czerwone pomarańcze z Sycylii  By

czerwone pomarańcze z Sycylii

moja tegoroczna fascynacja (żeby nie powiedzieć obsesja): sycylijskie czerwone pomarańcze… dostępne tylko w zimie, aromatyczne, soczyste, najlepsze właśnie teraz… fantastyczne, kuszące i niezwykle inspirujące: aż proszą, żeby zrobić z nich coś jeszcze…

czerwone pomarańcze z Sycylii

pierwsze przybywają czerwone pomarańcze tarocco, średnie i duże, z cienką skórką. na początku sezonu jeszcze zupełnie nie pomarańczowe… wiecie, skąd bierze się czerwony kolor? z dużych różnic w temperaturach pomiędzy dniem a nocą. jeśli w nocy temperatura spada, miąższ pomarańczy przebarwia się pięknie na czerwono.
potem pojawia się pomarańcze moro, małe i niepozorne. wyglądają trochę jakby się nie udały. nic bardziej mylnego. nawet najmniejsze sztuki mają w sobie niezwykły aromat, cudowny kolor i ten smak…. sok z tych pomarańczy jest czerwony. nie czerwonawy – jest zimno czerwony, niemal różowy, zupełnie nie pomarańczowy w kolorze. przebarwienia na skórce wydają się zdradzać dojrzałość i kolor wnętrza. niekoniecznie – najbardziej czerwone wnętrze odnalazłam w pomarańczy o skórce nieskazitelnie pomarańczowej, bez choćby znaku czerwieni…
potem, w marcu, pojawiają się sanguinello – jeszcze słodsze, bardziej aromatyczne, ciemniejsze – niemal winne w smaku i kolorze, już z nieśmiałym akcentem goryczki…
za każdym razem walczę ze sobą, czy po prostu je obrać i zjeść, czy użyć do przepisu… w przepisach są idealne.
była zatem konfitura pomarańczowa, orange curd, sernik pomarańczowy na dwa sposoby, niezwykłe bezglutenowe ciasto z pomarańczy i migdałów (bez mąki), sałatka marokańska, muffiny pomarańczowe… i oczywiście świeżo wyciskany sok, nasz nowy weekendowy zwyczaj. a także, zapomniałabym, staroświeckie słodycze: skórka pomarańczowa w czekoladzie. za sprawą pewnego źródła pochodzenia owoców można bez obaw spożytkować również skórkę.

pomarańczowe przepisy:

muffiny_pomaranczowe

ciasto z pomaranczy i migdałów

 

pomarańczowa galeria

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.