radosna czerwona sałatka By

radosna czerwona sałatka

czerwona sałatka

 

radosna czerwona sałatka

za sprawą koloru idealna na specjalne okazje, kiedy zależy nam na harmonijnym wyglądzie stołu… Boże Narodzenie, Nowy Rok, walentynki, dzień kobiet…
to jednak smak jest tu najważniejszy i zdecydowanie gra pierwszoplanową rolę.
zaskakująca obecnością granatu, słodkawa, kwaskowa, pyszna….

(inspirowana sałatkami Nigelli Lawson)

składniki:

  • 2 główki czeronej cykorii
  • 1 główka radicchio (zastępczo mogą być kolejne dwie główki czerwonej cykorii)
  • 2 czerwone papryki słodkie
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • nasiona z 1 owocu granatu, najlepiej mocno dojrzałego + sok z tego granatu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • sok z 1 klementynki lub mandarynki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki (drobno posiekana)

przygotowanie

cykorię kroję na paseczki (w poprzek), odrzucając najbardziej białe fragmenty od strony nasady (odrzucam jakieś 1/4 z każdej główki).
radicchio rwę na małe kawałki.
paprykę kroję w kawałki 1 x 2 cm,albo w centymetrową kostkę. przekrajam na połówki, albo na ćwiartki. mieszam wszystkie składniki, dodając większość owoców granatu (część zostawiam do posypania sałaty po wierzchu).
przyrządzam sos:
mieszam sok z granatu (powstały przy wykładaniu pestek), musztardę, sok z klementynki i limonki, oliwę, miód, oliwę. dodaję sól i pieprz do smaku. mieszam sałatę z sosem, po wierzchu posypuję resztą owoców granatu i posiekaną drobno natką pietruszki (natka świetnie tu pasuje, wręcz podkreśla czerwień pozostałych składników; można jednak ją pominąć, jeśli chcemy zachować czysto czerwony kolor sałatki).

pysznego, kolorowego dnia!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.