niezwykłe makarony z Apulii . Smak Italii  By

niezwykłe makarony z Apulii . Smak Italii

pamiętacie moje zachwyty Apulią i jej kulinarnymi cudami? do zachwytów dorzucam makarony…  


Pamiętacie moje zachwyty Apulią i jej kulinarnymi cudami? 
{ Apulia – region na południu Włoch, obejmujący obcas włoskiego buta }
oliwą, warzywnymi przetworami i serami? otóż Apulia ma jeszcze jeden niewątpliwy skarb kulinarny: makarony…

Makarony w Apulii robi się powszechnie w domach. Nadal!
W wielu miastach praktykowane jest również robienie, a przede wszystkim suszenie makronu… na ulicy! W stolicy regionu Bari, w starej części miasta, jest wręcz fragment, mini dzielnica, gdzie lepienie makaronu jest obowiązującym stylem życia: każdego wieczoru na uliczkach pojawiają się specjalne stoły { niektóre są tam na stałe }, przy stołach gromadzą się gospodynie – te starsze i niekoniecznie starsze, często wraz z młodszymi pokoleniami, całymi rodzinami – i ręcznie robią kluseczki… te uliczne makaronowe spotkania są zjawiskowe i mają absolutnie społecznościowy charakter, budują więzi rodzinne, ale też sąsiedzkie.

 

MAKARONY RĘCZNIE ROBIONE

Makarony formowane ręcznie są cudowne!
Apulia, a dokładniej Bari, słynie z makaronu orecchiette, który stał się symbolem regionu. Orecchiete to makaronowe kółka, wylepione z  odciętego  kawałka ciastowego wałeczka, następnie palcami ukształtowane w „kalepusik” albo „uszko” { stąd zresztą pochodzi nazwa: orecchio to po włosku ucho 😉 }. Idealne do nabrania i zgromadzenia sosu, takie mikro miseczki…

 

Makarony, które próbowałam są po prostu genialne! Niczym nie przypominają sklepowych { przemysłowych }. Ręcznie wyrabiane i kształtowane ciasto ma kompletnie inną strukturę. Przy gotowaniu makaron nie rozgotowuje się, zewnętrzna warstewka staje się mięciutka i idealnie łączy się z sosem { sos nie spływa z makaronu! }, natomiast cały środek makaronowego kształtu jest nadal jędrny i twardawy { al dente },  zapewniając niezmienną postać makaronu. To absolutnie najlepsze makarony jakie zdarzyło mi się próbować i serwować – a w domu mam absolutnego makaronowego szaleńca.

 

NIEZWYKŁE MAKARONY Z APULII

W Apulii tradycję makaronową niosą dalej małe manufaktury, najczęściej rodzinne, które do dzisiaj wyrabiają makaron nieprzemysłową metodą.
Takie manufakturowe makarony sprowadzamy wprost z apulijskich manufaktur kilka razy w roku, wraz z innymi specjałami regionu, jako grupowe zamówienia. Dostawa jest bezpośrednio od tamtejszych wytwórców – tych na najwyższym poziomie. Dostawcy są nieprzypadkowi – wyselekcjonowani lokalnie, najlepsi z najlepszych. Receptury tradycyjne, wytwarzanie ręczne, składy proste – składniki tylko naturalne, bez sztucznych dodatków. Smaki – rewelacyjne!
Zapraszam Was serdecznie do grupy facebookowej Smak Italii Znajdziecie tam też masę włoskich inspiracji.

W apulijskich manufakturach produkuje się zazwyczaj kilka rodzajów makaronów. Oczywiście wspomniane wcześniej orecchiette. Również powszechne są strozzapreti, w kształcie symetrycznych muszelek, oraz cavatellucci, czyli szerokie i krótkie zwinięte, lekko nieregularne prostokąty. I wiele innych… Apulijscy wytwórcy również chętnie robią spaghetti i linguine { wąskie i długie „tasiemki” o przekroju elipsy, idealne do kremowych sosów i owoców morza… }

Manufakturową ciekawostką są makarony smakowe. Intensywny aromat, duża zawartość składnika smakowego – tylko naturalnego – pięknie się utrzymują po ugotowaniu makaronu i od razu nadają smaczek potrawie. W połączeniu z sosem czy innymi składnikami makaronowego dania dają dodatkową nutę i wypełnienie smakowej kompozycji.

Moją uwagę zwrócił makaron cytrynowy, który okazał się wspaniale pasować z czarnymi oliwkami i bazylią. Oraz klasycznie „aglio & basilia’ czyli czosnkowo-bazyliowy, który jest niezastąpiony do dań z czosnkowym akcentem.

 

NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

Niewątpliwą korzyścią używania składników najwyższej jakości jest możliwość stworzenia absolutnie pysznych i genialnie prostych dań o małej ilości składników… Do świetnego makaronu wystarczy dodać oliwę, zioła i czosnek, oliwki albo dojrzałe pomidory – i pyszne danie gotowe!

 

Mam dla Was dwie propozycje równie proste i szybkie do wykonania, a zdecydowanie mniej oczywiste. I absolutnie pyszne! Dania ‚instant’ najwyższej jakości – tylko z naturalnych składników, bez chemii, dodatków i „proszku”. Domowe jedzenie, domowy makaron w 15 minut. 

 

domowe superszybkie dania makaronowe

z widokiem na stół | superszybki DOMOWY makaron na biało

z widokiem na stół | superszybki DOMOWY makaron na czarno

 



Smak Italii

Jeszcze raz zapraszam Was serdecznie do dołączenia do facebookowej grupy Smak Italii. Możliwość zamawiania wspaniałych produktów z manufaktur na południu Włoch oraz mnóstwo włoskich inspiracji – nie do przecenienia. Oraz gromada entuzjastów pysznego włoskiego jedzenia – świetne towarzystwo!



 

makaronowa galeria

2 komentarze

  1. Twoje zdiecia sa po prostu GENIALNE !Ogladam je po kilka razy,tak jakbym wracala do przeczytanych juz fragmentow cudownej ksazki,aby je lepiej zrozumiec Za kazdym razem znajduje w nich cos nowego………..wiecej,wiecej………………………

    1. jakie cudowne słowa, dziękuję… jest mi najmilej na świecie, zapraszam jak najczęściej.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.