najlepsze lody truskawkowe By

najlepsze lody truskawkowe

z widokiem na stół   |   najlepsze lody truskawkowe

 

najlepsze lody truskawkowe…

z pieczonych truskawek! pieczenie wydobywa cały aromat owoców, a dodatek octu balsamicznego dodatkowo wzmacnia smak i aromat. zdecydowanie najlepsze lody truskawkowe, smakują nawet zdeklarowanym przeciwnikom lodów owocowych! ilość cukru można dostosować do własnych upodobań – lody mogą być niemal wytrawne. do zrobienia również bez maszyny do lodów.

składniki

  • 750 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 4- 6 łyżek cukru trzcinowego (w zależności od preferencji i słodkości truskawek)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 300 ml jogurtu greckiego, lub dobrego jogurtu naturalnego (nie beztłuszczowego)

przygotowanie

truskawki myję i pozbawiam szypułek. duże przekrajam na pół. rozkładam na dużej blaszce do pieczenia, posypuję cukrem trzcinowym i polewam octem balsamicznym. piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni (wstawiam do rozgrzanego piekarnika, jeśli truskawki były zamrożone – warto doliczyć dodatkowe 10 minut). wokół unosi się cudowny zniewalający zapach.

upieczone truskawki pozostawiam do wystygnięcia i miksuję blenderem razem z sokiem (całą zawartość blaszki) na pure i wstawiam do lodówki do schłodzenia.

śmietankę kremówkę (schłodzoną) ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. do ubitej śmietanki dodaję jogurt, dalej ubijając. następnie dodaję  schłodzone pure truskawkowe i ubijam jeszcze chwilę.

masę wlewam do misy maszyny do lodów. dalej postępuję wg instrukcji maszyny.

zazwyczaj lody bezpośrednio po ukręceniu w maszynie są dosyć miękkie. my takie lubimy, i najczęściej takie właśnie podaję. można dalej domrozić w zamrażarce – dwie godziny powinny wystarczyć, aby lody były w pełni zmrożone i sztywne, ale nie za mocno. wtedy możemy podać w pucharkach, albo w wafelkach – wafelki świetnie tu pasują!
po dłuższym przechowywaniu w lodówce warto lody wyjąć chwilę wcześniej i potrzymać na wierzchu lub w lodówce, żeby nieco zmiękły – będzie można lepiej je nakładać, i smak będzie pełniejszy.

bez maszyny!

te lody można bez problemu zrobić BEZ MASZYNY do lodów!
schłodzoną ubitą masę przelewamy do pojemnika, pojemnik wkładamy do zamrażalnika / zamrażalki i mrozimy przez kilka godzin (5 godzin powinno wystarczyć). masa jest puszysta, w czasie mrożenia wystarczy zamieszać dwa razy, w początkowej fazie – np. co pół godziny.
jeśli potrzymamy dłużej w zamrażarce – przed podaniem trzeba trochę poczekać.

lody są rewelacyjne, bardzo polecam!

 

1 komentarz

  1. Mniaaaaam! Ja zrobiłabym je z mleczkiem kokosowym ;))

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.