…z pesto z suszonych pomidorów
i świeżej bazylii
nadzwyczajne danie, wykwintne, cudowne, jednak bez zbytniego nadęcia… pełne smaków i aromatów, idealnie zrównoważonych.
zdecydowanie przebój sezonu, a może nawet roku.
przepis ze strony kwestiasmaku.pl,
po moich modyfikacjach.
składniki:
-
filet = płat łososia (surowy) – 500g
-
marynata do łososia: 3 łyżki oliwy extra virgine, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.
-
domowe pesto z suszonych pomidorów – przygotowane wg tego przepisu: pesto z suszonych pomidorów i świeżej bazylii,
cała porcja z przepisu (dla ułatwienia składniki pesto: pomidory suszone w oliwie/oleju – 1 słoik (czyli 150g samych pomidorów, odsączonych i osuszonych), czosnek świeży – 2 ząbki, migdały blanszowane – 70g, bazylia – listki z jednej doniczki, dorodnej, oliwa extra vergine – 2 łyżki czyli 30ml, sól i pieprz do smaku) -
300-400g gotowego ciasta francuskiego { zwinięte w rulon, albo w kostkach; świeże lub mrożone }* – lub domowe, jeśli wolicie
-
1 jajko
-
sól, pieprz, suszony rozmaryn
* warto zwracć uwagę na skład gotowego ciasta francuskiego : ciasto francuskie to ciasto maślane, w składzie powinno być masło, BEZ tłuszczy roślinnych. więcej o dobrych ciastach francuskich przeczytacie w TEŚCIE gotowych ciast francuskich >> czyli TUTAJ.
przygotowanie
jeśli używacie mrożonego ciasta frncuskiego – warto najpiejw zapoznać się z instrukcją producenta na opakowaniu; niektóre ciasta wymagają wczesniejszego długiego rozmrażania, niech Was to nie zaskoczy.
filet z łososia kroję w pasy szerokości 5 – 7 cm (w poprzek), składniki marynaty mieszam w misce. kawałki łososia wkłądam do marynaty, dbając, aby całe były pokryte zalewą. pozostawiam na godzinę (pół godziny też wystarczy).
przyrządzam pesto z pomidorów suszonych i bazylii ( czyli miksuję wszystkie składniki w malakserze, można też posiekać na desce ).
kawałki łososia wyjmuję z marynaty, rozkładam płasko, i rozsmarowuję na nich połowę pesto.
ciasto francuskie wyjmuję z lodówki, jeśli jest mrożonwe – rozmrażam wg instrukcji producenta na opakowaniu. ruloniki po prostu rozwijam. jeśli ciasto jest w grubszych płatach albo kostce – rozwałkowuję na cienki podłużny placek, naklepiej w ksztąłcie prostokąta lub zbliżonym.
na środku płata ciasta rozkładam kawałki łososia, posmarowaną stroną „do dołu”, czyli do ciasta; tak aby tworzyły jeden długi, wąski pas – wzdłuż ciasta.
drugą połowę pesto rozsmarowuję na wierzchu łososia.
ciasto zawijam wokół łososia, tworząc długi, dość wąski rulon, dociskając dłonią aby dokładnie przylegało do farszu. nadmiar ciasta obcinam, jeśli trzeba.
rulon ciasta (z łososiem wewnątrz) pokrywam roztrzepanym jajkiem, posypuję solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem (igiełkami).
rulon kroję na około 10 kawałków – w zasadzie na „ile wyjdzie” kawałków – każdy kawałek około 5 cm.
wstawiam do nagrzanego piekarnika (190 stopni), piekę 20-25 minut.
prosto po upieczeniu – pyszne!
następnego dnia – nadal świetne.
można zjeść od razu, można zachować na następny dzień – ale: koniecznie pogrzać = zapiec przed podaniem.
[…] łosoś w cieście francuskim, cudowny — to moje główne danie na późne wielkanocne śniadanie, które przechodzi płynnie w obiad: […]