moje ulubione przepisy grudniowe . . . na gwiazdkę, na tuż przed świętami, na tuż po . . . odświętne, sezonowe i nie zawsze tradycyjne . . .
moje ulubione przepisy na dania… no właśnie – jakie? nazywam je chętnie gwiazdkowymi…
są grudniowe, w klimacie Świąt, z nutą Bożego Narodzenia – ale równie dobrze pasują na rodzinne spotkanie 18 grudnia, na kolację w jeden z poświątecznych dni, a także na kolejne dni w nowym roku. uwielbiam atmosferę tego czasu w roku { nawet trochę kiczu jakoś łatwiej przyjmuję w tym okresie }…
smaki grudnia są wspaniałe: pomarańcze i goździki, żurawina, granat, orzechy, pierniki i grzyby… kto by nie chciał przedłużyć ich królowania na stole poza kilka dni świątecznych?
moje ulubione przepisy sezonowe, czasem świąteczne a czasem codzienne, niekoniecznie tradycyjne… niekoniecznie rdzennie polskie, czasem nowoczesne, a czasem wręcz przeciwnie – przyrządzane od lat gdzieś, w innym miejscu… dobrze wpisujące się w atmosferę … potrawy pasują charakterem, aromatami i składnikami, a czasem kolorem… współgrają z magią świąt i współtworzą atmosferę…
(przepisy po kliknięciu w obrazek – okienko kulinarne)
najlepszy farsz wigilijny – do pasztecików, krokietów, pierogów…
łosoś w cieście francuskim, nietypowe – a jakie pyszne! – danie na wigilię:
sakiewki z ciasta francuskiego z karpiem i kimchi, totalnie nietypowe – a jakże pełne skojarzeń wigilijnych :
proste do zrobienia, wykwintne i pyszne – roladki z łososia i tuńczyka:
cudowna: świeża i kolorowa sałatka, pełna antyoksydantów – świetnie smakuje i pięknie wygląda:
pisałam już, że żurawina nieodmiennie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem? rubinowe kuleczki albo drobinki, słodki i kwaskowy smak zarazem… wygląd, smak, aromat… i wspaniale pasuje do innych smaków gwiazdkowych. oto kilka specjałów z żurawiną w doli ważnej lub głównej:
rolada z indyka z farszem żurawinowym, z podanym obok wyśmienitym sosem ze świeżej żurawiny:
wspaniały specjał żurawinowy, konfitura usiana tysiącem rubinowych klejnotów, słodka i wytrawna, korzenna i kwaskowa…
idealna do wypełnienia kruchych babeczek, rogalików czy rożków, świetna jako dodatek do serów i wędlin – pełnia smaków świątecznych w jednym!
(o żurawinie więcej poczytacie TUTAJ, znajdziecie też wyjaśnienie dziwacznej nazwy tego przysmaku)
miniaturowe angielskie babeczki wypełnione tą pysznością… niezwykle kruche, cudownie kuszące, urocze…
śniadaniowe ciasto bananowe, na szybkie grudniowe śniadania – w wersji z żurawiną i orzechami włoskimi robi się naprawdę sezonowe…
ulubione ciasto, a właściwie słodkie pieczywo Włochów, bez którego… nie ma świąt! drożdżowa babka panettone. możecie upiec swoją własną w domu. bez dodatków, konserwantów, bez półrocznego terminu przydatności 😉 również w wariancie orkiszowym!
bezglutenowe, niezwykłe, bardzo aromatyczne ciasto z całych pomarańczy i migdałów… istota świątecznych smaków…
tradycyjny piernik na miodzie, przepis arystokracji przedwojennej… pyszny, mocno miodowy, pyszny… do zjedzenia od razu, a także do przechowania przez długi czas…
…i najlepsze pierniczki, pepparkakor, które udają się zawsze i są kruche i pyszne natychmiast po upieczeniu, a także za dzień, za tydzień, za miesiąc…
staroświeckie słodycze domowe – skórka pomarańczowa w czekoladzie:
święta nie mogą się obyć bez orzechów, a orzech bez grzanego wina…
galeria ciasteczek grudniowych
(dlaczego piekę tyle ciasteczek poczytajcie TUTAJ )
znajdziecie tutaj przepisy na włoskie podwójnie pieczone biscotti { nazywane też cantuccini w niektórych regionach }, złote kruche maślane gwiazdki { najbardziej kruche na świecie}, ciasteczka oszronione, rozpływające się w ustach ciasteczka czekoladowe { z kolorową posypką – uwielbiane przez dzieci}, przepyszne amerykańskie 'cookies’ z żurawiną, białą czekoladą i orzechami włoskimi…
Uwielbiam domową skórkę pomarańczową! Jak byłam mała to czasem wyjadałam ją wprost ze słoika 😉
Mój nr 1 to roladki z łososia:)