sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki na ciepło By

sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki na ciepło

z widokiem na stół | sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki

 

 

 
sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki
{ fantastyczna ciepła przekąska, albo samodzielne danie }

danie powstało pod wpływem podróży do Portugalii, gdzie papryka grillowana jest niezwykle popularna, a ciecierzyca pojawia się często w menu. za sprawą historii kraju, aż do teraz, w Portugalii obecnych jest mnóstwo wpływów arabskich, wiedzieliście?

sałatka łączy świeżość lata i smaki południa, ale też pewną solidność północy, albo nadmorskiego kraju o zmiennej wietrznej pogodzie…
w Portugalii jedzenie jest zaskakująco pożywne, tak, jakby wiele zależało od tego co zjemy…
sałatka jest pyszna, po części dzięki dodatkowi charakterystycznego, intensywnego sosu…

więcej o smakach i klimatach Portugalii przeczytacie w TRAVEL NOTES . PORTUGALIA PO RAZ PIERWSZY

składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 papryki słodkie czerwone lub czerwone i żółte
  • 1 pęczek cebulki dymki (cebulki ze szczypiorem)
  • 3 ząbki czosnku
  • 250g gotowanej ciecierzycy { ugotowanej samodzielnie lub ze słoika / puszki }
  • 10 połówek pomidorów suszonych*
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki octu balsamiczny
  • 1 łyżka syropu klonowy
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 2 garście ulubionych kiełków

* najchętniej używam moje pomidory pieczone, przepis TUTAJ. robię ich zazwyczaj większą ilość w sezonie pomidorowym, i trzymam w słojach w oliwie.
można użyć pomidory suszone w oliwie lub oleju. pomidory w oleju odsączam i osuszam ręcznikiem (nie chcemy smaku oleju w potrawie).
pomidory w oliwie tylko wyjmujemy ze słoika, oliwa z pomidorów ma ciekawy smak. 

przygotowanie

paprykę kroję na paski. patelnię grillową lub grill elektryczny smaruję oliwą. grilluję paprykę, aż paseczki mają wyraźnie przypieczone fragmenty.

cebulki kroję w bardzo cienkie plasterki, szczypiorek siekam. podsmażam cebulkę na pozostałej części oliwy, aż lekko się zrumieni. dodaję szczypiorek, podsmażam. dodaję zmiażdżony czosnek, podsmażam. 
dokładam na patelnię ciecierzycę, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem.
dodaję suszone pomidory pokrojone na małe kawałki, podduszam chwilę. 
dokładam grillowaną paprykę i całość podduszam dosłownie chwilę. dodaję świeży tymianek i mieszam.

w międzyczasie przygotowuję sos:
mieszam balsamico, syrop klonowy, suszony tymianek i rozmaryn. dodaję sól i pieprz do smaku. sos będzie bardzo intensywny, ale pamiętajmy, że wymieszamy go z dużą ilością warzyw na patelni.

mieszam danie na patelni, dodaję sos, mieszam całość. próbuję – w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. 
posypuję listkami świeżego tymianku…

wykładam sałatkę na półmisek,
posypuję świeżymi kiełkami…

ach!
smacznego…

2 komentarze

  1. Cos wspanialego Uwielbiam ciecierzyce, ostatnio zrobilam z niej obiad, ale tez ciastka i biszkopt

    1. super! chętnie się przyjrzę ciastkom, podrzucisz przepis?

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!