sałatka z rukoli i cytrusów, z granatem i orzechami
jest cudna! bardzo kolorowa, mocno cytrusowa, aromatycza.
wspaniale wygląda, a smakuje – jeszcze lepiej…
połączenie rukoli, kolorowych cząstek cytrusów, intensywnie czerwonych ziarenek granatu i orzechów… niezwykła kombinacja smaków!
serdecznie zachęcam do użycia orzechów laskowych i oleju z orzechów laskowych. ma fantastyczny aromat i przenosi sałatkę w zupełnie nowe obszary.
składniki:
-
100 g rukoli
-
1 pomarańcza jasna
-
1 pomarańcza czerwona, mniejsza
-
1 grapfruit różówy*
-
pestki z owocu granatu
-
60 g sera owczego lub mieszanego** { w wersji wegańskiej pomijamy ser }
-
60 g orzechów włoskich lub laskowych
na sos:
-
2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów laskowych***
-
1 łyżka soku z cytryny
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu { w wersji wegańskiej syropu klonowego }
* można użyć dowolnej kombinacji cytrusów, połączenie które zaproponowałam ma wspaniałe spektrum smaku i aromatów. Jeśli jednak użycie samych jasnych pomarańczy – dwie wystarczą, inaczej sałatka będzie zbyt słodka.
** do tej sałatki najchętniej używam sera Caccioricotta Mista, pochodzącego z włoskiego południa, z małej manufaktury w Apulii. To ser z 3 rodzajów mleka: owczego, krowiego i koziego, o wspaniałym smaku i gładkiej fakturze.
o serach z włoskiej Apulii jest osobny artykuł na blogu, zajrzyjcie >> TUTAJ
{ ser sprowadzany prosto z Apulii do kupienia przez zakupy grupowe w grupie facebookowej Smak Italii }.
*** olej z prażonych orzechów laskowych ma niesamowity aromat, warto spróbować.
świetnej jakości, pyszne orzechy laskowe prażone oraz olej oferuje rodzinna firma Tree Nuts. orzechy pochodzą z ich własnych sadów leszczynowych, uprawianych metodą organiczną.
sałatka z rukoli i cytrusów, z granatem i orzechami
przygotowanie
Orzechy prażę w piekarniku – wystarczy 10 minut w temperaturze 180 stopni; trzeba patrzeć, aby się nie przypaliły.
Orzechy laskowe, jeśli takich używacie, warto obrać z brązowych skórek – po uprażeniu łatwo to zrobić: w każdą dłoń bierzemy garstkę orzechów i pocieramy o siebie – skórki opadają…
Można też użyć gotowych prażonych orzechów laskowych.
Rukolę płuczę na sitku, wytrząsam wodę, wykładam na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Cytrusy można obrać i pokroić je według własnych preferencji, zachowując cały sok z owoców, sok z grejpfruta osobno.
Ja najbardziej lubię zrobić to tak { ze względów smakowych i wizualnych } :
– pomarańczę jasną kroję na plasterki, a plasterki na ćwiartki
– pomarańczę czerwoną kroję na cieniutkie dzwonka, niekoniecznie wykrawając błonki pomiędzy nimi { wizualnie lepiej wyglądają dzwonka bez błonek, ale bardziej „zerowastowo” jest zużyć cały owoc }
– grejpfruta nie obieram, tylko przekrajam na pół w poprzek cząstek, jak do jedzenia łyżeczką; łyżeczką z ząbkami wydobywam cząstki miąższu.
– inny sposób na grejpfruta: obranie i wyfiletowanie cząstek miąższu, a następnie przekrojenie każdej na pół.
Zachowuję sok z cytrusów, sok z grejpfruta osobno – przydadzą się do sosu.
Obieram granat:
odkrajam czubek i rozdzielam wzdłuż podziałów wewnątrz owoców na dwie połówki, nad deską z wyższym brzegiem . każdą połówkę niejako wywijam na drugą stronę – mnóstwo ziarenek wypada samoistnie { wycieka też sporo soku }. wyłuskuję wszystkie ziarenka, zachowując cały sok.
tutaj pomocne video:
Ser kroję na cieniutkie plasterki, chyba, że zamierzam podać osobno, jako dodatek – wtedy wykładam na deseczkę.
Składniki sosu mieszam w miseczce, dodając cały sok z pomarańczy, sok z granatu oraz po trochu sok z grejpfruta. Może się zdarzyć, że cały sok z grejpfruta wniesie za dużo goryczki, i sos zrobi się mniej smaczny – więc dodaję po trochu i próbuję.
Dodaję sól i świeżo zmielony pieprz, próbuję.
Jeśli potrzeba można dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Moim zdaniem to niepotrzebne – jeśli używacie słodkich pomarańczy sos będzie słodki…
Pamiętajmy, że w sałatce jest dużo owoców, więc sos nie musi być bardzo słodki, właściwie nie powinien…
Rukolę wykładam na talerze.
Na rukoli układam cząstki owoców, naprzemiennie, tworząc kolorową mandalę…
Jeśli dodaję ser do sałatki – wciskam małe cieniutkie plasterki pomiędzy cząstki cytrusów.
Posypuję obficie pestkami granatu – jakieś 2 łyżki pestek na każdą porcję.
Polewam sałatkę sosem.
Na wierzchu posypuję orzechami w grubych kawałkach.
Ta sałatka wywołuje uśmiech…
nie sposób się oprzeć kolorom i smakom!
sałatka z rukoli i cytrusów, z granatem i orzechami
na fotografiach pokazuję sałatkę w 3 wariantach:
– z orzechami laskowymi
– z orzechami włoskimi
– wariant bez sera – wegański, albo do podania z serem w kawałku obok.