aromatyczne prażone orzechy . . . na dwa sposoby By

aromatyczne prażone orzechy . . . na dwa sposoby

z widokiem na stół   |   prażone orzechy

 

 

 

 

 

aromatyczne prażone orzechy

ciepłe, rozgrzewające, kojące… rozsiewające zapachy przypraw, wypełniające otoczenie cudownością…
to coś zupełnie innego niż garść orzechów prosto z torebki.

składniki

  •  500 g orzechów niesolonych: włoskich, migdałów, pekan, nerkowców, brazylijskich – w dowolnych proporcjach *
  • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego lub oliwy z oliwek

* można użyć dowolnej kombinacji orzechów – te wymienione przeze mnie dobrze zachowują się przy prażeniu.
nie polecam orzechów laskowych, ze względu na skórki, które w trakcie mieszania z przyprawami odpadają, a przyprawy pozostają na skórkach, nie na orzechach.
przyprawy szczególnie chętnie gromadzą się na orzechach włoskich i pekanach – warto użyć tych rodzajów w mieszance.

przyprawy – zestaw I ‚zimowy’

  • 3 łyżki igiełek rozmarynu (z około 20 – 25 cm gałązek)
  •  2 łyżki cukru trzcinowego ‚light muscovado’
  • 2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala

przyprawy – zestaw II

  • 2 łyżki igiełek rozmarynu (z około 16 cm gałązek)
  •  2 łyżki cukru trzcinowego ‚dark muscovado’
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne lub chilli

aromatyczne prażone orzechy

przygotowanie

orzechy wykładam na blachę i piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut, aż się lekko podprażą (wkłądam do rozgrzanego piekarnika i wtedy odmierzam czas).

igiełki rozmarynu siekam drobno.

w dużej misce mieszam roztopione masło, igiełki rozmarynu i resztę przypraw. wsypuję podprażone gorące orzechy i mieszam dokładnie. orzechy pokrywają się błyszczącą warstewką przypraw, wokół roztacza się kojący zapach…

podaję orzechy od razu – ciągle ciepłe – w dużej misce, lub małych miseczkach, aby każdy mógł wziąć swój własny fragment cudowności…
czasem w kopczyki orzechów wtykam jeszcze dodatkowe gałązki rozmarynu, dla dekoracji…

uwaga! te orzechy są uzależniające…

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.