ciasteczka pistacjowe Kai i wiosna na stole  By

ciasteczka pistacjowe Kai i wiosna na stole

jak zawsze w marcu z utęsknieniem czekam już na wiosnę i ciepło. wypatruję każdej oznaki i zapraszam wiosnę do stołu…


w tym roku mam totalną fazę na białe kwiaty. zatem wiosna (tak, to już wiosna!) rozkwita u nas na biało: białe hiacynty, białe narcyzy, biała azalia, białe tulipany… hiacynty zupełnie oszalały, wyrosły duże, wysokie, z ogromnymi kwiatostanami i niesamowitym zapachem, który aktualne wypełnia cały dom. ukojenie dla mojej duszy (i ciała), zmęczonej już zimową aurą i z niecierpliwością oczekującej wiosny, ciepła i słońca…

z widokiem na stół | wiosna na stole

kilka dni temu Kaja (moja córka) zaskoczyła nas kompletnie, nie pierwszy raz zresztą, niespodziewanymi, nowymi ciasteczkami. zanim wróciłam do domu, zdążyła wymyślić przepis, zgromadzić składniki i upiec ciasteczka. widać, że działanie w kuchni sprawia jej radość… zapytana, mówi, że pieczenie ‚czyści umysł’. cóż – niedaleko pada jabłko od jabłoni… 😉
a ciasteczka… przepyszne! hiper kruchutkie, rozpływające się w ustach… pamiętacie staroświeckie kocie języczki? ciasteczka Kai to jakby ich ekskluzywne wydanie, poprawione i podniesione kilka półek wyżej. uzależniające smakiem, z pistacjami i pekanami, z głęboką słodyczą ciemnego cukru i tą niezwykłą kruchością… ach!

dopełnieniem wspaniałości było marcowe słońce, świecące już odważnie i długo. jakkolwiek na dworze było całkiem rześko i cierpko, świecące przez okno słońce cudownie ogrzewało i rozświetlało dom… nie było cienia wątpliwości, że to już wiosna!

—> u Kai na blogu ‚Cup of Life’ PRZEPIS na te niezwykłe ciasteczka pistacjowe – cały blog jest po angielsku, więc i przepis też. 🙂

—> ten sam PRZEPIS tutaj po polsku 🙂

zobaczcie, jak to wyglądało – wiosennie i wspaniale, prawda?
zajrzyjcie też do fotogalerii ‚wiosna na stole’ –> tam więcej zdjęć naszej stołowej wiosny 🙂

9 komentarzy

  1. Takie słodkości to ja całymi talerzami mógłbym pochłaniać. 😉

  2. cudowne, uwielbiam pistacje. lecę po przepis i sobie machnę z moją córeczką na majówkę:) <3

  3. Ale piękne zdjęcia! Magia!

  4. Ah, szkoda, że cukier jest 😉 Bo ja nie używam cukru w ogóle, ale pewnie można zastąpić syropem daktylowym albo ksylitolem. Przepis ciekawy, dzięki!

    1. w ciasteczkach kruchych niestety syropy się nie sprawdzają. ksylitolu nie używam, ale wiem, że trzeba uważać z ilością. może użyć cukier kokosowy?

  5. Ciasteczka wyglądają apetycznie 🙂

  6. Jak wiosennie, jak apetycznie! 🙂 Super! Tylko tak się zastanawiam, czy takie ciasteczka z pistacjowe nie wychodzą tak zwyczajnie kosztownie? 🙁

    1. zapewne kosztują drożej, niż z innymi orzechami. dlatego też bardzo rzadko używam pistacji. zazwyczaj bazuję na nerkowcach, orzechach włoskich i laskowych, oraz migdałach. ale pistacje mają niepowtarzalny smak…

  7. Piękne zdjęcia, a ciasteczka chętnie przygotuję 😉

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.