sałatka z pomarańczy i avocado z pistacjami . smaki Sycylii By

sałatka z pomarańczy i avocado z pistacjami . smaki Sycylii

z widokiem na stół   |   sałatka z pomarańczy i avocado

 

 

sałatka z pomarańczy i avocado z pistacjami…

kwintesencja południa i Środziemorskości… najistotniejsze smaki Sycylii na jednym talerzu.
zimą cytrusy są nie do przecenienia… słoneczne kolory, aromaty, energetyczność, witaminy i antyoksydanty… w połączeniu z kremowym, orzechowym, delikatnym a jednocześnie charakterystycznym avocado – również najlepszym zimą – tworzą niezwykła kompozycję…
dla smaku, dla witalności, dla pięknej skóry.
coś fantastycznego!

składniki

  • 3 czerwone pomarańcze*
  • 1 dojrzałe avocado
  • 100g sałaty roszponki
  • 2 łyżki orzechów pistacji
  • oliwa
  • sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
* czerwone pomarańcze to ikona Sycylii. dojrzewają zimą, kiedy różnice w temperaturach pomiędzy dniem i nocą są największe. to właśnie te amplitudy powodują cudownie przebarwienie miąższu owoców odmian tarocco, moro i sanguinello na czerwono, bordowo, niemal fiolotowo… ze zmianą koloru wiąże się też głębszy, bardziej charakterystyczny, czasem wręcz winny smak…

przygotowanie

obieram pomarańcze – najpierw ze skórki, potem usuwam białą warstwę – albedo. kroję w plastry i usuwam z plasterków pestki. krojąc pomarańcze – zachowuję cały sok { czerwone pomarańcze z Sycylii są bardzo soczyste, a sok jest przepyszny… zawsze przy krojeniu wycieka go sporo }.

avocado przekrajam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę. polówki avocado kroję na plasterki. jeśli avocado jest duże – plasterki dzielę jeszcze na mniejsze części.

na talerz wykładam listki sałaty { mini-główki, czyli pojedyncze roślinki roszponki dzielę zawsze na listki, obrywając końcówkę }. skrapiam delikatnie oliwą.
na sałacie układam plasterki pomarańczy, na nich układam cząstki avocado. polewam sokiem z pomarańczy. jeszcze odrobina oliwy… oprószam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
posypuję pistacjami – i gotowe!

coś pysznego!

ps.

ta sałatka nie potrzebuje skomplikowanego sosu: wystarczy troszkę oliwy, sól i pierz. pełnię aromatów zapewnia sok z pomarańczy – jest i kwaskowatość, i słodycz…

prawdziwie sycylijskie smaki…

 


Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

 

6 komentarzy

  1. Ale pięknie to wygląda. Ciekawe jak avokado smakuje w tej wersji, do tej pory był on dla mnie bez smaku.

    1. może nie próbowałaś świeżego, prosto z Sycylii? avocado ma mnóstwo smaku, zapraszam do poczytania moich zachwytów tutaj: http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/zimowe-avocado/
      a w kombinacji z czerwoną pomarańczą smakuje rewelacyjnie, warto spróbować!

  2. Wygląda przepysznie, a twoje zdjęcia są mega apetyczne !

    1. dziękuję!

  3. O rany, wygląda nieziemsko! Coś mi się wydaje, że w sobotę zawitają u mnie w domu sycylijskie klimaty 😉

  4. To może być pyszne połączenie 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!