowiązującym stylem życia: każdego wieczoru na uliczkach pojawiają się specjalne stoły { niektóre są tam na stałe }, przy stołach gromadzą się gospodynie – te starsze i niekoniecznie starsze, często wraz z młodszymi pokoleniami, całymi rodzinami – i ręcznie robią kluseczki… te uliczne makaronowe spotkania są zjawiskowe i mają absolutnie społecznościowy charakter, budują więzi rodzinne, ale też sąsiedzkie.
MAKARONY RĘCZNIE ROBIONE
Makarony formowane ręcznie są cudowne!
Apulia, a dokładniej Bari, słynie z makaronu orecchiette, który stał się symbolem regionu. Orecchiete to makaronowe kółka, wylepione z odciętego kawałka ciastowego wałeczka, następnie palcami ukształtowane w „kalepusik” albo „uszko” { stąd zresztą pochodzi nazwa: orecchio to po włosku ucho 😉 }. Idealne do nabrania i zgromadzenia sosu, takie mikro miseczki…
Makarony, które próbowałam są po prostu genialne! Niczym nie przypominają sklepowych { przemysłowych }. Ręcznie wyrabiane i kształtowane ciasto ma kompletnie inną strukturę. Przy gotowaniu makaron nie rozgotowuje się, zewnętrzna warstewka staje się mięciutka i idealnie łączy się z sosem { sos nie spływa z makaronu! }, natomiast cały środek makaronowego kształtu jest nadal jędrny i twardawy { al dente }, zapewniając niezmienną postać makaronu. To absolutnie najlepsze makarony jakie zdarzyło mi się próbować i serwować – a w domu mam absolutnego makaronowego szaleńca.
NIEZWYKŁE MAKARONY Z APULII
W Apulii tradycję makaronową niosą dalej małe manufaktury, najczęściej rodzinne, które do dzisiaj wyrabiają makaron nieprzemysłową metodą.
Takie manufakturowe makarony sprowadzamy wprost z apulijskich manufaktur kilka razy w roku, wraz z innymi specjałami regionu, jako grupowe zamówienia. Dostawa jest bezpośrednio od tamtejszych wytwórców – tych na najwyższym poziomie. Dostawcy są nieprzypadkowi – wyselekcjonowani lokalnie, najlepsi z najlepszych. Receptury tradycyjne, wytwarzanie ręczne, składy proste – składniki tylko naturalne, bez sztucznych dodatków. Smaki – rewelacyjne!
Zapraszam Was serdecznie do grupy facebookowej Znajdziecie tam też masę włoskich inspiracji.
W apulijskich manufakturach produkuje się zazwyczaj kilka rodzajów makaronów. Oczywiście wspomniane wcześniej orecchiette. Również powszechne są strozzapreti, w kształcie symetrycznych muszelek, oraz cavatellucci, czyli szerokie i krótkie zwinięte, lekko nieregularne prostokąty. I wiele innych… Apulijscy wytwórcy również chętnie robią spaghetti i linguine { wąskie i długie „tasiemki” o przekroju elipsy, idealne do kremowych sosów i owoców morza… }
Manufakturową ciekawostką są makarony smakowe. Intensywny aromat, duża zawartość składnika smakowego – tylko naturalnego – pięknie się utrzymują po ugotowaniu makaronu i od razu nadają smaczek potrawie. W połączeniu z sosem czy innymi składnikami makaronowego dania dają dodatkową nutę i wypełnienie smakowej kompozycji.
Moją uwagę zwrócił makaron cytrynowy, który okazał się wspaniale pasować z czarnymi oliwkami i bazylią. Oraz klasycznie „aglio & basilia’ czyli czosnkowo-bazyliowy, który jest niezastąpiony do dań z czosnkowym akcentem.
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI SKŁADNIKI
Niewątpliwą korzyścią używania składników najwyższej jakości jest możliwość stworzenia absolutnie pysznych i genialnie prostych dań o małej ilości składników… Do świetnego makaronu wystarczy dodać oliwę, zioła i czosnek, oliwki albo dojrzałe pomidory – i pyszne danie gotowe!
Mam dla Was dwie propozycje równie proste i szybkie do wykonania, a zdecydowanie mniej oczywiste. I absolutnie pyszne! Dania 'instant’ najwyższej jakości – tylko z naturalnych składników, bez chemii, dodatków i „proszku”. Domowe jedzenie, domowy makaron w 15 minut.
domowe superszybkie dania makaronowe
Smak Italii
Jeszcze raz zapraszam Was serdecznie do dołączenia do facebookowej grupy Smak Italii. Możliwość zamawiania wspaniałych produktów z manufaktur na południu Włoch oraz mnóstwo włoskich inspiracji – nie do przecenienia. Oraz gromada entuzjastów pysznego włoskiego jedzenia – świetne towarzystwo!
Twoje zdiecia sa po prostu GENIALNE !Ogladam je po kilka razy,tak jakbym wracala do przeczytanych juz fragmentow cudownej ksazki,aby je lepiej zrozumiec Za kazdym razem znajduje w nich cos nowego………..wiecej,wiecej………………………
jakie cudowne słowa, dziękuję… jest mi najmilej na świecie, zapraszam jak najczęściej.